Četvrtak, 21 ožujka, 2024

EKSKLUZIVNO ZA MIXER: Goran Čižmešija: Ultimativni vodič za top fotografije!

Poznati modni fotograf nam je ekskluzivno otkrio kako postići savršenu modnu fotografiju koju žarko želimo imati na svom feedu na društvenim mrežama. Dobar savjet, zlata vrijedi!

Društvene mreže su svakodnevnica velikog broja ljudi. Na njima provodimo i po nekoliko sati u danu, a osim što uživamo u gledanju sadržaja koji objavljuju osobe koje pratimo, i sami volimo imati dobar feed i lijepe fotografije. Uz popularnost društvenih mreža došlo je i do popularnosti fotografije i samog zanimanja fotografa.U online svijetu se sve vrti oko dobre, originalne i zanimljive fotografije. Fotografija preuzima naš identitet jer je ona glavni način našeg predstavljanja svijetu. No, svatko tko je barem jednom u životu probao dobiti kvalitetnu i jedinstvenu fotografiju, zna koliko truda i rada je potrebno. Nije dovoljno samo usmjeriti kameru prema subjektu i fotografirati. Potrebno je posvetiti pažnju raznim stvarima – dobra svjetlost, kompozicija i pozadina samo su neke od njih.

Jedan od najpoznatijih modnih fotografa

U svijetu fotografije postoje razne skupine fotografija kojima se možete baviti, od fotografiranja prirode i portreta do onih, vjerojatno najpopularnijih, modnih fotografija. Jedan od najvećih stručnjaka fashion fotografija jest Goran Čižmešija koji je najpoznatiji po svojim fotografijama uličnog street stylea. Čižmešija od 2006. godine fotografira street style, a vremenom je počeo raditi i kao fotograf za editoriale. U svom dugogodišnjem radu, Čižmešija je radio s najvećim imenima u svijetu mode, a svoje znanje i vještine rado prenosi novim generacijama. Na svom Instagram profilu pod nazivom “Style Seconds”, fotograf redovno objavljuje svoje fotografije. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by STYLE SECONDS Goran Cizmesija (@style.seconds)

Od njegovih početaka do sada mnogo toga se promijenilo. Od načina objavljivanja fotografija i razvoja društvenih mreža, do samih sredstava kojima se postiže profesionalna fotografija. Nekada su to bili isključivo fotoaparati, a sada se zahvaljujući razvoju tehnologije, sve više koriste pametni telefoni. Zahvaljujući razvijenosti kamera na pametnim telefonima, svi u džepu imamo savršeno sredstvo za hvatanje najboljih trenutaka.

Jedan od pametnih telefona koji omogućuje nastanak savršenih fotografija u trenu je i Samsung Galaxy Z Flip3 5G koji mijenja način fotografiranja. Osim što bez otvaranja uređaja možete snimiti selfie zahvaljujući dvjema stražnjim kamerama, Samsung Galaxy Z Flip3 5G ima i unapređenu opciju “Jednostrukog snimanja” koja olakšava snimanje iz raznih kutova i hvatanje posebnih trenutaka.

Uz dobru tehnologiju, potrebno je slijediti i pravila fotografiranja. Na svu sreću, imamo priliku naučiti sve o postizanju savršene modne fotografije upravo od Čižmešije.

Poznati fotograf nam je ekskluzivno otkrio kako postići savršenu modnu fotografiju koju žarko želimo imati na svom feedu na društvenim mrežama. Dobar savjet, zlata vrijedi!

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by STYLE SECONDS Goran Cizmesija (@style.seconds)

 

Ultimativni vodič Gorana Čižmešije za top fotografije:

1/ Upoznajte se s modom i trendovima

Dobar modni fotograf treba biti upoznat s povijesti mode, dizajnerima, trendovima, kao i modnim influencerima i osobama koje stvaraju trendove. Važno je poznavati modu kao industriju, ljude koji rade u njoj kao i neke od najboljih kampanja koje su do sada odrađene. Proučite modne magazine, editoriale i kampanje, upoznajte se s raznim stilovima fotografija u modi i pokušajte pronaći svoju nišu. Pratite koji su trendovi prikazani na modnim pistama i o čemu se najviše piše. To su odjevni predmeti koji će kroz određeno vrijeme postati must have u garderobi svakog zaljubljenika u modu. Svi ti detalji i znanje će vam pomoći da se razlikujete od konkurencije.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by STYLE SECONDS Goran Cizmesija (@style.seconds)

2/ Upoznavanje s kamerom

Također, veoma je važno dobro poznavanje vlastite kamere i svega što ista može. Kamera pametnih telefona je toliko napredovala da je sve što želite od fotografije, moguće i postići. Samsung Galaxy Z Flip3 5G se lagano preklapa i ostaje čvrsto stajati u svim kutovima. Ta značajka omogućuje korisnicima igru s percepcijom, a mobitel može stajati samostalno poput tronošca i uhvatiti sve kadrove. Svi oni koji se žele igrati s uređivanjem fotografija uz Samsung Galaxy Z Flip3 5G to mogu uz pomoć bokeh efekata i zamutnjivanja pozadine, a moguće je i kreiranje vlastitih filtera. Ove značajke su odlične za istraživanje svijeta fotografije i stvaranje modnih fotografskih priča.

Ako želite izduženo lice i figuru koristite širokokutnu kameru, ali pazite! Ako se odlučite za  ultraširokokutnu kameru postoji mogućnost da vam se deformira figura što može dovesti do izduženih stopala ili duguljaste glave, ako su smještena na rubovima kadra. Međutim, ultraširokokutna kamera je odličan izbor ako želite dodatno naglasiti pozadinu i okolinu. U tom slučaju pripazite da model bude u sredini kako biste izbjegli deformacije tijela. Naravno, ako želite avangardniju fotografiju, možete se poigrati s ovim efektima. 

3/ Učenje i praksa su ključni

Kao i u svemu, i ovdje je najvažnije znanje, a to je jedina stvar koju nam nitko ne može oduzeti. Asistirajte fotografima na snimanjima, upišite tečajeve, gledajte masterclassove, vježbajte svakodnevno i ne odustajte. Vrlo je mala mogućnost da ćete stvoriti dobru modnu fotografiju iz prve, zato je važno da ulažete u svoje znanje. Naravno najbolji je način učiti od stručnjaka u poslu. Zapratite svoje idole u svijetu mode i pokušajte pronaći inspiraciju za fotografije, slušajte njihove savjete i zapisujte sve što vam može biti korisno.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by STYLE SECONDS Goran Cizmesija (@style.seconds)

 4/ Dobra svjetlost i uređivanje fotografija

Naučite sve o dobroj kompoziciji, namještanju modela i stvaranju kontrasta. Poigrajte se s filterima jer oni doprinose ugođaju fotografije. Naglašene boje koristite kada želite prikazati sreću i veselje, tamnije nijanse poput smeđe koristite za romantiku i retro stil, dok je crno – bijeli filter klasika koja daje umjetnički dojam.

Naravno, uz filtere možete i mijenjati izgled modela, ali pažljivo! Ponekad se fotografi znaju poigrati s njima, pa model postane u potpunosti druga osoba. Ovakav način uređivanja uzmite sa zadrškom, jer ponekad može napraviti više štete nego koristi. Posebice pripazite s filterima na fotografijama koje objavljujete na Instagram profilu. Ljudi kada vas vide uživo zasigurno će uočiti da ne izgledate kao na fotografijama.

Za veseliji dojam, koristite filtere naglašenih boja; ako želite, pak, više dramatičan look, onda koristite plavkaste tonove. Onima koji vole romantiku, najbolje je koristiti smeđe nijanse, a karakterni umjetnički dojam možete postići crno-bijelim filterima ili minimalnim kolorističkim zasićenjem. Odjevna kombinacija neka bude inspirativna, u skladu s uličnom pozadinom.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by STYLE SECONDS Goran Cizmesija (@style.seconds)

 5/ Vježbom do savršenstva

Otvorite društvene mreže, redovito objavljujte i fotografirajte. Započnite s prijateljima i obitelji, naučite sve o poziranju i namještajte ih u zanimljive poze. Važno je da se vaš model ispred kamere osjeća opušteno i ugodno. Pustite laganu glazbu, pokušajte stvoriti kemiju sa modelom i stvorite mu ugodnu atmosferu.

Za dobre fotografije, važno je kako model pozira. Oči uvijek pričaju priču i iz njih čitamo emocije, ali važan je položaj cijelog tijela. Iz poluprofila svako lice izgleda bolje, a lagano otpuštena kosa stvara izduženije i izraženije lice. Usne su još jedna od komponenti koja  dolazi do izražaja, pa je važno prilagoditi šminku licu modela. Ako model ima malene usne, ne preporuča se jaka šminka na istima, nego je dobro pažnju preusmjeriti na oči. Za dodatan naglasak očiju, model može malo spustiti glavu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by STYLE SECONDS Goran Cizmesija (@style.seconds)

 Pokušajte opustiti svog modela što je više moguće. Kao i kod lica, svako tijelo izgleda vitkije i izduženije ako je okrenuto u poluprofilu. Položaj nogu ovisi o odjeći: noge prekrižite ili savinite ako imate usku suknju ili hlače. U slučaju širokog donjeg dijela odjeće, malo razmaknite noge. Time ćete na hlaćama spriječiti da se vide ružni nabori na preponama, a ako imate suknju, ona će bolje doći do izražaja. Visoke potpetice izdužuju nogu, a ako ste u sjedećoj pozi, koljena ne okrećite prema kameri nego noge neka budu kameri okrenute profilom, a na njih možete položiti ruke.

Vježbajte fotografiranje, objavljujte, napravite svoj fotografski portfelj. Nakon nekog vremena možete se javiti influencerima i poznatim osobama te im ponuditi svoje usluge fotografiranja. Malo po malo pronađite svoju nišu i izgradite bazu projekata.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by STYLE SECONDS Goran Cizmesija (@style.seconds)

Naslova fotografija: snimio Robert Gašpert

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime