Petak, 22 ožujka, 2024

Comicator – prvi splitski festival stripa: Zagor i Chico dolaze u Dalmaciju

Prvi festival strip kulture koji će se od 22. do 24. travnja održati u Splitu, u organizaciji Striparnice - Columbo, sigurno će se upisati na popis važnih domaćih stripovnih događanja

Ljubitelji stripa se zacijelo pitaju WTF je “Comicator”, no prvi festival strip kulture koji će se od 22.do 24. travnja održati u Splitu u organizaciji Striparnice – Columbo, sigurno će se upisati na popis važnih domaćih stripovnih događanja.



Naime, organizatori festivala Dalibor Ivanišević, Nikola Mišković i Nenad Zečić u Split dovode trojicu poznatih crtača kultnog “Zagora”: Joevita Nuccia, Marca Vernija i Waltera Venturija koji će, uz izložbu Zagorovih crteža u gradskoj knjižnici i Pomorskom muzeju, imati i radionice te, zajedno s najvažnijim hrvatskim izdavačima stripova, sudjelovati na tribini.

Naklade od gotovo tristo tisuća primjeraka

Duh sa sjekirom iliti Za-Gor-Te-Nay (Zagor) zacijelo je jedan od najomiljeniji strip junaka koji je na ovim prostorima čak ugrozio i primat Alana Forda i družine TNT. Strip kojeg su prije šezdesetak godina domislili Guido Nolitta (iliti pravim imenom Sergio Bonelli) i Gallieno Ferri, još od premjernih objavljivanja u bivšoj državi brzo se prometnuo u najomiljenijeg heroja, a svom nakladniku, novosadskom “Dnevniku”, kao zvijezda “Zlatne serije” u sedamdesetima donio danas neshvatljive naklade od gotovo tristo tisuća primjeraka.

A svoj kultni status – dijelom zbog nostalgije današnje publike u “najboljim godinama”, ali i novih stripoljubaca “sitnog zuba” – zadržao do danas. Zahvaljujući svakako i kolekcionarima starih izdanja ali i reizdanjima poput serije “Slobodne Dalmacije” (koja je neko vrijeme imala ugovor s izdavačem “Bonellijem”) ili beogradskog “Veselog četvrtka” koji je pokrenuo novu “Zlatnu seriju”. Stoga je, kao i mnogi drugi likovi, na velika vrata ušao i u, najšire shvaćenu, pop-kulturu preselivši se sa kioska na majice uličnih prodavača koji su naveliko piratski tiskali i prodavali znani Zagorov logo orla, u imena alter bandova poput Darkwood Dub te ulični leksik sa stripovnim poštapalicama poput “tiuću mu bubnjeva Darkwooda” ili “tako mi Darkwooda”…

Iako je karakterizacija likova na drugom polu od višeslojnih likova “Alana Forda”, a dijalozi lišeni sarkazma, ironije pa i političkih konotacija  te građena na hrpi starih stereotipa, “Zagor” je u hipu osvojio mlađahnu publiku. S jedne strane zbog klasične forme westerna ali i zbog note mistike i nadrealnoga koje se svako malo javlja u Zagorovoj avanturi. Potom, notu duhovitosti daje lik Zagorova vjernog pratitelja Don Chicaa Felipe Cayetana Lopeza Martinez y Gonzalesa odnosno Chica.

Omiljeni superjunak

Kao komični lik i suprotnost Zagoru on nije ravnopravan partner u avanturama glavnog junaka poput Kita Carsona Texu Villeru već mnogo bliži nekom pojednostavljenom stripovskom Sanchu Pansi odnosno Hadži Halefu Omaru Karla Maya iz literarnih avantura Kara Ben Nemsija. Ili slično postavljenim likovima iz nekih drugih stripova sličnog profila poput Profesora Occultisa kod Blecka Stijene (Velikog Bleka), Bluffa i Žalosne sove kod Kapetana Marka, Frankiea Bellevana suputnika Malog rendžera… Sva ova tri elementa od Zagora su stvorili omiljenog superjunaka u tipičnoj produkciji izdavača “Sergio Bonelli Editore”.

U Split dolaze trojica Zagorovih crtača od kojih je možda najzanimljiviji Marco Verni  kao jedan od “hard core” ljubitelja izvornog Ferrijevog viđenja Zagora trajno predan radu samo na ovom stripu.

Joevito Nuccio, Sicilijanac rođen u Chicagu 1970. godine, je posve drugačiji jer se kao arhitekt stripom počeo baviti iz hobija a ne iz prijeke potrebe. Walter Venturi je pak producirao čak 12 albuma svog lika “Capitan Italia”, radio na miniseriji “Lost Kidz”, radio za Disney…

Hommage splitskom strip crtaču i ilustratoru Alemu Ćurinu

Sva trojica Zagorovih crtača su trebala u Splitu predstavitiu crteže Zagora smještenog u neki od prepoznatljivih splitskih ambijenata; onako kako su to godinama radili gostiu-crtači na makarskom MakFestu. No, “Bonellijev” novi vlasnik, znana trvtka “Panini”, zabranila je uporabu likova, prepoznatljivih rekvizita i logotipova “Zagora” uključujući čak i Zagorovu neandertalsku kamenu sjekiru koja mu je i dala ime. Stoga splitska publika neće vidjeti ni Duha sa sjekirom ni Chica kako se penju uz marjanske stepenice, šetaju Rivom ili ispijaju kavu na Peristilu.

Prava šteta, no ipak će moći uživati u originalnim tablama “Zagora” izloženima u knjižnici “Marka Marulića” i Pomorskom muzeju te dobiti posvete i autograme na svojim sveskama “Zagora” na planiranim druženjima u striparnici “Columbo” i restoranu “Corto Maltese”. Kao poseban bonus u Pomorskom muzeju će biti upriličen i poseban hommage sjajnom splitskom preminulom strip crtaču i ilustratoru Alemu Ćurinu. Autoru koji je, uzgred rečeno, na natječajnoj tabli za posao kod “Bonellija” (posve svjestan da ga neće zbog toga dobiti) nacrtao Zagora i Chicka u nježnoj sceni tuširanja ispod slapa kao ironični prikaz njihova “izlaska iz ormara”.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime