Utorak, 30 studenoga, 2021

Uoči Filmskog festivala u Veneciji: 8 najboljih filmova koji su odnijeli pobjedu

Uoči 78. festivalskog izdanja, koje će se održati od 1. do 11. rujna, donosimo osam filmova pobjednika iz prošlosti koji su i danas jednako moćni i relevantni

Kao najstariji filmski festival na svijetu, i definitivno jedan od najprestižnijih, Fimski festival u Veneciji, oduvijek je bio korak ispred ostalih, a mnogi od dobitnika njegove glavne nagrade, Zlatnog lava, promijenili su kinematografiju.

Među njima su i dragulji europskih arthousea poput redatelja Agnèsa Varde i Michelangela Antonionija, ali i djela svjetske kinematografije koja su privukla veću globalnu pozornost na autore kao što su Andrei Tarkovsky, Ang Lee i Guillermo del Toro.

Bezvremenski filmovi

Bez obzira na zemlju porijekla, svi ovi filmovi posjeduju posebne vizuale, teme koje govore o kulturnom zeitgeistu i osjećaj humanosti koji ih čini bezvremenskim.

Uoči 78. festivalskog izdanja, koje će se održati od 1. do 11. rujna, donosimo osam filmova pobjednika iz prošlosti koji su i danas jednako moćni i relevantni.

Rashomon (1950)

Zapanjujući triler Akire Kurosawe svojim je uspjehom u Veneciji popularizirao japansku kinematografiju na zapadu. Smješten u osunčanu šumu, film priča priču o ubijenom samuraju iz četiri različite perspektive, dok svaki lik pokušava prikriti svoje prave namjere.

Aparajito (1956)

Drugi dio Satyajit Rayove dirljive Apu trilogije prikazuje dječakov život dok se s roditeljima seli iz ruralnog Bengala u Varanasi. Usredotočena na zadivljujuću izvedbu Pinakija Sengupte, to je poetična priča o gubicima i čežnji u Indiji koja se brzo modernizira.

Last Year at Marienbad (1961)

Od Chanelovih kostima do očaravajuće kinematografije Sache Viernyja, nadrealističko remek-djelo Alaina Resnaisa je bezvremensko. Prikazuje par (Giorgio Albertazzi i Delphine Seyrig) koji se zapleo u zagonetni ljubavni trokut.

Au Revoir les Enfants (1987)

Usred Drugog svjetskog rata, jedan se učenik (Gaspard Manesse) sprijateljio s drugim (Raphaël Fejtö) u francuskom internatu, ali zatim otkriva kako je njegov novi prijatelj Židov i da se krije. Potresna drama Louisa Mallea temelji se na ljubaznosti stranaca i hrabrosti pred velikim nedaćama.

Monsoon Wedding (2001)

Epska melodrama Mire Nair jednako je sjajna koliko i vesela. Film prati događaje u velikoj obitelji Verma u Delhiju, dok se njihova kći Aditi (Vasundhara Das) sprema udati za Hemanta (Parvin Dabas), računalnog programera iz Houstona. On je “NRI” (nerezident Indijac), koji se vratio da upozna mladu koju su njegovi roditelji odabrali za dogovoreni brak.

Somewhere (2010)

Stephen Dorff i Elle Fanning glume bezvoljnog oca i njegovu šarmantnu kćer u hipnotičkom djelu Sofije Coppole o obitelji i slavi u suvremenom Los Angelesu. Dorff je filmska zvijezda u krizi iz koje ga izvlači kći, istovremeno ga podsjećajući na roditeljske odgovornosti.

Roma (2018)

Film je inspiriran životom redatelja Alfonsa Cuaróna. Roma prati Cleo (Yalitzu Aparicio), mladu kućnu pomoćnicu u obitelji srednje klase u Mexico Cityju, i uvelike se oslanja na Cuarónovo vlastito djetinjstvo iz 1970-ih, veličajući žene koje će su ga odgajale.

Nomadland (2020)

Ovo je film o kojem se najviše pisalo posljednjih godinu dana, a po mnogima je ovo uloga života Frances McDormand. Film Chloé Zhao prati ženu koja se, izgubivši muža i posao uslijed financijske krize 2008., u svom kombiju vozi američkim zapadom u potrazi za novim mogućnostima.

Pročitajte još...

Dolce & Gabanna: Povijesna revija ‘Alta Mode’ na Trgu sv. Marka u Veneciji

Po prvi put u povijesti slavni venecijanski Trg Sv. Marka postao je pozornica za modnu reviju, a na prestižno događanje stigle su mnoge slavne osobe od kojih u neki s ponosom gledali svoju djecu u ulogama modela!

10 najboljih uloga Frances McDormand, od Farga do Nomadlanda 

Brojne su uloge u kojima je ostavila neizbrisiv trag, ali ako baš moramo birati top 10 najboljih, onda smo se odlučili za sljedeće izvedbe!

Britanski Sony Music glazbenicima ponudio edukaciju za glazbene terapeute

Pandemija je mnogim glazbenicima ugrozila karijeru i prisilila ih da se prilagode. Stoga mnogi žele iskoristit priliku da postanu certificirani eksperti glazbene terapije. Oni će po uspješnom završetku dvogodišnjeg školovanja, kao glazbeni terapeuti, službeno dobiti i potvrde Vijeća za zdravstvene djelatnosti

Mixer jednog imidža: Mona Lisa – osmijeh koji vrijedi milijune, a skriva mračno doba za žene  

Predsjedničke retoričke akrobacije u obliku pokušaja da ga percipiramo kao autoriteta koji "zna kako promatrati" i sukladno tome izgovarati stavove, motivirale su me na istraživanje priča u pozadini slavnih žena, čiji osmijeh možda vrijedi milijune, ali iza sebe krije nemoć doba u kojem su živjele ili žive danas

Povezano

The Ferragnez: Serija o strasti i ambicijama najpoznatijeg talijanskog mladog para

Ferragnez seriju producira Banijay Italia za Amazon Studios i debitirat će s prvih 5 epizoda ekskluzivno na Prime Video u 240 zemalja diljem svijeta 9. prosinca 2021. Sljedeće 3 epizode bit će dostupne od četvrtka, 16. prosinca

Večeras gledamo seriju koja slavi 20. godišnjicu filma Harry Potter i Kamen mudraca

Prošlo je gotovo 20 godina otkako su 'Harry Potter i Kamen mudraca' prvi put odveli gledatelje u Čarobnjački svijet, a sada nam 'Harry Potter: Hogwarts Tournament of House' obećava najbolje čarobnjake i vještice kako bi jednom zauvijek dokazao koja obitelj ima najviše znanja

Idealno za ispod dekice: Nicole Kidman i Javier Bardem kao Lucille Ball i Desi Arnaz

Prvi pogled na Kidman i Bardema u nadolazećem filmu Amazon Primea prikazuje Lucille Ball kako se sa svojim suprugom prisjeća puta koji su prošli do slave, popraćen snimkama para kako snima kultni sitcom 'I Love Lucy' i intimne trenutke njihova problematičnog braka

Predviđamo: Ovi filmovi imaju najviše šanse za osvajanje Oscara 2022.

Donosimo filmove koji su se do sada najviše istaknuli, bilo da ih hvali kritika ili po broju nagrada ili popularnosti kod gledatelja te one koji imaju najveće izglede za nominacije, ali i pobjede na Oscarima 2022. godine

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime