Petak, 29 ožujka, 2024

One su tu: izložba koja žene u umjetnosti čini vidljivima

Kako vrijeme odmiče žena umjetnica pronašla je svoj put, stoga ne treba postavljati pitanje 'zašto nije bilo velikih umjetnica kroz povijest?', trebamo postavljati pitanja tko su one, čime se bave, što ih okupira?

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka u Vinkovcima svoje će radove izložiti umjetnice iz svih krajeva Hrvatske. Izložba “One su tu” tako će se održati treći put za redom, a izložbu su 2019. godine pokrenule Ana Čolaković i Iva Muškić.



U predgovoru izložbe 2020. godine Lana Skender napisala je: “Kako vrijeme odmiče žena umjetnica pronašla je svoj put, stoga ne treba postavljati pitanje ‘zašto nije bilo velikih umjetnica kroz povijest?’, trebamo postavljati pitanja tko su one, čime se bave, što ih okupira?”

 Vidljivost žena u umjetnosti

Cilj izložbe je podržati rad umjetnica, učiniti vidljivom njihovu umjetnost, jer one su tu, one su prisutne, ali nedovoljno vidljive. Stoga je nužno osvijestiti njihovu ulogu u suvremenom umjetničkom životu. Nacionalna izložba je natječajnog tipa. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli One su tu (@one.su.tu)

“Nacionalna izložba umjetnica ONE SU TU već nekoliko godina zaredom utire put manifestaciji koja će vremenom zasluženo postati stabilna, relevantna i cijenjena godišnja prezentacija djelovanja umjetnica na području Republike Hrvatske. Istinska vrijednost ovog projekta i jest djelovanje, a na tome marljivo, strpljivo i odlučno rade dvije autorice iz Vinkovaca, Ana Čolaković i Iva Muškić. Njihov početni entuzijazam bio je dovoljan za pokretanje i održavanje projekta, a u narednim godinama, iskustvenim sazrijevanjem i daljnjim radom, ovu će izložbu zasigurno profilirati u prezentaciju izvrsnosti hrvatskih autorica”, ističe dr. art. Vlatka Škoro u ovogodišnjem predgovoru izložbi.

Izlazak iz galerijskog prostora

Sama izložba održat će se u najstarijem sakralnom spomeniku u Vinkovcima, u prostoru crkve Sv. Ilije na Meraji koja danas služi u galerijske svrhe (Galerija fotografije Meraja). Činom izlaska iz “klasičnog” galerijskog prostora osnažuje se alternativni i suvremen pristup kulturi i umjetnosti.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli One su tu (@one.su.tu)

Imena domaće vizualne scene

Ova inicijativa je iznimno bitna jer dokazuje potrebu za izlaganjem žena umjetnica. Cilj je izložbom predstaviti različita imena domaće vizualne scene, pa pokretačice projekta pokušavaju uključiti umjetnice i u ostalim sastavnicama bitnima za realizaciju kvalitetnog programa. Ono po čemu se ova izložba još izdvaja je to što postoji Nagrada žirija i Nagrada publike, nagrada je novčana i simbolična, ali želi promovirati ideju da moramo biti plaćene za naš rad.

Na izložbi će se ove godine predstaviti autorice: Tonka Špoljar, Iva-Matija Bitanga, Diana Mataković, Petra Šabić, Dajana Radoš, Maja Pajtak, Tea Teodorović, Celestina Vičević, Minja Mitrović, Doria Valković, Linda Golik Horvat, Mia Nikolašević, Ivana Ognjanovac i Mare Šuljak i Matea Šiprak.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli One su tu (@one.su.tu)

Svečano otvorenje izložbe bit će 8. ožujka 2022. godine u 18 sati. Izložba će ostati otvorena mjesec dana, a postav izložbe moći će se pogledati utorkom, srijedom i četvrtkom od 18-20 sati i subotom od 10-12 sati. Moguć je i dodatni termin uz najavu za gurpne posjete. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli One su tu (@one.su.tu)


Naslovna fotografija: Instagram @one.su.tu 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime