Ponedjeljak, 1 travnja, 2024

Kako stvoriti dom iz snova? Arhitektica Matea Rajčić otkriva nove trendove u svijetu interijera

Danas se traže topliji životni prostori te minimalizam u smislu hladnih, monokromatskih površina i prostora postaje prošlost. Moram priznati da me to veseli. Vraćaju se boje, toplina, teksture, pločice, tamno drvo, organske forme i prirodni materijali, ističe Matea

Instagram je mjesto koje je ponovno vratilo fotografiju u prvi plan. I iako video format polako dobiva sve veću popularnost, mi najviše volimo kombinaciju fotografija i videozapisa. Imati ujednačen i stilski uređen Instagram profil nije niti malo lagan posao. Iza njega stoje sati planiranja i kreiranja prije nego što sve postane cjelina.



Jedan od profila koji je estetski u potpunosti uređeni priča priču o životu mlade arhitektice Matee Rajčić koja svoje pratitelje vodi na predivna putovanja diljem svijeta i u projektirane domove iz snova, a pritom ih inspirira modnim kombinacijama i stilom za estetiku. Matea nam je u intervjuu otkrila sve o trendovima u svijetu interijera, inspiraciji za kreiranjem na društvenim mrežama, a dala nam je i savjet kako postići ujednačen i uredan izgleda profila.

S obzirom na to da ste arhitektica, a bavite se i projektiranjem interijera, ne čudi nas da imate oko za estetiku. Vodite li se nekim pravilima prilikom projektiranja?

Temelj svakog projekta je opsežan razgovor sa strankama, kroz koji upoznajem korisnike tog budućeg  prostora, njihove navike, afinitete i životni stil. Budući da je svaka persona unikatna, i njihovi prostori će posljedično biti takvi, posebice kada iza sebe imaju arhitekta koji će im pomoći prenijeti njihov karakter na karakter prostora te ukazati na sav potencijal istog. Stoga je svaki projektni zadatak priča za sebe.

Ipak, neka načela su stalna: funkcionalan tlocrtni raspored, čista i ukoliko je moguće sadržajna komunikacija između prostorija, maksimalno iskorištavanje prirodne svjetlosti i provjetravanja, ravnoteža u prostoru te naravno određeni estetski i funkcionalni kriteriji. Uspješan projekt interijera je rezultat pomno promišljene prostorne koncepcije, uvažavanja klijentovih želja, ali i ukazivanja na prednosti i mane planiranog prostora te konstantne posvećenosti detaljima i njihovoj razradi. Sve to rezultira skladnom cjelinom i ugodnim te zanimljivim prostorima.

Nosi me nalet pokretačke energije

Kako izgleda radni dan jedne arhitektice? Iako je to mnogima zanimljivo zanimanje, vjerujemo kako Vam je dan sve samo ne miran.

Uh, poprilično je intenzivan i dinamičan, ali svaki je poseban i ispunjen različitim aktivnostima – i to je ljepota i priroda ovog posla. Plešem između različitih projekata i njihovih faza. Jedan dan sam zaokupljena idejama u nastajanju, stvaranjem koncepata i inspirativnim lutanjem. Drugi dan su to konkretne izvedbe, troškovnici, izlazak na teren i kontrola izvedenog. A svaki od njih popraćen je slanjem/odgovaranjem na nekolicinu mail-ova, pozivima i razgovorima sa strankama, suradnicima, izvođačima…

Kada me napusti inspiracija, lako se okrenem drugim zadacima dok se opet ne pojavi. Nekada dinamika posla zahtjeva rad i vikendom ili preko noći, no uvijek me nosi nalet pokretačke energije i završne vizije projekta. Kada vidite da je vaša ideja pronašla tijelo u prostoru, znate da ste napravili dobar posao, a srce bude kao kuća.

Sada je minimalizam veoma popularan u svijetu arhitekture i interijera. Čiste linije, neutralne boje, dobro promišljeni dodatci.  Smatrate li da će se taj trend zadržati ili nas očekuju velike promjene u trendovima?

Zapravo, promjene su već ovdje. Dizajn se mora neprestano preispitivati kako bi slijedio našu evoluciju. Cijela situacija s pandemijom itekako je utjecala na životne prostore i ljudi su osvijestili utjecaj istog na raspoloženje, atmosferu i produktivnost. Danas se traže topliji životni prostori, te u ovom trenutku minimalizam u smislu hladnih, monokromatskih površina i prostora postaje prošlost. Moram priznati da me to veseli. Vraćaju se boje, toplina, teksture, pločice, tamno drvo, organske forme i prirodni materijali, a kao stil se najviše izdvaja Japandi stil – hibridni stil koji kombinira skandinavski dizajn i japanski minimalizam. Dakle, minimalizam je i dalje prisutan, ali u toplijem i mekšem ruhu. Također, pojavljuje se i cijeli niz pregradnih rješenja koja povezuju, odnosno razdvajaju prostore, kako bi se zadovoljili sve više izraženiji zahtjevi za modularnošću.

Želim stalno rasti i biti bolja osoba

Osim što radite estetski privlačne i zanimljive projekte, i Vaš osobni profil obiluje lijepim fotografijama koje se nadovezuju jedna na drugu. Cijeli profil je kao jedna priča vašeg života. Planirate li objave unaprijed ili nastaju spontano?

Drago mi je što ste primijetili kako on zaista i je tu kao (mali) dio priče mog života i obično prati moje raspoloženje i mindset. Uz nas estete, često dođe i težnja k perfekcionizmu koji može u određenom trenutku biti najbolja ili najgora stvar. Nekoć su moje objave bile pomno planirane, upravo zbog perfekcionizma, no danas je to puno opuštenije i spontanije. Ne volim dugo stajati na istom mjestu, znatiželjne sam prirode i volim ispitivati svoje granice, želim rasti i biti bolja osoba no što sam bila jučer. A onda me u tome prate i sve druge promjene, pa čak i među Instagram kockicama.

Lijepe fotografije su upravo ono što društvene mreže, naročito Instagram čini posebnim. Vaš profil je mješavina arhitekture, mode i putovanja. Koju vrstu sadržaja najviše volite fotografirati?

One fotografije kada sam ja iza objektiva su mi uistinu najdraže. Posebice na putovanju kada sam rasterećena od dnevnih obveza i svih ”ubojica” kreative. Bilokakva zanimljiva scena ili kompozicija će u meni izazvati lovca na kadrove, kada automatski vadim kameru i uokvirujem trenutak koji sam već vizualizirala u svojoj glavi. Uglavnom su to priroda i arhitektura, ali i ljudi, materijali, zanimljivi detalji… U tome zaista uživam i mislim da ta ljubav nikada neće prestati.

S obzirom na to da su estetika i dobra fotografija nekako sastavni dio vašeg posla, koliko Vam je važno imati dobar mobitel s dobrom kamerom s kojom možete obilježiti događaje u tom trenutku?

Jako. Od velike mi je važnosti imati uređaj s dobrom i odgovarajućom kamerom. Već nekoliko mjeseci me u tome prati Samsung Galaxy Z Flip4 i vjerujem kako najbolji sadržaj s njim tek dolazi.

Inspiraciju pronalazi svugdje

Vaše modne kombinacije su poprilično minimalističke i “clean”, kao i Vaši radovi arhitekturi. Je li to slučajnost ili? Koliko su povezani vaša ljubav prema minimalizmu u stvaranju projekata i modnih kombinacija?  

Mislim da je to iz jednog razloga – ne volim zbrku niti gužvu. Niti u glavi, niti u prostoru. Često se vodim onom ”Less is more”, kako pri odabiru modnih kombinacija, tako i pri projektiranju. Danas živimo u vremenima gdje se trendovi u interijerima vrlo brzo mijenjaju, a ekonomska slika društva ne pruža puno prostora za upuštanje u tako brze izmjene istih.

Sve nam brzo dosadi, i sve želimo sad i odmah. Iz tog razloga volim naginjati čistim i dobro izbalansiranim prostorima, koji se obogaćuju određenim elementima. Minimalizam se često interpretira kao dosadnjikav, ziheraški, hladan ili nedovršen stil, no koristeći odgovarajuće materijale, teksture i boje, taktilne elemente, te posebice rasvjetu, vješto osmišljena i uravnotežena kompozicija zaživjet će u topao i ugodan životni prostor koji itekako odiše karakterom, a lišen je svih nepotrebnih elemenata – dopuštajući korisniku da ”diše”.

Gdje pronalazite inspiraciju za kreiranje sadržaja na društvenim mrežama?

Posvuda. Uglavnom dođe spontano, no nekada inspiraciju nađem na Pinterestu ili kod drugih content kreatora. U svakom slučaju, nikad je ne manjka i nadam se da će me uvijek tako vjerno pratiti.

Što ćemo u svakom trenutku pronaći u Vašoj torbi? Bez kojih 5 predmeta ne izlazite iz kuće?

Nije tipično za jednu ženu, ali i ovdje sam minimalist: mobitel ( naravno Samsung Galaxy Z Flip 4), novčanik, ključevi i krema za ruke. Ako bih morala navesti peti predmet, to bi bila kemijska olovka!

Savjeti za lijep izgled Instagram profila

Kao što smo spomenuli, velika ste ljubiteljica putovanja. Koje su Vam omiljene lokacije koje ste do sada posjetili i koje biste preporučili svima?

Bali je bio moje prvo azijsko putovanje i kao takvo je ostalo najdraže. Spoj kulture, najdivnijih i najskromnijih ljudi, gastronomske ponude, krajolika i mnoštva sadržaja osvojio me na prvu. Nazivaju ga i Otokom Bogova – stoga možete razumjeti zašto ga je teško napustiti. No, svakako bih se voljela vratiti kad se za to ukaže prilika. Nešto slično iskusila sam na Tajlandu, gdje mi se najviše urezao u pamćenje još uvijek ”skriveni” dragulj – otok Koh Kood. Od onih rajskih destinacija idealnih za odmaranje i otpuštanje kočnica izdvajam Sejšele i naravno – Maldive. Moglo bi se reći da je jugoistočna Azija ono što me najviše privlači i čemu se najviše radujem.

Često sa svojih putovanja dijelite videozapise i reelse na Instagramu. Koristite li neku posebnu tehnologiju ili Vam je mobitel najbolji prijatelj u kreiranju i uređivanju sadržaja?

Kako nažalost nemam previše vremena za kreiranje videozapisa, bitno mi je da ih mogu snimati, sortirati, montirati i uređivati preko istog uređaja. To je najlakše i najbrže izvesti uz mobitel, stoga je posebno Samsung Galaxy Z Flip 4 neizostavan dio stvaranja sadržaja u video formatu, ali i općenito. U posljednje vrijeme uživam raditi vrlo jednostavne videe, koji me vraćaju u neke lijepe trenutke ili prikazuju određenu atmosferu/mood.

Za kraj, koji savjet biste dali svima koji žele imati “clean” feed na Instagramu i stvarati sadržaj po kojem su prepoznatljivi na prvu?

Dobiti ”clean” feed zapravo je vrlo jednostavno. Probajte ga doživiti kao određeni kolaž/moodboard. Glavno pravilo je očistiti vizual od nepotrebnog sadržaja, kako bi sam predmet ili tema bila u fokusu. Također, kontrast igra veliku ulogu pri slaganju ”kvadratića”, jer će se na taj način jednaka pažnja usmjeriti na svaki pojedini segment feeda.

Posjetitelj može jasno razaznati polja i uživati u estetski primamljivim i balansiranim kadrovima. ”Clean” feed voli i neutralne boje, koje možete povremeno osvježiti ili utopliti određenim bojama, no svakako nije dobro pretjerati. Kombinirajte maksimalno 3 boje, a kad vam dosade – postupno uvedite nove ili okrenite priču s komplementarnim bojama. Sve je u ravnoteži i upravo zato je ”clean” feed čist, zanimljiv i prepoznatljiv.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime