Petak, 22 ožujka, 2024

Senzacija s venecijanskog Biennala u Zagrebu: Najuža kuća na svijetu u Laubi do 25. 8.!

Umjetnički događaj godine, izložba austrijskog umjetnika kojeg slavi cijeli svijet, otvorena je sinoć u prepunoj Kući za ljude i umjetnost - Laubi. Veliki je to događaj za hrvatsku umjetničku scenu jer je to prvi put da Wurm ima samostalnu izložbu u ovom dijelu Europe

Umjetnički događaj godine, izložba austrijskog umjetnika kojeg slavi cijeli svijet, Erwina Wurma, jednog od najpoznatijih i popularnijih aktivnih suvremenih umjetnika, otvorena je sinoć u prepunoj Kući za ljude i umjetnost – Laubi. Veliki je to događaj za hrvatsku umjetničku scenu jer je to prvi put da Wurm ima samostalnu izložbu u ovom dijelu Europe! 



Kultna Narrow House – prvi put u ovom dijelu Europe

Među ostalim Wurmovih svjetski poznatih skulptura i instalacija koje će biti izložene u Laubi, posjetitelji imaju priliku vidjeti i njegovo možda najslavnije djelo – Narrow House tj. Usku kuću. Instalacija je dosegla svjetsku slavu nakon izlaganja na venecijanskom Biennalu 2011. god., uz brojne druge izložbe u renomiranim svjetskim muzejima i galerijama suvremene umjetnosti.

Narrow House je originalno napravljena za izložbu u pekinškoj UCCA (Ullens Center for Contemporary Art) 2010. god., gdje je Wurmu na korištenje dana vrlo uska i dugačka prostorija, s kojom umjetnik nije bio zadovoljan, te je stvorio djelo kojim je htio poručiti da je tom prostorijom njegov umjetnički potencijal bio potisnut i ograničen. Kuća koju je Wurm rekreirao u Narrow Houseu je ona u kojoj je autor odrastao u 60-ima.

Manifestacija rigidnosti društva

Tema života u postratnoj Austriji i odrastanja u tom uskogrudnom društvu veoma je česta u Wurmovoj umjetnosti. Iznutra je to u potpunosti realizirana kuća, no svaki detalj, od kreveta, namještaja, prozora je stisnut na isti način kao i eksterijer kuće. Na taj način Wurm pokazuje na koji se način rigidnost društva manifestira na život jedne obitelji, ali i individualca. Životu je oduzet prostor koji mu je potreban da postigne svoj puni potencijal, simbolično sužen i stisnut  na isti način kao i Narrow House.

 

Humor kao način približavanja promatrača umjetnosti

Unatoč dubokoj simboličkoj podlozi Wurmovih djela, jedan od razloga njegove popularnosti jest pristupačnost njegove umjetnosti. On u svojim djelima vješto koristi humor kao način približavanja promatrača svojoj umjetnosti.

Izložba Erwina Wurma traje do 25. kolovoza (svakim danom od 11 do 22 sata), a osim Uske kuće, predstavit će se i druga najvažnija umjetnikova djela, kao što su, primjerice, ciklusi One Minute Sculptures, Drinking Sculptures i druga. Na izložbi ćete moći vidjeti zašto je dolazak Wurma u Zagreb najvažnije i najuzbudljivije umjetničko događanje u Zagrebu u zadnjih desetak godina.

Foto Ivan Idžojtić

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime