Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Danas počinje Art Zagreb – središnje mjesto hrvatskog tržišta umjetnina

Očekuju nas predavanja, paneli i brojne izložbe kako renomiranih domaćih i stranih umjetnika tako i studenata sa sve četiri hrvatske akademije likovnih umjetnosti

Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla na nekoliko dana ponovno postaje središte hrvatskog tržišta umjetnina. Posjetitelji će moći birati među radovima 30-ak umjetnika koji će biti predstavljeni na 17 štandova. Art Zagreb u sklopu 4. izdanja predstavlja se i 6 galerija, što je najveći broj do sada.Izlagači sajma umjetnina Art Zagreb 2021. bit će: Zen Contemporary Art Gallery, AAC International, Garaža Kamba, Galerija Kranjčar, Galerija svetog Krševana i po prvi puta ljubljanska Galerija Y. Na sajmu izlažu i autori bez galerija, njih 12: Hrvoje Dumančić, Dejan Kljun, Ranko Ajdinović, Predrag Szilvassy, Milo Sakač, Iva Haramina Milinković, Sonja Škvorc, Jadranka Mlinar, Anita Kos, Matija Filo, Rebeka Belavić i Adolf Polunić.

Izložba Petolik – budućnost hrvatskog tržišta umjetnosti

Budućnost hrvatskog tržišta umjetnosti može se vidjeti na izložbi Petolik — opipljiva fantazija. Predstavljaju se studenti sve četiri hrvatske akademija likovnih umjetnosti i gosti iz Kine sa CAA (China Academy of Art) , Hangzhou. U organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gostovat će Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Art Zagreb (@artzagreb)

O promociji nekih od najvećih hrvatskih umjetnika na globalnom tržištu umjetnina, govorit će Ana Knifer koja se posvetila promociji baštine svog oca, Julija Knifera, Darko Šimičić suosnivač Instituta Tomislav Gotovac, Marko Murtić sin Ede Murtića, suosnivač i član uprave Fondacije Murtić, te Lucia Horvat, supruga Miljenka Horvata. Panel će moderirati Janka Vukmir, suosnivačica i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost.

Povezivanja povjesničara umjetnosti i autora

Prvi put Art Zagreb surađuje s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske s ciljem povezivanja povjesničara umjetnosti i autora. Na otvoreni poziv za suradnju u travnju odazvao se velik broj povjesničara umjetnosti, a mentorski tim u sastavu: Ariana Kralj, Martina Petrinović, Patricia Počanić, Daniel Tomičić i Jadranka Vinterhalter odabrao je četiri koncepta mladih povjesničarki umjetnosti. Jedan od rezultata suradnje je panel o fenomenu koji potresa tržište umjetnina, novom načinu trgovanja umjetninama koje strelovito raste — Neprenosivi žeton (NFT). Na panelu će govoriti Ingeborg Fülepp, Petra Horvatović, Dina Dragija, Bruno Škvorc i Hana Katanić.

Katarina Podobnik izložbom Početak:(de)konstrukcija predstavlja novomedijsku suvremenu umjetnost 11 autora: Rina Barbarić, Josip Knežević, Josipa Krolo , Marija Lučić i Tina Spahija, Michel Mesarić, Juraj Milardović, Gaia Radić, Marina Rajšić, Sara Salamon i Dorotea Škrabo. Katerina Jovanović i Ana Žarković organiziraju izložbu Homo Faber, multimedijalnu izložbu koja progovara o uvjetovanosti etike, prirode, tehnologije I umjetnosti, a problemski u fokus postavlja čovjeka koji gradi oruđe, kako bi gospodario prirodom u vlastitu korist, a na na kojoj izlažu Anamarija Podrebac, Danijela Mihić, Ela Štefanec, Ivana Žerić, Ivana Ožetski, Margareta Lekić i Vjekoslava Filipović.

Obilježavanje Dana europske baštine

U trenutku obistinjenja proročanske izreke s 58. venecijanskog bijenala, ‘May you live in interesting times’ izložbom Survival Kit, prema konceptu Ane Bedenko, Jozefine Ćurković i Tee Kantoci, nastoji se ispitati kako i s kojih polazišta pojedinac, odnosno autor reagira u ovakvoj situaciji. Izlažu Vitar Drinković, Katarina Juričić, Luana Lojić, Lina Kovačević, Bojan Mrđenović i Dominik Vuković.
U sklopu obilježavanja Dana europske baštine, DPUH organizira predavanje Ljerke Dulibić na temu Provenijencija umjetničkog djela. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Art Zagreb (@artzagreb)

Kustosica Nina Turudić predstavit će Paulu Kraljević, a Marko Šošić predstavlja se izložbom 18+. Bogat program IV. Art Zagreba upotpunit će i Petra Horvatović govoreći o odnosu umjetnika i galerista na današnjem globalnom tržištu umjetnina, ali i umjetnička organizacija Yelo predstavljajući projekt Art Bubble / Art & Money zamišljen kao pop-up izložbe čije su lokacije stalno u pokretu, a u kojem je istaknuta zamjena uloga gdje koncepte nude kustosi, a autori biraju. 

Četvrto izdanje Art Zagreba traje do 18. rujna 2021. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Hala V.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime