Petak, 22 ožujka, 2024

Noć Muzeja 2023.: Donosimo vodič muzeja koje vrijedi posjetiti

Obzirom da smo veliki ljubitelji odlazaka u muzeje, odlučili smo napraviti popis i to ne samo za glavni grad. U nastavku vam donosimo najzanimljivije muzeje i izložbe u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku

Ove godine održat će se osamnaesta Noć Muzeja, manifestacija koja je startala 2005. godine sa samo nekoliko zagrebačkih muzeja, no s godinama je to preraslo u jedan od najpoznatijih kulturnih događanja u zemlji. Za vrijeme Noći Muzeja, ulazak u sve muzeje je besplatan, a neki od njih nude i besplatno stručno vodstvo.



Obzirom da smo veliki ljubitelji odlazaka u muzeje, odlučili smo napraviti popis i to ne samo za glavni grad. U nastavku vam donosimo najzanimljivije muzeje i izložbe u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Zagreb

Hrvatski školski muzej Zagreb

Posjetite jedini muzej u Hrvatskoj koji je specijaliziran za povijest školstva. Na adresi Hebrangova 5, u Zagrebu, Hrvatski školski muzej nudi raznolike izložbe, radionice i druge događaje. Uz to, kao publikam možete sudjelovati u razmjeni iskustva iz svog školovanja pod nazivom My precious…moments.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by HRVATSKI ŠKOLSKI MUZEJ (@hrvatski_skolski_muzej)

Arheološki muzej

Program Arheološkog muzeja odvijat će se na dvije lokacije- u Arheološkom muzeju u na adresi Zrinjevac 19 i u Galeriji AMZ u ulici Pavla Hatza 6. Otputujte u svijet prošlosti i uživajte.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Arheološki muzej u Zagrebu (@arheoloskizagreb)

Muzej čokolade Zagreb

Posjet muzeju čokolade moguć je od 10 ujutro do 22. Muzej je pripremio izložbu pod nazivom Sakupljanje sličica i albuma- zaboravljeni hobi. Naravno, nikada ne možemo odbiti čokoladu, kad padne noć kalorije se ne broje ;).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Muzej čokolade Zagreb (@chocolatemuseumzagreb)

Rijeka

Muzej grada Rijeke

Muzej grada Rijeke otvorio je sve svoje tri lokacije. Palača šećera otvorena je za posjete od 18 do 24 za slobodno razgledavanje, s time da je u 20 sati i u 22 sata ogranizirano stručno vođenje kroz povijest Rijeke. Zgrada kockica je otvorena od 18 do 24 sata, a na trgu Žabica, za posjetitelje je otvorena izložba Riječki torpedo od 18 do 22 sata.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hajdi Mandić (@hajdi1001)

Muzej moderne i suverene umjetnosti

Muzej će biti otvoren za posjetitelje od 18 do 23 sata. Može se razgledati izložba Raffaele Crispino, Želimo ogledala- Putovanje u matricu kolonijalizma, te Ines Matijević Cakić, Kuća bez temelja. Kasnije se održava nastup klasičnog baleta i suvremenog plesa Osnovne škole Vežica.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by AIAPI | ART | IAA/AIAP UNESCO (@aiapi_unesco)

Prirodoslovni muzej Rijeka

Kao i svake godine, muzej nudi uvid u brojna istraživanja, inovacija, razvoj društvene zajednice te poseban edukativni sadržaj.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Prirodoslovni muzej Rijeka (@prirodoslovnimuzejrijeka)

Split

Arheološki muzej u Splitu

U noći muzeja u zbirci kamenih spomenika se možete približiti kulturnoj baštini rimske Dalmacije. Program se odvija u zgradi Arheološkog muzeja Splitu te na prostoru Priručne zbirke i lokaliteta Salona.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Arheološki muzej u Splitu (@arheoloski.muzej.u.splitu)

Muzej grada Splita

U Noći muzeja možete, uz besplatno stručno vodstvo, zaviriti u podrume Dioklecijanove palače gdje će se održati pedagoško-edukativna radionica za djecu, ali i pogledati Galeriju Emanuel Vidović i Galeriju Muzeja grada Splita.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Muzej grada Splita (@muzejgradasplita)

Etnografski muzej 

Program počinje u petak u 18 sati izložbom Priča o soli i solarstvu, nastavlja se u 19 sati prezentacijom filmova u produkciji EMS- a, te predavanjima Deana Mršića i Božidarke Šćerbe Haup.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kat (@vannogvind)

Osijek

Arheološki muzej Osijek

Moći ćete razgledati gostujuću izložbu Arheološkkog muzeja u Zagrebu, Segestika i Siscija- naselje s početka povijesti, te druge zanimljive izložbe.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Arheološki muzej Osijek (@am_osijek)

Muzej Slavonije

Obilježavanjem manifestacije, imate prigodu pogledati dvije izložbe- Moleraj: Tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima, i Laku noć kuno, dobro jutro euro.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Muzej Slavonije.🏛 (@muzej_slavonije)

Muzej likovnih umjetnosti Osijek

Nudi vam izložbu 28. Slavnoski Biennale, Nove paradigme sreće od osječke dade do suvremenog kaosa. Izložba je postavljena na četiri lokacije u gradu Osijeku – Galerija Knifer, Kulturni centar/Galerija Kat, Galerija Waldinger, Eurodom, Gajev trg.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Muzej likovnih umjetnosti (@muzejlikovnihumjetnosti)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime