Utorak, 11 lipnja, 2024

10 godina Midsummer Scene: Jedini hrvatski kazališni festival na engleskom jeziku

Više od 200 odigranih predstava, kroz sedam vlastitih produkcija, vidjelo je čak 30 tisuća gledatelja iz cijelog svijeta

Međunarodni festival Midsummer scene obilježava deset godina kazališnog stvaralaštva. Kao jedini na engleskom jeziku, u ljetnim mjesecima građanima Hrvatske te brojnim gostima predstavlja, kako bogat kulturni sadržaj, tako i ljetnu razonodu na najljepšoj svjetskoj pozornici – dubrovačkom Lovrjencu. Festival počinje u subotu, 22. lipnja spektakularnim mjuziklom, adaptacijom klasika Julesa Vernea ‘Put oko svijeta u 80 dana’.Više od 200 odigranih predstava, kroz sedam vlastitih produkcija, vidjelo je čak 30 tisuća gledatelja iz cijelog svijeta. Kroz čak 1500 medijskih objava kulturna reklama Hrvatske obišla je sve kontinente.

Svake večeri mjuzikl

Mjuzikl se ovog ljeta prikazuje svake večeri od. 22 lipnja pa sve do 7. srpnja, osim  29. lipnja. Predstavu je adaptirao i režirao  Sean Aita dok je glazbu napisao Leo Elso. Scenograf i kostimograf je Roberto Surace, dizajner svjetla Aleksandar Mondecar, dizajner video projekcija Nikola Kapidžić. Peteročlani ansambl igra četrdesetak uloga, uživo svira, pjeva i glumi: Filip Krenus, Leo Elso, Elliot Mackenzie, Juliana Barros, i Rhianna Goodwin.

Na veliku radost kazališne publike 29. će lipnja dramska prvakinja Ksenija Prohaska izvesti glazbenu predstavu Marlene Dietrich. Ova glazbena monodrama nastala je prije 25 godina i odigrana je preko 500 puta na pet različitih jezika, u više od 20 zemalja na pet kontinenata.

Ljubimac dubrovačke i hrvatske publike, pijanist i skladatelj Matej Meštrović vraća se na jubilarno izdanje Midsummer Scene-a. On će 30. lipnja u Kneževom dvoru prirediti koncert pod nazivom “The Stringbreaker” koji će biti posvećen Godini UNESCO-a u Dubrovniku. Svi programi ovogodišnjeg Festivala počinju u 21.30 sati.

Devet sezona sjajnih predstava i međunarodnih gostovanja 

U proteklih devet sezona u vlastitoj produkciji festivala uprizorena su Shakespeareova djela poput ‘Midsummer Night’s Dream’, ‘Hamlet’, ’12th Night’ i ‘Romeo & Juliet’, predstave ‘Uncle Maroye Re-examined’ i ‘Poor Player’ te musical ‘Put oko svijeta u 80 dana’. Ugostili su i druge programe stranih umjetnika, organizirali izložbe i koncerte, a usko surađuju s brojnim dubrovačkim kulturnim ustanovama, a posebno s Domom Marina Držića s kojim su producirali razne programe posvećene Marinu Držiću. Gostovali su u Beču u Vienna`s English Theatru, tri puta na Bermudskom otočju na The Bermuda festival of Performing Arts, na Shakespeareovim festivalima u Gdansku (Poljska), u Gyuli (Mađarska) i u Craiovi (Rumunjska), Osječkom ljetu kulture te Ljetnim večerima teatra Exit.

Midsummer Scene je projekt Turističke zajednice grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-Tongued Theatre Productions Ltd. London, a realizira se u suradnji s dubrovačkim kulturnim institucijama te uz pomoć sponzora i turističkih subjekata grada Dubrovnika.

Fotografije: Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime