Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Počeo je deveti Zagreb Design Week- Ovo su najbolje izložbe koje možete posjetiti

Tema ovogodišnjeg festival dizajna je - Limitless / Bez granica, kojom se nakon dvije godine ograničenja slavi ponovno okupljanje i sloboda kao neizostavan dio kreativnog procesa

Sinoć je otvoreno deveto izdanje Zagreb Design Weeka, koji se ove  godine održava u Akademiji likovnih umjetnost,  Ilica 85. Središnja zgrada ALU-a koju je 1895. započeo graditi Herman Bollé, zajedno s velikim Parkom skulptura, pretvorena je u pozornicu za predstavljanje dizajna. U interijeru akademije imat ćemo priliku razgledati brojne izložbe, a u Parku će se organizirati filmske projekcije, predavanja, paneli, radionice i partyji.Tema ovogodišnjeg festival dizajna je – Limitless / Bez granica, kojom se nakon dvije godine ograničenja slavi ponovno okupljanje i sloboda kao neizostavan dio kreativnog procesa.

Dodijeljene su nagrade u šest kategorija

 Na samom otvorenju, dodijeljene su i ZGDW nagrade u šest kategorija: Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn i Dizajn društvenih inovacija.  Dodijeljene su po tri nagrade, u obliku priznanja, a peteročlani, stručni međunarodni žiri : (hrvatski dizajner i umjetnički direktor Zoran Jedrejčić, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti, Filozofskog fakulteta u Zagrebu Lovorka Magaš Bilandžić , Gabriel Roland direktor Vienna Design Weeka, kustosica Dutch Design Foundation Chloé Rutzerveld  i mađarska kustosica Rita Mária Halasi)  izabrao je dobitnike prema ukupnoj kvaliteti svakog prijavljenog projekta.

 Nagrađeni u kategoriji Grafički dizajn:

1. Ljudje — HAOS

2. Design Bureau Izvorka Jurić — 3D deplijan za ZDL arhitekte

3. Tomato Košir — Age of Rage

 Nagrađeni u kategoriji Produkt dizajn:

1. Matej Štefanac — Pendulum Lamp

2. PROTOTYPUM — PROTOTYPUM FACEMASK

3. Alex Bocchi — Trame Table

 Nagrađeni u kategoriji Tekstilni i modni dizajn:

1. Dora Filipaj — Baumetrija triptih

2. Ella Bratić — vUna

3. RUNO — RUNO

 Nagrađeni u kategoriji Dizajn prostora:

1. Clinica Studio — Centar za posjetitelje Poklon

2. Rašić+Vrabec — Đurđevački pijesci — Multimedijski posjetiteljski centar

3. Clinica Studio — Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak

 Nagrađeni u kategoriji Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija:

1. Ljudje — Celtra

2. Studio Tumpić/Prenc — Interpretacijski centar Kaštel Morosini-Grimani

3. CG-NAA Student team — Solskin

 Nagrađeni u kategoriji Dizajn društvenih inovacija:

1. Pjorkkala — Dodola

2. Bulky Bananas — Futr za jutr

3. Zavod Oloop Ljubljana — SELFI

Od mnoštva zanimljivih izložbi koje nas očekuju u šest dana ZGDW izdvajamo samo neke:

Supermarket budućnosti, nizozemsku izložbu dizajna hrane  koju će od  6. do 11. rujna, ugostiti Galerija Putolovac u Ilici 112. Riječ je o izložbi kustosica Chloé Rutzerveld i Annelies Hermsen iz World Design Embassies, premijerno prikazanu na zadnjem Dutch Design Weeku.

Na ZGDW će se predstaviti i pet najboljih hrvatskih proizvođača namještaja: Prostoria, Milla&Milli, Dizz Concept, NUNC i Metoda. Kako se kroz godine razvijao Zagreb Design Week paralelno s njim rastao je i domaći dizajn, koji danas, devet godina kasnije, predstavlja ozbiljan temelj za razvoj hrvatske industrije namještaja. Izgrađena na zdravim temeljima suradnje investitora, inženjera i dizajnera, sa svojim se inovacijama i promišljenim, ali itekako odvažnim poslovnim pothvatima prometnula u jednu vitalnu scenu prepoznatu i cijenjenu i izvan naših granica. Sada neke od njihovih najboljih dizajnerskih ostvarenja možete vidjeti na jednom mjestu.

Izložba hrvatskog brenda Penkala

Tijekom ZGDW-a održat će se i izložba najvećeg hrvatskog brenda – Penkale. Točno je stoljeće prošlo od smrti Slavoljuba Penkale, čovjeka koji je stvorio najuspješniju hrvatsku robnu marku. Obljetnica smrti, povod je izložbi “Penkala iz Zbirke Tischler” koja će se održati na Akademiji likovnih umjetnosti u Ilici 85. Zvuči nevjerojatno, ali ovo je prva izložba posvećena marki Penkala. Izloženi predmeti prikupljeni su zahvaljujući fanatičnoj posvećenosti g. Miroslava Tischlera koji desetljećima radi na stvaranju ove jedinstvene zbirke.

 Na ovogodišnjem ZGDW-u očekuje vas i posebno iznenađenje. Naime, poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić izradit će portrete posjetitelja kao svojevrsni homage inspirativnom prostoru ALU, na kojem je diplomirao slikarstvo. Boris Ljubičić na ovogodišnjoj izlaže i dva sasvim originalna projekta: HVADRATI i No Smoking.

 Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb na ZGDW- u predstavlja izložbu suvremenog mađarskog dizajna. U suradnji s Mađarskom udrugom za inovacije i Nacionalnim uredom za intelektualno vlasništvo, kustosica Rita Mária Halasi odabrala je 24 pametno dizajnirana proizvoda kojima Mađarska odgovara na globalne izazove. Izložba “Pametna Mađarska” (“Smart Hungary”),  gostuje na ZGDW-u nakon New Yorka. Danas nas u 18:00 sati očekuje i projekcija dokumentarnog filma “Aalto” finske redateljice Virpi Suutari, detaljnog  uvida u život i ličnost poznatog arhitekta Alvara Aalta i onih koji su ga okruživali. Zagreb Design Week održava se od 6.-11. rujna u Akademiji likovnih umjetnosti, Ilica 85 i na partnerskim lokacijama.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime