Utorak, 26 ožujka, 2024

Uoči Filmskog festivala u Veneciji: 8 najboljih filmova koji su odnijeli pobjedu

Uoči 78. festivalskog izdanja, koje će se održati od 1. do 11. rujna, donosimo osam filmova pobjednika iz prošlosti koji su i danas jednako moćni i relevantni

Kao najstariji filmski festival na svijetu, i definitivno jedan od najprestižnijih, Fimski festival u Veneciji, oduvijek je bio korak ispred ostalih, a mnogi od dobitnika njegove glavne nagrade, Zlatnog lava, promijenili su kinematografiju.



Među njima su i dragulji europskih arthousea poput redatelja Agnèsa Varde i Michelangela Antonionija, ali i djela svjetske kinematografije koja su privukla veću globalnu pozornost na autore kao što su Andrei Tarkovsky, Ang Lee i Guillermo del Toro.

Bezvremenski filmovi

Bez obzira na zemlju porijekla, svi ovi filmovi posjeduju posebne vizuale, teme koje govore o kulturnom zeitgeistu i osjećaj humanosti koji ih čini bezvremenskim.

Uoči 78. festivalskog izdanja, koje će se održati od 1. do 11. rujna, donosimo osam filmova pobjednika iz prošlosti koji su i danas jednako moćni i relevantni.

Rashomon (1950)

Zapanjujući triler Akire Kurosawe svojim je uspjehom u Veneciji popularizirao japansku kinematografiju na zapadu. Smješten u osunčanu šumu, film priča priču o ubijenom samuraju iz četiri različite perspektive, dok svaki lik pokušava prikriti svoje prave namjere.

Aparajito (1956)

Drugi dio Satyajit Rayove dirljive Apu trilogije prikazuje dječakov život dok se s roditeljima seli iz ruralnog Bengala u Varanasi. Usredotočena na zadivljujuću izvedbu Pinakija Sengupte, to je poetična priča o gubicima i čežnji u Indiji koja se brzo modernizira.

Last Year at Marienbad (1961)

Od Chanelovih kostima do očaravajuće kinematografije Sache Viernyja, nadrealističko remek-djelo Alaina Resnaisa je bezvremensko. Prikazuje par (Giorgio Albertazzi i Delphine Seyrig) koji se zapleo u zagonetni ljubavni trokut.

Au Revoir les Enfants (1987)

Usred Drugog svjetskog rata, jedan se učenik (Gaspard Manesse) sprijateljio s drugim (Raphaël Fejtö) u francuskom internatu, ali zatim otkriva kako je njegov novi prijatelj Židov i da se krije. Potresna drama Louisa Mallea temelji se na ljubaznosti stranaca i hrabrosti pred velikim nedaćama.

Monsoon Wedding (2001)

Epska melodrama Mire Nair jednako je sjajna koliko i vesela. Film prati događaje u velikoj obitelji Verma u Delhiju, dok se njihova kći Aditi (Vasundhara Das) sprema udati za Hemanta (Parvin Dabas), računalnog programera iz Houstona. On je “NRI” (nerezident Indijac), koji se vratio da upozna mladu koju su njegovi roditelji odabrali za dogovoreni brak.

Somewhere (2010)

Stephen Dorff i Elle Fanning glume bezvoljnog oca i njegovu šarmantnu kćer u hipnotičkom djelu Sofije Coppole o obitelji i slavi u suvremenom Los Angelesu. Dorff je filmska zvijezda u krizi iz koje ga izvlači kći, istovremeno ga podsjećajući na roditeljske odgovornosti.

Roma (2018)

Film je inspiriran životom redatelja Alfonsa Cuaróna. Roma prati Cleo (Yalitzu Aparicio), mladu kućnu pomoćnicu u obitelji srednje klase u Mexico Cityju, i uvelike se oslanja na Cuarónovo vlastito djetinjstvo iz 1970-ih, veličajući žene koje će su ga odgajale.

Nomadland (2020)

Ovo je film o kojem se najviše pisalo posljednjih godinu dana, a po mnogima je ovo uloga života Frances McDormand. Film Chloé Zhao prati ženu koja se, izgubivši muža i posao uslijed financijske krize 2008., u svom kombiju vozi američkim zapadom u potrazi za novim mogućnostima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime