Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Upoznajte Sandra Užilu, mladog dizajnera koji stoji iza svjetskih projekata

Trenutačno, zajedno sa svojim timom vrhunskih arhitekata, inženjera i dizajnera, Sandrov WAVE Design Studio radi na 34 različita projekta, a glavna područja specijalizacije su im arhitektura, dizajn interijera, dizajn eksterijera i 3D vizualizacije

Sandro Užila jedan je od najtalentiranijih mladih hrvatskih dizajnera, dolazi iz Pule, a sa tek navršenih 30 godina može se pohvaliti zavidnom listom vrhunskih projekata na kojim je imao prilike raditi.

U svoj bogati portfolio Sandro ubraja brojne sjajne projekte u Hrvatskoj i inozemstvu, a ujedno je i jedini certificirani profesionalac za dizajn i 3D vizualizacije u Hrvatskoj, za što se školovao u Veneziji. Sa samo 24 godine otvorio je obrt za dizajn, kojeg je prošle godine rebrendirao i nazvao WAVE Design Studio. Trenutačno, zajedno sa svojim timom vrhunskih arhitekata, inženjera i dizajnera, WAVE Design Studio radi na 34 različita projekta, a glavna područja specijalizacije su im arhitektura, dizajn interijera, dizajn eksterijera i 3D vizualizacije.

Utjecaj Italije, u kojoj je jedno vrijeme i živio

Za sebe i svoj tim voli reći kako su ”one stop shop”, idealan odabir za sve koji žele realizirati poseban, unikatan i luksuzan projekt, a osim osmišljavanja projekta, rješavaju svu potrebnu dokumentaciju, papirologiju, nadzor i nabavu. 

Prilikom odabira karijere na Sandra je uvelike utjecao u život u Italiji, koji su veliki estete i vole lijepe stvari, a i sam je napola Talijan. Kada radi na novim projektima, pazi da oni zaista budu ”novi” i jedinstveni, da se uvijek napravi nešto drugačije, ljepše i bolje. Smatra kako svaki prostor ima svoje potrebe i svoj stil – svaki je priča za sebe. Ističe kako ne voli raditi uvijek iste stvari jer smatra kako dizajner treba osmišljavati uvijek nešto novo, jedinstveno i ljepše od prethodnog, a šta je najvažnije: nešto što se uklapa u prostor ili u okolinu u kojoj se nalazi. 

„U svakom projektu dajem sve od sebe, radim jutra, dane i noći kako bih napravio svoj posao najbolje što mogu i znam. Volim se angažirati oko svakog projekta kao da sam ja investitor i radim to iskreno i s puno strasti, pogotovo s investitorima koji to cijene i imaju povjerenja. U svojim projektima volim dizajnirati svaki detalj, volim umjerene boje razbijati s nekim jačim bojama”, ističe mladi dizajner.

Cosmopolitan food bar Nosh mu je jedan od najdražih projekata

Od svojih projekata ističe riječki Cosmopolitan Food Bar Nosh, koji mu je ujedno i jedan od najdražih. Prva i glavna ideja vlasnika, chefa s velikim inozemnim iskustvom, bila je stvoriti lokal u industrijskom stilu, da je jedinstven i da ima neku priču i dušu. Nakon što je čuo želje vlasnika, Sandro je odmah dobio jasnu ideju i sliku materijala koje želi koristiti: mikrobeton, bakar i drvo – kako sam kaže: „Kombinacija koja nije baš uobičajena, ali paše“.

Inspiraciju za dizajn dobio je iz stare tvornice cigareta u Rijeci i starih paketa cigareta koje su se prodavale u starom gradu, dok je Rijeka još bila pod Italijom, a kao druga inspiracija poslužio je Starbucks u Milanu. U interijeru je koristio drvene stolice, drvene stolove sa metalnom konstrukcijom, a dizajnirao je i bakrene detalje po mjeri, budući da smatra kako posebnost nekog predmeta najviše izražaja upravo zbog tih detalja.

Biljke u bakrenim vazama dodatno su pojačale toplinu lokala, koji je idealan za provesti opušteno popodne uz dobru hranu, piće i društvo. Nosh je inače britanski naziv za grickati, a predstavlja drugačiji koncept na gastronomskoj mapi grada Rijeke. Naglasak je na manjim slasnim zalogajima, tzv. tapasima (14h-22h), kao i na brunchu (7h-14h) i kvalitetnim pićima.

Osim u Hrvatskoj, radio je mnogo i u inozemstvu

“Još jedan projekt koji bih izdvojio je dizajn interijera i eksterijera jedne vile, koja se nalazi u okolici Poreča, ističe Sandro koji je za glavni materijal koristio mikrocement te drvo i kamen, a kao najdraži dio ističe kuhinju, u koju je smjestio vinoteku obloženu istarskim kamenom i staklenim vratima. Kada je riječ o rasvjeti, voli razigran pristup, posebice u ovakvim modernim stambenim kompleksima, tako se i u ovom projektu ‘poigrao’ s rasvjetnim tijelima u kupaonici i spavaćoj sobi.

Jedan od zadnjih projekata na kojim je surađivao nalazi se na kanarskom otoku Fuerteventura, mjestu Corralejo, gdje se između vulkana i oceana nalazi kompleks od 16 modernih vila za prodaju. Zbog pandemije bio je primoran odraditi projekt na daljinu, no unatoč tome jako je zadovoljan s rezultatom.

U projektu je sudjelovao kao savjetnik za vanjski estetski dio, kao light designer i kao glavni čovjek za 3D vizualizacije, a naglašava kako je jako ponosan na činjenicu da je jedan mali dizajner iz malog gradića u Hrvatskoj dobio priliku sudjelovati u projektu na tako dalekom i atraktivnom mjestu.

Fotografije: Koridor27 (NOSH), Sandro Užila (Fuerteventura i villa u Poreču) i Ana Knežević

Pročitajte još...

10 gadgeta koji vam trebaju za rad – bilo gdje da poželite

Ulaskom korone u naše živote, mnoge su se stvari promijenile. Jedna od njih je i način na koji radimo, jer je većina kompanija organizirala rad od kuće. Točnije bi možda bilo reći – rad od bilo kuda ili popularni ‘telecommuting’, za što su vam potrebni samo gadgeti i dobar wifi signal

10 najluksuznijih putovanja vlakom na svijetu

Što vam prvo padne na pamet kad pomislite na vlak? Ako je to samo transport od točke A do točke B, ovim ćemo vam prizorima probuditi maštu. Otkrivamo vam luksuzne prvorazredne vlakove u kojima vam se nudi sav luksuz koji možete zamisliti... I još više od toga!

‘Ribarski’ brodić pretvoren u plutajući dom ima svu udobnost za duboki zen

Mađarski arhitekt Tamás Bene dizajnirao je kućicu/brodić za mladi par iz Budimpešte. Ovaj plutajući ljetni dom nalazi se na jezeru Tisa koje je ujedno i prirodni rezervat, a savršeno se uklapa u okolinu

(Ne)moguća misija? Prvi hotel u svemiru trebao bi se otvoriti 2027. godine

Ovaj prsten podržavat će 24 modula za stanovanje, koji će se koristiti kao hotelski smještaj, restorani, barovi, teretane, smještaj za posadu, kao i 'platforma' za znanstvena istraživanja.

Povezano

‘Šalji dalje’ u Laubi: Dorian Pacak predstavlja izložbu ‘Dinostalgija’

'Volim se u svojim mislima vratiti u rano djetinjstvo. Nerijetko zamišljam kako sam se tada osjećao i što me radovalo u mojim prvim danima. Tada kada je sve bilo puno jednostavnije i kada se život uglavnom svodio na igru i kroz tu igru neosjetno učenje, vrijeme je teklo sporije, a svijet je bio puno šareniji', ističe autor

Domaće i najljepše: Adventski vijenci hrvatskih kreativaca u koje smo se zaljubili!

Ako ste vi jedni od onih koji žele imat personalizirane i posebne adventske vijence, nećete moći odoljeti kreacijama Decoupage G-dar, Škrinjica decoupage i Izrada suvenira i poklona

Svjetske face na međunarodnom arhitektonskom festivalu Dani Orisa 21

Istovremeno s održavanjem uživo, Dani Orisa moći će se pratiti i na online platformi, na kojoj će se izravno prenositi sva predavanja i događanja u Dvorani Lisinski (osim predavanja arhitekta Olgiatija), a bit će dostupni i za ponovno pregledavanje

Plutajući dom: 13 zapanjujuće lijepih kuća na vodi širom svijeta

Od sjeverozapadnog Pacifika do Švedske i Njemačke... ovo su neke od najljepših plutajućih kuća na svijetu, a oduševit će vas podjednako luksuzom i dizajnom kao i mogućnosšću da u miru uživate u atraktivnim panoramama

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime