Utorak, 26 ožujka, 2024

Ne propustite: Izložba fotografija o gubitku, bliskosti, nedovršenosti i čežnji

Autorica će ovom izložbom predstaviti vlastiti intimistički pristup obiteljskom naslijeđu, sjećanju na preminule članove obitelji. Ona se kroz proces rada na ovim serijama fotografija podvrgnula ispitivanju fragmentarnosti vlastita identiteta. Izložba je otvorena do 4. ožujka

Druga samostalna izložba mlade fotografkinje Sare Pukanić, studentice diplomskog studija fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, od večeras se može pogledati u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici.



Galerija Galženica neprofitna je galerija koja djeluje u okviru Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. Osnovana je 1980. i od tada kontinuirano promiče, prati i producira suvremenu umjetnost.

‘Toga su dana svi u kući bili sretni’

Sara Pukanić je svoju novu izložbu nazvala “Toga su dana svi u kući bili sretni”. Već sam naziv u nama izaziva različiti spektar emocija, a autorica će u sklopu izložbe izložiti tri serije analognih fotografija: “Jedna za dušu, 2019., “Roza”, 2020. i “Oni i ja”, 2021. godina.

Ove veljače moći ćete pogledati tri godine Sarinog stvaranja na jednom mjestu. Autorica će ovom izložbom predstaviti vlastiti intimistički pristup obiteljskom naslijeđu, sjećanju na preminule članove obitelji. Ona se kroz proces rada na ovim serijama fotografija podvrgnula ispitivanju fragmentarnosti vlastita identiteta.

Svaka serija je jedan ‘čin’ priče o gubitku, bliskosti, nedovršenosti i čežnji

Izložba je strukturirana kao dramski tekst u tri čina, napisan fotografijama. Svaka serija je jedan “čin” priče o gubitku, bliskosti, nedovršenosti i čežnji. Autorica u najavi izložbe ističe da prikazivajući svoju prošlost, ona je strukturirala osobni prolog za budućnost.

Izložba je otvorena do 4. ožujka, a kao popratni program izložbe, u četvrtak, 17. veljače, u Galeriji Galženica, održat će se razgovor s umjetnicom kojeg će moderirati kustosica izložbe Jozefina Ćurković.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Galerija Galženica (@galerija.galzenica)

Jozefina Ćurković je u predgovoru najavila ovu izložbu kao prikaz intimne povijesti:

”Povijest obitelji, povijest gubitka, selektivno sjećanje, dijeljeni pogled, gledanje između redaka, gledanje u budućnost, odvraćanje pogleda – nerijetko premrežuju naše suočavanje s obiteljskim albumom i pripadajućim mu imaginarijem likova i uloga (jer fotografija uvijek i neizbježno jest suočavanje – bilo da smo iza objektiva, ispred njega, ili promatramo rezultat toga procesa).

Fotografije Sare Pukanić nastaju na sjecištu tih pojmova. Međutim, ona se ne suočava samo s konkretnim događajima ili osobama iz svoje obitelji, nego i sa svojom genealogijom, koju su drugi ispisali iz različitih uglova, nastojeći se u njoj suvereno pozicionirati. Njezino se vizualno pripovijedanje odvija kao izmjena triju činova uprizorenih u tri serije fotografija, mahom portreta i autoportreta. Oni se neprestance prelijevaju iz jednoga u drugi, neovisno o kronologiji njihova nastanka, komunicirajući vlastitim simboličkim jezikom u mreži obiteljskih pogleda, dosljedno prožeti aurom suzdržanosti i melankolije. Ako bismo ih ipak željeli strukturirati, mogli bismo svaku od serija povezati s jednom tematskom odrednicom: suspenzija (Jedna za dušu), rekonstrukcija (Oni i ja) te raščlanjivanje (Roza).”

Sara Pukanić predstavlja hrabru novu generaciju

Umjetnički procesi u kojima autori ispisuju svoj identitet i izlažu ga javnosti su hrabri, iskreni i važni. Sara Pukanić predstavlja hrabru novu generaciju koja se ne skriva u umjetnosti, nego na vidljivo prikazuje svoju krhkost i bol. Rođena je 1991. godine u Zagrebu, završila je preddiplomski studij novinarstva i diplomski studij upravljanja poslovnim komunikacijama na Veleučilištu Vern. Godine 2020. upisala je diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

U posljednjih nekoliko godina studenti Akademije zadivljuju ljubitelje fotografije svojim osobnim pričama pretočenima u serije fotografija.

Naslovna fotografija @galerijagalzenica

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime