Petak, 22 ožujka, 2024

Vrtne kućice: ideje za radni prostor vrhunske udobnosti

Sve više arhitekata i dizajnera priključuje se WFH trendu (working from home) osmišljavajući stilizirane kućice ? a neke izgledaju kao da su s drugog planeta

Otkako je rad kod kuće postao pandemijsko ‘novo normalno’, mnogi su naučili kreativnije i praktičnije živjeti među svoja četiri zida. Ipak, koliko god se dovijali da u vlastitom domu bez strke i buke razgraničimo privatno od poslovnog, treba li uopće spominjati da je to često nemoguća misija.



Bilo bi idealno da radni prostor u potpunosti bude zasebna cjelina, a to možda i nije nemoguće – ako na raspolaganju imate onoliko dvorišta, terase ili ravnog krova, koliko je potrebno za postavljanje minijaturne kućice.

Rad u miru i vrhunskoj udobnosti

Vrtne kućice kakve se nude u trgovačkim centrima, uz određene preinake, mogu poslužiti i za kućni ured. No, posebna su priča manji objekti namijenjeni baš tome da radite u miru i vrhunskoj udobnosti. Sve više arhitekata i dizajnera priključuje se stoga WFH trendu (working from home) osmišljavajući stilizirane kućice – a neke izgledaju kao da su s drugog planeta.

Među najistaknutijima je Workstation Cabin, nova kreacija arhitektonskog studija Hello Wood iz Budimpešte. Skulpturalna kolibica nalik je nepravilno izbrušenom dragulju – načinjena je od 15 ploha različitih veličina i oblika, pa se njezin izgled mijenja ovisno o kutu promatranja. Ispunjena je prirodnom svjetlošću zahvaljujući velikim prozorima, a može imati priključke kakve god vlasnik poželi (grijanje, klimatizacija, zvučni sustav itd.).

I uredska drvena kućica Work Space – djelo britanskog studija Koto Design – odlikuje se “pomaknutim“ geometrijskim izgledom. Izvana je obrađena tradicionalnom japanskom tehnikom shou sugi ban kojom se drvo pougljeni kako bi se dodatno zaštitilo od atmosferskih utjecaja. Work Space može biti priključen na postojeću infrastrukturu (on-grid), a može biti i potpuno samodostatan (off-grid).

Mali svijet za sebe je i Zen Work Pod, proizvod kalifornijske tvrtke Autonomous. Ulazna strana ove minimalistički dizajnirane kućice posve je ostakljena, pa se iz ureda pruža otvoren pogled na okolicu. Kućica je izolirana od buke vanjskog svijeta da se može raditi u zen ugođaju.

Dakako, nije nužno da spomenuti objekti budu isključivo uredi. WFH kućica može biti i vježbaonica, igraonica, mini apartman za goste, koktel bar, ili jednostavno utočište za opuštanje, čitanje, sviranje – kakav god da poželite “kutak za trenutak“

Može ured i – ispod zemlje!

Želite li pak da vam ni pogled kroz prozor ne odvraća pažnju, smjestite ured – pod zemlju. Upravo to predložio je brazilski dizajner Igor Leal klijentu iz Rio de Janeira koji je poželio mini ured blizu svoga doma, ali da taj prostor ni na koji način ne narušava vizualni sklad kuće i okolnih zelenih površina. Leal je osmislio Estúdio Enterrado – studio ukopan pod travnjakom. Predviđeno je da studio bude u udubini u koju se silazi stubama, dovoljno širokoj da kroz uredske prozore ulazi sunčana svjetlost.

Foto: Zsuzsa Darab za Hello Wood, Edvinas Bruzas za Koto Design, Autonomous.ai i Igor Leal

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime