Nedjelja, 31 ožujka, 2024

Zavirite iza kulisa kreativnih direktora: Izložba tajnih dokumenata Brukete i Žinića

Posjetitelji imaju priliku kroz izloženi sadržaj zaviriti iza kulisa svakodnevnog rada kreativnih direktora, a u izloženim su bilježnicama pohranjeni i neki od najuzbudljivijih trenutaka njihovog rada, uspješnih i neuspješnih

Davor Bruketa i Nikola Žinić izložili su 54 svojih Moleskine bilježnica u Oris Kući arhitekture. Bilježnice sadrže godinama zapisivane skice, crteže, ideje, rasporede te brojne druge do sada “tajne” detalje. Posjetitelji imaju priliku kroz izloženi sadržaj zaviriti iza kulisa svakodnevnog rada kreativnih direktora. Tko zna, možda će pažljiviji posjetitelj otkriti nešto vrijedno.



Ponekad na sastancima izgleda kao da ne slušam jer nešto crtkaram po bilježnici. Međutim, to je ključan dio kreativnog procesa. U trenutku predstavljanja zadatka bilježim intuitivne prve reakcije koje mi kasnije služe kao inspiracija za finalno rješenje. Naime, dokazano je da kad radi ruka, radi i mozak. Osim toga, zahvaljujući ovim bilježnicama, danas znam točno u sat gdje sam bio prije 20 godina“, istakao je Davor Bruketa.

Na sastanku su uvijek prisutne dvije strane mog uma, racionalni i emotivni. Moje bilježnice svjedoče o dijalogu u realnome vremenu između te dvije strane, odnosno dva sustava moga mozga. Često je nakon sastanka taj dijalog i meni nerazumljiv, ali nakon nekog vremena sve počinje dobivati smisao. Na sastancima često dolazim i do rješenja koje je intuitivno i za koje tek trebamo pronaći argumente da bi ga opravdali. Može se pokazati i da je to rješenje tek početna točka za nešto što slijedi“, dodao je Nikola Žinić.

Najuzbudljiviji trenuci rada

U izloženim su bilježnicama pohranjeni i neki od najuzbudljivijih trenutaka njihovog rada, uspješnih i neuspješnih. Tu su primjerice bilješke o prvom putovanju u Azerbajdžan kada su dobili tender za velikog lokalnog naručitelja, kao i vrijeme devalvacije azerbajdžanske valute koja je preko noći ugrozila egzistenciju njihovog studija u Bakuu.

Zabilježena su i slavlja oko proglašenja Best of the best na Red Dotu, osvajanja prve D&AD olovke i višekratnih imenovanja agencijom godine, kao i žiriranja London international awards u Las Vegasu i Art directors club u New Yorku. Unutra su i tragovi uspješnih investicija poput akvizicije Populara u Beogradu i onih manje uspješnih, poput Brokule&Ž, kao i ideje iza dobivenih i izgubljenih natječaja za projekte.

Izložba se može razgledati do 31. prosinca te ponovno od 10. siječnja

Izložba se može besplatno razgledati do 31. prosinca te ponovno od 10. siječnja do 15. siječnja 2022. godine. Izložbeni prostor otvoren je ponedjeljkom između 9 i 16 sati, od utorka do petka između 9 i 19 sati te subotom od 10 do 13 sati, a 24. i 31. prosinca između 9 i 12 sati. Ulaz je ograničen na maksimalno 50 osoba unutar prostora galerije i uz predočenje Covid putovnice, potvrde o preboljenju (ne starije od 180 dana) ili važećeg negativnog testa. 

Snaga odlutalih misli

“Svatko tko je malo ozbiljnije zakoračio u poslovne vode vrlo brzo je shvatio da se ne može odavati dojam profesionalnosti bez otmjene tekice iliti rokovnika koji se vadi odmah na početku sastanka kao legitimacija da kanite biti produktivni i slušati sugovornike. Tekica iliti rokovnik jednako je važna za poslovni imidž kao i automobil kojim se dolazi na sastanak, odijelo koje se oblači ili sat koji se ima na ruci. No, od svih snažnih poslovnih ličnosti koje su prohujale hrvatskom poslovnom scenom od osamostaljenja, preko burne tranzicije pa do danas, jedino su se Bruketa i Žinić odvažili otvoriti svoje tekice za javnost.

Tako ova izložba ima dvojaku vrijednost – s jedne strane čisto faktografsku jer pruža jedinstven uvid u ključne misli koje je dizajnerski dvojac zapisivao na sastancima tijekom prošlih četvrt stoljeća na kojima su sudjelovali glasoviti tajkuni kojih više nema, suvremeni poslovni ljudi koji i danas vode najuspješnije hrvatske kompanije i inovatori čije je vrijeme tek danas došlo ili tek dolazi. S druge strane, vrijednost ove izložbe ponajviše je u tome što svjedoči o snazi i inspiraciji koja nam dolazi iz odlutalih misli – ono kad na sastanku više ne čujete glasove sugovornika, kad se vaš duh uzdigne i lebdi nad prostorijom, a vi kao u dubokoj hipnozi u tekicu zabilježite nešto bitno i inspirativno, nešto što će tek možda za koji dan, dok pregledavate bilješke sa sastanka otvoriti neku novu ideju ili novu priču.

Tekice Brukete i Žinića govore nam o tome da tek kad odlutamo možemo pronaći ono što tražimo”, istaknuo je Siniša Waldinger, izvršni kreativni direktor Bruketa&Žinić&Grey.

Processed with VSCO with c7 preset
BZG-202112-Izlozba biljeznice-Plakati-635x935mm-DB-8
BZG-202112-Izlozba biljeznice-Plakati-635x935mm-NZ-9
Bruketa-Zinic-izlozba biljeznica-2-RGB
Bruketa-Zinic-izlozba biljeznica-1-RGB
BZG-202112-Izlozba biljeznice-Plakati-635x935mm-DB-10
BZG-202112-Izlozba biljeznice-Plakati-635x935mm-DB-8 (1)
BZG-202112-Izlozba biljeznice-Plakati-635x935mm-NZ-1
Processed with VSCO with c7 preset BZG-202112-Izlozba biljeznice-Plakati-635x935mm-DB-8 BZG-202112-Izlozba biljeznice-Plakati-635x935mm-NZ-9 Bruketa-Zinic-izlozba biljeznica-2-RGB Bruketa-Zinic-izlozba biljeznica-1-RGB BZG-202112-Izlozba biljeznice-Plakati-635x935mm-DB-10 BZG-202112-Izlozba biljeznice-Plakati-635x935mm-DB-8 (1) BZG-202112-Izlozba biljeznice-Plakati-635x935mm-NZ-1

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime