Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Kako odabrati mirisne svijeće koje će u vaš dom unijeti svježinu i mir?

Kada je riječ o mirisu, "lijep miris" je subjektivan, a imajući to na umu, nije lako odabrati mirisne svijeće koje će zadovoljiti svih

Priznajemo, jedni smo od onih koji pale svijeće poprilično često. Gotovo nema trenutka kad nam ne gore. Palimo ih tijekom punjenja kade, za uklanjanja mirisa od kuhanja, zbog dolaska prijatelja i kad smo jednostavno željeli da nam stan miriše “čisto”… Volimo osjećaj mirnoće i doma koje mirisne svijeće stvaraju.



Kada je riječ o mirisu, “lijep miris” je subjektivan i često se svodi na pitanje osobne preferencije. Imajući to na umu, nema nekog posebnog pravila koja je svijeća savršena za sve. Ono što čini svijeću posebnom su mirisne note koje se nalaze u njoj. To može biti mješavina od mnogo ili nekoliko nota. Kada se pomiješaju, one čine kompletan miris svijeće. Poput parfema, miris se otvara i razvija što svijeća duže gori. Neke se note osjete u trenutku kada otvorite poklopac — to su gornje note. Zatim tu su srednje note, koje se pojavljuju nakon što svijeća gori neko vrijeme (oko 10 ili 20 minuta). Konačno, tu su osnovne note, koje ostaju nakon što se svijeća ugasi.

Kako su kategorizirani mirisi?

Te note pripadaju raznim obiteljima mirisa, kategorijama koje objašnjavaju odnos koji mirisi imaju jedni prema drugima. Tijekom godina postojale su različite klasifikacije, ali najnovija (i najpopularnija) je kotač mirisa, koji je izumio stručnjak za mirise i konzultant Michael Edwards 1984. kako bi pomogao trgovinama u učinkovitijoj prodaji parfema.

Od tada imamo jedan standard kojim se opisuju mirisi. Postoje četiri obitelji: cvjetne, jantarne (prije poznate kao orijentalne ili egzotične), drvenaste i svježe. Unutar njih su potfamilije, koje su mješavine izvornih četiriju. Obitelji mirisa (i kotačić mirisa) mogu biti od pomoći za otkrivanje vrsta mirisa prema kojima gravitirate.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Top niche perfumery (@top.hr)

Mogu li svijeće biti eco friendly?

“Dobar miris svijeće” je subjektivan, ali sve su svijeće napravljene od iste stvari: voska i mirisa. Ispostavilo se da je vosak malo lakše procijeniti. Postoji nekoliko različitih vrsta voska. Prvi i najčešći je parafin, koji ćete naći u mnogim mainstream opcijama kao što su Yankee Candle i Bath & Body Works.

Parafin dobro drži miris, što ga čini popularnom opcijom, ali je nusproizvod nafte, koji nije tako održiv kao druge opcije voska za svijeće poput kokosa ili soje. Sojin vosak se često reklamira kao ekološki prihvatljiva alternativa parafinu i popularan je među markama svijeća koje sebe označavaju kao “čiste” ili “netoksične”. Sojin vosak gori sporije, što znači da će vaša svijeća trajati dulje. S druge strane, ne zadržava miris na isti način kao parafinski vosak, smanjujući njegovo izbacivanje.

Pčelinji vosak je bila prva opcija voska za svijeće. Prirodno je slatkog mirisa, koji može biti pozitivan ili negativan, ovisno o želji. Kokosov vosak je najnoviji vosak od sva četiri. Napravljen je od kokosovog ulja i obično ima bolji učinak od sojinog voska. Također gori nešto sporije od sojinog voska, što daje svijećama još duže vrijeme gorenja. Ali kokosov vosak je skuplji od sojinog voska, što znači da će svijeća napravljena samo od kokosovog voska biti skuplja. Općenito, većina marki koristi mješavinu voskova s ​​ciljem stvaranja idealnog iskustva paljenja svijeća.

Ovo su naše omiljene svijeće iz aktualne ponude:

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime