Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Čudesne panorame za ‘teleportaciju’ u izmaštane svjetove

Majstor prostornih iluzija Yadegar Asisi autor je niza fascinantnih izložbi čija je glavna karakteristika da su postavljene u okruglim građevinama kako bi se njegova djela mogla doživjeti u panorami od 360 stupnjeva

Uslijed pandemije mnogi su spoznali da je vrtlarenje – ili već sam boravak u vrtu – odličan “antidepresiv“ jer zeleno okruženje pruža osjećaj spokoja i ispunjava nas iskonskim zadovoljstvom približavanja prirodi.



Upravo takvom rajskom osjećaju bivanja u vrtu posvećena je spektakularna slikarska panorama Carola’s Garden – A Return to Paradise u izložbenom centru Panometer Leipzig u gradu Leipzigu. Autor ove umjetničke instalacije proslavljeni je njemački slikar i arhitekt iranskih korijena Yadegar Asisi koji izlaže u okruglim građevinama kako bi se njegova djela mogla doživjeti u panorami od 360 stupnjeva. Tako nastaje fascinantno iskustvo prelaska u imaginarne svjetove što podsjeća na doživljaje Alice u zemlji čudesa.

Yadegar Asisi u svom studiju, Foto: Felix Broede

Posjetitelji su okruženi prikazom visine 32 metra i obujma stotinjak metara, što je uobičajena veličina Asisijevih panorama. Izrađuje ih tako da svoje crteže i slike digitalizira, poveća i isprinta na velike role tkanine, te ih oživljava svjetlosnim efektima i glazbom.

U panorami Carola’s Garden – A Return to Paradise vrt je prikazan iz perspektive kukca, pa se svaka travka i cvijet doimaju golemima. Jedan od prizora 25-metarska je pčela koja skuplja nektar s cvjetova kamilice. Ovom panoramom Asisi želi potaknuti promišljanje o iskonskim pitanjima: Tko smo i odakle potječemo? Što je doista važno u životu?

Majstor prostornih iluzija izlagao je širom Europe privukavši više od 10 milijuna posjetitelja. Među najpoznatijim su njegovim panoramama Amazonija, Veliki koraljni greben, Berlinski zid, Titanic te razni prikazi daleke prošlosti – primjerice, drevni Rim te doba reformacije u 16. stoljeću.

Osim već spomenute panorame Carola’s Garden – A Return to Paradise, među aktualnim je Asisijevim instalacijama The Cathedral of Monet – The Hope of Modernity, postavljena u izložbenom centru Panorama XXL u francuskom gradu Rouenu, u sklopu umjetničkog festivala Normandie Impressionniste posvećenog impresionizmu. Ova najnovija Asisijeva panorama nadahnuta je serijom slika Katedrala u Rouenu što ih je u razdoblju od 1892. do 1894. godine naslikao “otac impresionizma“ Claude Monet. U njegovu stilu Asisi je stvorio prikaz Rouena krajem 19. stoljeća, pa je razgledavanje panorame poput vremeplova u Monetovo doba.

Još jedan Asisijev “vremeplov“ može se razgledati u Pergamskom muzeju u Berlinu. Riječ je o panorami Pergamon što prikazuje život u drevnom antičkom gradu Pergamu čije se ruševine nalaze nedaleko današnje Bergame u Turskoj. Nekadašnji grad imao je prekrasne hramove i kazalište te je bio središte znanja antičkoga svijeta – pergamska knjižnica bila je među najvećima toga doba. U suradnji s arheolozima Asisi je kreirao fantastičan doživljaj “prebacivanja“ iz sadašnjosti u vrijeme otprije dva tisućljeća.

Premda nam je zbog pandemije sadašnjost takva da nije preporučljivo putovati u inozemstvo samo da bismo uživo razgledali umjetnička djela koja možemo vidjeti i na internetu, dobro je znati da su Asisijeve panorame otvorene do daljnjega, osim ako se epidemiološka situacija dodatno ne pogorša. U planu je da izložbe Carola’s Garden – A Return to Paradise, Cathedral of Monet – The Hope of Modernity i Pergamon budu otvorene do prve polovine 2021. godine, a po potrebi i dulje.

Želite li ‘direktno’ doživjeti Asisijeva remek djela možete ih pogledati na sljedećim linkovima: panorama Carola’s Garden, Panometer Leipzig (gdje je postavljena panorama Carola’s Garden), Panorama XXL u Rouenu (gdje je postavljena panorama The Cathedral of Monet), panorama Pergamon u Pergamskom muzeju u Berlinu. 

Foto: Asisi.de

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime