Nedjelja, 24 rujna, 2023

Ako se nađete na Korčuli posjetite izložbu Dubravke Lošić

U novom ateljeu, smještenom u bivšem proizvodnom pogonu tekstilne industrije Trikop d.o.o. na periferiji Blata na otoku Korčuli, Dubravka Lošić razvija izložbeni prostor i platformu za razna događanja

Jučer, kasno poslijepodne, otvorena je izložba “U tranziciji / Depo Dubravke Lošić” u novom ateljeu u bivšoj tvornici tekstilnih proizvoda Trikop d.o.o. u Blatu na otoku Korčuli, na kojoj su predstavljena tri ciklusa: Tondo, Suton i Uspavanka/Rozarij. Autorstvo koncepta potpisuje povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Rad sa sirovim materijalima“Izabrani ciklusi predstavljaju umjetnicu koja je početkom devedesetih godina proširila tradicionalni koncept štafelajne slike na područje slike-objekta, sintezu slikarstva i kiparstva. Kiparstvo je povezano s koncipiranjem i izvedbom rada kao trodimenzionalnog objekta, asamblažom različitih materijala čije karakteristike poput boje, teksture ili rastezljivosti postaju osnovni estetski čimbenici doživljaja. Ovaj osjećaj za likovne vrijednosti materijala, njihovu interakciju u cjelokupnoj kompoziciji, ukazuje na slikarske korijene i bit umjetničinog rada. Produkcija ciklusa se odvija u vremenu, a uvođenje novog oblikovnog pristupa ne znači napuštanje prethodnog, već umjetnica nastavlja stvarati paralelno, spontano razvijajući svoj izražajni vokabular.

Dubravka Lošić radi sa sirovim materijalima kao što su pigment, celuloza, konop, tekstil ili vuna, oblikujući ih u suštini apstraktne kompozicije izrazite taktilnosti i snažnog simboličkog, ponekad i votivnog naboja. Kao i uvijek u percepciji umjetničkog rada, interpretacija formi koje sugeriraju floralni motiv ili pak forme ispod čije neprozirne površine bubri i buja život ili kroz čije se spojnice probijaju prikriveni slojevi kompozicije, jednako je otvorena i upućuje na osobna iskustva umjetnice, kao i na iskustva svakog promatrača koji se zanese njihovom zračećom aurom”, istaknuo je Branko Franceschi na otvorenju izložbe.

Izložba će biti otvorena do 27. rujna 2023. za razgledavanje na poziv na broj +385 (0)914391353.

U novom ateljeu, smještenom u bivšem proizvodnom pogonu tekstilne industrije Trikop d.o.o. na periferiji Blata na otoku Korčuli, Dubravka Lošić razvija izložbeni prostor i platformu za razna događanja.

O Dubravki Lošić

Dubravka Lošić (Dubrovnik, 1964.) živi i radi kao samostalna umjetnica u Dubrovniku i Blatu na Korčuli. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Trenutno je apsolventica povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2015. pokrenula je manifestaciju “Susret u depou”, koju je organizirala u svom ateljeu u Gružu, a ti susreti su postali jedan od nezaobilaznih i nezaboravnih događaja na kulturnoj sceni Grada Dubrovnika. Nedavno je zatvoren njezin atelje u Dubrovniku, koji se nalazio u bivšoj tvornici Radeljević.

Novi depo i izložbeni prostor umjetnica je stvorila u neaktivnom proizvodnom prostoru tekstilne industrije Trikop d.o.o. na periferiji Blata na otoku Korčuli, zahvaljujući razumijevanju i potpori vlasnika. Tamo istovremeno razvija izložbeni prostor i platformu za razna kulturna događanja.

“Kad ti život da limun, napravi limunadu!”

Pročitajte još...

‘Beštije’ Petre Divković započinju novi ciklus ‘Šalji dalje’ u Laubi

Ciklusom izložbi u sklopu projekta 'Šalji dalje' Lauba predstavlja najnovije radove studenata umjetničkih usmjerenja. Cilj projekta je otkrivanje i promoviranje umjetnika mlađe generacije u području današnje suvremene umjetničke scene

Ako ne znate drugačije, izrazite svoju ljubav ilustracijom – donosimo najzanimljivije

Uoči Dana zaljubljenih potražili smo ilustracije regionalnih umjetnika posvećene ljubavi. Volimo crteže koji nas zabavljaju i raznježuju, ilustracije zbog kojih želimo biti zaljubljeni. Idealne su za na kreativan način pokazati voljenoj osobi koliko vam je do nje stalo 

Aesthetic Instagram profili koje volimo pratiti

Profili ovih kreativaca su spoj mode, interijera i eksterijera, putovanja i svakodnevnice. Iako je veliki broj njih i profesionalno u svijetu fotografije i kreative, oko za estetiku im je očito, jača strana. Nadamo se da ćete uživati u ovim profilima kao i mi!

6 izvrsnih izložbi zbog kojih ovog studenoga idemo ravno u – Klovićeve dvore

Visoki kriteriji izložbenog programa Galerije Klovićevi dvori održavaju se uvođenjem inovacija u pristupu, odabirom kompleksnih tema i načinima prezentacije, primjenjujući nova tehnološka dostignuća. A u studenom nas očekuje posebna poslastica - 4 nova izložbena postava te dva koja su zbog velikog interesa publike - produljena!

Povezano

Izložbu ‘Genesis’ nikako ne smijete propustiti

Izložbu 'Genesis' moguće je posjetiti i u istoj uživati od danas pa sve do 17. rujna u Galeriji Klovićevi dvori

Zlatan Vehabović u Beču predstavlja svoje prve kolaže u karijeri

Vehabovićeva djela odražavaju jedinstven senzibilitet i izražajni stil, često karakterizirane narativnim pristupom i metodologijom kolaža

U Zagreb dolazi prva svjetska izložba slika koju je kreirala – umjetna inteligencija

Ova izložba predstavlja spoj estetike i tehnologije te će zasigurno izazvati veliko zanimanje javnosti

Kolovoz i rujan u Zagrebu donose glazbeni program s velikim umjetničkim imenima

Glazbeni program održat će se od 17. kolovoza do 10. rujna  u atriju Galerije Klovićevi dvori u kojem Scena Amadeo Zagrepčanima i gostima našega grada nudi bogat program u izvedbi vrhunskih domaćih i inozemnih glazbenik

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime