Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Mixerovih TOP 10: Ovi su strani filmovi obilježili godinu iza nas

Od zabavne i groteskne kritike pop corn idiotizma u kojem živimo preko niza sjajnih uprizorenja poznatih redatelja i redateljica pa sve do SF i erotskog trilera - filmofili će sasvim sigurno uživati u gledanju naših favorita

Unatoč pandemiji iza nas je prilično bogata godina u svjetskoj filmskoj industriji, a mi smo se potrudili pogledati većinu filmova kako bismo odabrali one najbolje.



Od zabavne i groteskne kritike pop corn idiotizma u kojem živimo preko niza sjajnih uprizorenja poznatih redatelja i redateljica pa sve do SF i erotskog trilera – filmofili će sasvim sigurno uživati u gledanju naših favorita:

1/ DON’T LOOK UP (Adam McKay)

Iznimno zabavna i groteskna kritika pop corn idiotizma u kojem živimo onkraj hollywoodski fino zapakiranog filma koji ne toliko po sinestetskim vrijednostima koliko po utjecaju na svijet mimo filmofila, otprilike kao i Joker prije dvije godine, postaje najvažnije ostvarenje iste.

 

2/ MITCHELLS VS THE MACHINES (Michael Rianda/Jeff Rowe)

Crtići uvijek spašavaju stvar, osobito kad s ovoliko zabave i šarma nude priču o disfunkcionalnoj familiji koja treba spasiti svijet od apokalipse i vladavine robota.

 

3/ LOST DAUGHTER (Maggie Gyllenhaal)

Olivia Colman i Dakota Johnson uz Eda Harrisa i Petera Sarsgaarda u sjajnom debitantskom redateljskom ostvarenju sjajne glumice, ekranizaciji novele Elene Ferrante.

 

4/ WORST PERSON IN THE WORLD (Joacim Trier)

Kad osoba koju volite i koju obožavate i koja vam život znači odluči da više ne bi sudjelovala u tom osjećaju, vrsni filmaš napravi iznimno nježan i dirljiv film.

 

5/ LICORICE PIZZA (PT Anderson)

Još jedna 70-te priča o odrastanju i coming of age film jednog od najboljih generacijskih predstavnika američkog indie filma – priča o životima ljudi iza susjednih vrata, tako je i s ovim ‘Američkim Grafitima’ ovog desetljeća u čiji se šarm iznimno lako zaljubiti.

 

6/ SPIDERMAN: NO WAY HOME (Jon Watts)

Pametna superherojska eksploatacija i film kojem specijalni efekti i CGI scene borbe Spideya sa zlikovcima nisu jedini razlog postojanja nego se oslanja na priču i zabavu.

 

7/ OXYGENE (Alexandre Aja)/GUILTY (Antoine Fuqua)

Klaustrofobični filmovi s jednom osobom zatočenom u prostoru ali dramski uzbudljiviji nego velika većina daleko bogatijih castingom, prvi SF s Mélanie Laurent, drugi policijski krimić s Jakeom Gyllenhaalom i remakeom nedavnog danskog hita.

 

8/ FREE GUY (Shawn Levy)

Najzabavniji blockbuster godine, Ryan Reynolds je bolji Free Guy nego Deadpool.

 

9/ BENEDETTA (Paul Veerhoeven)

Nekad cijenjeni erotski triler i SF redatelj protjeran iz Hollywooda radi provokativni film koji propituje katoličke dogme kroz portret jedne od časnih sestara iz 17. stoljeća – čije vizije uključuju prilično nećudoređe i lezbijski moment.

 

10/ MEMORIA (Apichatpong Weerasethakul)

Tildu Swinton stavite u dovoljno neobičnu i originalnu premisu o čudnom sindromu od kojeg pati lutajući Columbijom i imate jedan od najboljih indie filmova godine.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime