Nedjelja, 31 ožujka, 2024

Petak je za kazalište: Cross-genre Ana Karenjina kakvu još niste vidjeli

Riječ je o cross-genre kazališnoj predstavi za dvoje izvođača koja pred publikom nastaje kao plesna predstava, klavirski koncert i kvazi stand-up ispovijest, inspirirana velikim romanom Lava Tolstoja

U Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10) 18. veljače u 20 sati očekuje nas jedna sasvim posebna interpretacija poznatog klasika Ane Karenjine. Riječ je o cross-genre kazališnoj predstavi za dvoje izvođača koja pred publikom nastaje kao plesna predstava, klavirski koncert i kvazi stand-up ispovijest, inspirirana velikim romanom Lava Tolstoja. Nakon posvećenog istraživanja slavne knjige, autor na nju daje svoj umjetnički odgovor – predstavu Anna Karenjina: Hoću ljubav, a ljubavi nema.



Predstava je mix raznih tehnika

Odgovarajući na ideje iz Tolstojevog romana autor kao pijanist u predstavi interpretira i odabranu glazbu Sergeja Rahmanjinova. Na njegov se nastup plesom i pokretom dijaloški referira koreografkinja-plesačica uz zvukove jazz ili techno-glazbe. Na svoj individualan suptilni način autor u predstavi kombinira dva “ozbiljna” žanra – suvremeni ples i klasični koncert s jednim “lakim” i humorističnim žanrom kao što je stand-up. Na taj način osim granica žanra širi i polje zainteresiranih gledatelja, odnosno slušatelja.

Kako solirati u paru? To je problem koji ova predstava rješava na formalnoj, kao i na sadržajnoj razini. Je li sloboda preduvjet ljubavi, ili je obrnuto? Možemo li učiti na tuđim greškama? Sirota Ana Karenjina nije se snašla, ali za nas ostale još uvijek ima nade… – poručuje autor.

Predstava se premijerno prikazuje u programu mladih autora “Koreospektar” Zagrebačkog plesnog centra 18. i 19. veljače, a prve reprize na programu su u ožujku.

Autor predstave ima šaroliko radno iskustvo

Autor ove nesvakidašnje predstave je Karlo Hubak, glazbenik jednako tako nesvakidašnjeg, ali i vrlo impresivnog  životopisa. Naime, on se za studiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je 2012. godine i diplomirao klavir, odlučuje bez prethodnog pohađanja glazbene škole. Njegovi interesi ne zaustavljaju se na tom postignuću. Diplomirao je dirigiranje na Ruskom državnom konzervatoriju u Sankt Peterburgu 2018. godine. Studirao je kazališnu režiju, te debitirao kao operni dirigent u Music Hall Teatru operom P. I. Čajkovskoga “Jevgenij Onjegin”.

Nakon toga godinu dana radi u operi zagrebačkog HNK. Upravo to iskustvo rada u kazališnoj instituciji dalo mu je odlučujući poticaj za realizaciju autorskog rada na nezavisnoj sceni. Kao pijanist redovito koncertira, a kao glazbeni voditelj dramskih predstava više puta je surađivao s brijunskim Teatrom Ulysses i kazalištem Gavella.                     

Tessa Ljubić se pridružuje Karlu na pozornici

Karlu se na pozornici Zagrebačkog plesnog centra pridružuje virtuozna plesačica Tessa Ljubić koja je diplomirala na studiju suvremenog plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Izvodi plesne predstave na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Prvi put koreografira izvedbu u osječkom HNK 2020. godine, gdje je pet godina bila članicom baletnog ansambla.

U prošloj sezoni nastupala je u nekoliko novih predstava i performansa. Ovo ljeto provest će u Veneciji kao izvođač u svakodnevnim performansima autora Tome Savića Gecana na izložbama Venecijanskog bijenala.

Ulaznice po cijeni od 50 kn, odnosno 40 kn za studente, umirovljenike i slobodne umjetnike,  mogu se kupiti  na  blagajni  Zagrebačkog plesnog centra , Ilica 10 ili na web stranici ZPC.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime