Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Upoznajte Sandra Užilu, mladog dizajnera koji stoji iza svjetskih projekata

Trenutačno, zajedno sa svojim timom vrhunskih arhitekata, inženjera i dizajnera, Sandrov WAVE Design Studio radi na 34 različita projekta, a glavna područja specijalizacije su im arhitektura, dizajn interijera, dizajn eksterijera i 3D vizualizacije

Sandro Užila jedan je od najtalentiranijih mladih hrvatskih dizajnera, dolazi iz Pule, a sa tek navršenih 30 godina može se pohvaliti zavidnom listom vrhunskih projekata na kojim je imao prilike raditi.



U svoj bogati portfolio Sandro ubraja brojne sjajne projekte u Hrvatskoj i inozemstvu, a ujedno je i jedini certificirani profesionalac za dizajn i 3D vizualizacije u Hrvatskoj, za što se školovao u Veneziji. Sa samo 24 godine otvorio je obrt za dizajn, kojeg je prošle godine rebrendirao i nazvao WAVE Design Studio. Trenutačno, zajedno sa svojim timom vrhunskih arhitekata, inženjera i dizajnera, WAVE Design Studio radi na 34 različita projekta, a glavna područja specijalizacije su im arhitektura, dizajn interijera, dizajn eksterijera i 3D vizualizacije.

Utjecaj Italije, u kojoj je jedno vrijeme i živio

Za sebe i svoj tim voli reći kako su ”one stop shop”, idealan odabir za sve koji žele realizirati poseban, unikatan i luksuzan projekt, a osim osmišljavanja projekta, rješavaju svu potrebnu dokumentaciju, papirologiju, nadzor i nabavu. 

Prilikom odabira karijere na Sandra je uvelike utjecao u život u Italiji, koji su veliki estete i vole lijepe stvari, a i sam je napola Talijan. Kada radi na novim projektima, pazi da oni zaista budu ”novi” i jedinstveni, da se uvijek napravi nešto drugačije, ljepše i bolje. Smatra kako svaki prostor ima svoje potrebe i svoj stil – svaki je priča za sebe. Ističe kako ne voli raditi uvijek iste stvari jer smatra kako dizajner treba osmišljavati uvijek nešto novo, jedinstveno i ljepše od prethodnog, a šta je najvažnije: nešto što se uklapa u prostor ili u okolinu u kojoj se nalazi. 

„U svakom projektu dajem sve od sebe, radim jutra, dane i noći kako bih napravio svoj posao najbolje što mogu i znam. Volim se angažirati oko svakog projekta kao da sam ja investitor i radim to iskreno i s puno strasti, pogotovo s investitorima koji to cijene i imaju povjerenja. U svojim projektima volim dizajnirati svaki detalj, volim umjerene boje razbijati s nekim jačim bojama”, ističe mladi dizajner.

Cosmopolitan food bar Nosh mu je jedan od najdražih projekata

Od svojih projekata ističe riječki Cosmopolitan Food Bar Nosh, koji mu je ujedno i jedan od najdražih. Prva i glavna ideja vlasnika, chefa s velikim inozemnim iskustvom, bila je stvoriti lokal u industrijskom stilu, da je jedinstven i da ima neku priču i dušu. Nakon što je čuo želje vlasnika, Sandro je odmah dobio jasnu ideju i sliku materijala koje želi koristiti: mikrobeton, bakar i drvo – kako sam kaže: „Kombinacija koja nije baš uobičajena, ali paše“.

Inspiraciju za dizajn dobio je iz stare tvornice cigareta u Rijeci i starih paketa cigareta koje su se prodavale u starom gradu, dok je Rijeka još bila pod Italijom, a kao druga inspiracija poslužio je Starbucks u Milanu. U interijeru je koristio drvene stolice, drvene stolove sa metalnom konstrukcijom, a dizajnirao je i bakrene detalje po mjeri, budući da smatra kako posebnost nekog predmeta najviše izražaja upravo zbog tih detalja.

Biljke u bakrenim vazama dodatno su pojačale toplinu lokala, koji je idealan za provesti opušteno popodne uz dobru hranu, piće i društvo. Nosh je inače britanski naziv za grickati, a predstavlja drugačiji koncept na gastronomskoj mapi grada Rijeke. Naglasak je na manjim slasnim zalogajima, tzv. tapasima (14h-22h), kao i na brunchu (7h-14h) i kvalitetnim pićima.

Osim u Hrvatskoj, radio je mnogo i u inozemstvu

“Još jedan projekt koji bih izdvojio je dizajn interijera i eksterijera jedne vile, koja se nalazi u okolici Poreča, ističe Sandro koji je za glavni materijal koristio mikrocement te drvo i kamen, a kao najdraži dio ističe kuhinju, u koju je smjestio vinoteku obloženu istarskim kamenom i staklenim vratima. Kada je riječ o rasvjeti, voli razigran pristup, posebice u ovakvim modernim stambenim kompleksima, tako se i u ovom projektu ‘poigrao’ s rasvjetnim tijelima u kupaonici i spavaćoj sobi.

Jedan od zadnjih projekata na kojim je surađivao nalazi se na kanarskom otoku Fuerteventura, mjestu Corralejo, gdje se između vulkana i oceana nalazi kompleks od 16 modernih vila za prodaju. Zbog pandemije bio je primoran odraditi projekt na daljinu, no unatoč tome jako je zadovoljan s rezultatom.

U projektu je sudjelovao kao savjetnik za vanjski estetski dio, kao light designer i kao glavni čovjek za 3D vizualizacije, a naglašava kako je jako ponosan na činjenicu da je jedan mali dizajner iz malog gradića u Hrvatskoj dobio priliku sudjelovati u projektu na tako dalekom i atraktivnom mjestu.

Fotografije: Koridor27 (NOSH), Sandro Užila (Fuerteventura i villa u Poreču) i Ana Knežević

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime