Petak, 22 ožujka, 2024

6 sjajnih filmova za koje nikad ne biste rekli da su – božićni klasici!

Tko može odoljeti božićnim filmovima. No ako su vam slučajno 'dosadili' klasici koji se svake godine vrte po TV programima - evo 5 njih koji imaju 'kultni status' božićnih filmova - a da to možda niste znali!

Svake godine u doba blagdana nude nam se razni božićni klasici na svim tv programima. I svi oni koje već znamo napamet.



Zato smo napravili listu 6 filmova božićne tematike koji se kod nas rijetko prikazuju, a (vjerovali ili ne) stekli su kultni status – upravo kao božićni klasici. Vjerujemo da će vas neki od njih dobrano iznenaditi.

ELF – VILENJAK

Elf je američki božićni klasik iz 2003. godine koji je režirao Jon Favreau, a u njemu glume Will Ferrell i Zooey Deschanel. Film prati Buddyja, tinejdžera kojeg su Djedovi Božićnjaci udomili i odgojili. Buddy odlazi u New York kako bi upoznao biološkog oca, a pritom također širio božićno veselje u svijetu cinika.

Zanimljivo je kako film nikad nije igrao u hrvatskim kinima jer Farrell je tada bio velika komičarska zvijezda isključivo u SAD-u zbog showa Saturday Night Live. Ferrellovu izvedbu ‘Buddy the Elf-a’ pohvalili su i publika i kritičari, a mnogi su je nazvali jednom od njegovih najboljih uloga. Čak je i inspirirao brodski mjuzikl Elf: The Musical i specijalni animirani televizijski animirani film Elf: Buddy’s Musical Christmas iz 2014.

 

FOUR CHRISTMASES – ČETIRI BOŽIĆA

Brad (Vince Vaughn) i Kate (Reese Witherspoon) otmjeni su par iz San Franciscu. Oboje potječu iz nefunkcionalnih obitelji, s razvedenim roditeljima i nepodnošljivim braćom i sestrama i njihovom djecom koja su izvan kontrole, pa preziru ideju da se vjenčaju ili imaju djecu. Pokušavaju izbjeći svoje obitelji na Božić putujući u inozemstvo i praveći se da tamo odlaze raditi u dobrotvorne svrhe. U zračnoj luci u San Franciscu zarobljeni su zbog magle koja otkazuje letove. Da stvar bude gora, s njima razgovara i novinarska TV ekipa koja upozorava svoje obitelji da su za odmor zaglavili kod kuće. Brad i Kate nemaju izbora nego po prvi puta obići svoje četiri obitelji.

 

SCROOGED – BOŽIĆNI DUHOVI

U ovom modernom prikazu “Božićne pjesme” Charlesa Dickensa, Frank Cross (Bill Murray) izuzetno je uspješan televizijski direktor čija je hladna ambicija i okrutna priroda otjerala ljubav njegovog života Claire Phillips (Karen Allen). No, nakon što je na Badnjak otpustio člana osoblja Eliota Loudermilka (Bobcat Goldthwait), Franka posjećuje niz duhova koji mu daju priliku da preispita svoje postupke i ispravi pogreške iz svoje prošlosti.

Ako volite Bill Murraya, pogotovo u “Beskrajnom danu”, ovo je film koji se ne propušta. Film nije igrao u našim kinima jer je proglašen nekomercijalnim. No ovo je jedna od najboljih božićnih komedija koju možete pogledati ovih dana.

 

TRADING PLACES – KOLO SREĆE

Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) uspješan je filadelfijski poslovni čovjek koji posjeduje prekrasan stan, luksuzni automobil i gomilu novca, a ima i zanosnu djevojku. Billy Ray Valentine (Eddie Murphy) običan je prosjak i sitni džepar. Winthorpeovi poslodavci, braća Duke, oklade se da će zamjenom životnih stilova dvojice navedenih promijeniti i njihove navike – Billy Ray će postati cijenjeni broker, a Louis će se vrlo brzo okrenuti kriminalu. Odjednom, Louis se nađe bez posla i kuće, u društvu glamurozne prostitutke Ophelije (Jamie Lee Curtis).

Prvaci Saturday Night Live-a, Aykroyd i Murphy (kojemu je ovo druga filmska uloga) ovoj su komediji dobrim humorom i izvrsnom pričom za vrijeme Božića priuštili status klasika.

 

 

BAD SANTA – ZLOČESTI DJED MRAZ

U ovoj se mračnoj komediji Willie T. Stokes (Billy Bob Thornton) i njegov partner (Tony Cox) okupljaju jednom godišnje radi Božićne prijevare. Predstavljajući se kao Djed Mraz i njegov vilenjak, na Badnjak pljačkaju prodajna mjesta u šoping centru u kojem rade. Međutim, ove godine Willie nije više onaj stari. Depresivan je i alkoholičar, a njegovo nestalno ponašanje izaziva sumnju kod šefa sigurnosti trgovačkog centra (Bernie Mac). Ali kad prijateljstvo s malim dječakom potakne njegovu dobru stranu, Willie se počne pitati postoji li još uvijek nada za njega.

Ova crna komedija postala je kultni hit upravo zbog toga jer je izbjegla sve stereotipove božićnih filmova i naravno – zbog samog Billy Bob Thorntona.

 

 

DIE HARD – UMRI MUŠKI

Njujorški policajac John McClane (Bruce Willis) posjećuje otuđenu suprugu (Bonnie Bedelia) i dvije kćeri na Badnjak. Pridružuje joj se na blagdanskoj zabavi u sjedištu tvrtke u japanskom vlasništvu u kojoj radi. Ali svečanost prekida skupina terorista koja preuzima ekskluzivnu višekatnicu i sve u njoj. Vrlo brzo McClane shvati da nema nikoga tko bi spasio taoce – osim njega.

Kultni akcijski film iz 1988. godine kroz godine dobio je epitet kao jedan od najboljih božićnih filmova svih vremena. Iako su božićni filmovi uglavnom melodrame i komedije, ovaj napeti blockbuster ima sve epitete klasičnog božićnog filma. Za najbolji dokaz pogledajte ovaj trailer.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime