Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Vrijeme je filmskih nagrada: Donosimo 15 Netflixovih filmova koji su bili nominirani za Oscara

Uoči ceremonije Osacara, donosimo 15 nevjerojatnih Netflixovih filmova koji su zapeli za oko industriji prijašnjih godina, bili nagrađeni i utrli put novim natjecateljima

Svake godine Netflix je sve bliže i bliže osvajanju glavne nagrade na dodjeli Oscara. Tako je u 2019. bio nominiran crno-bijeli film “Roma” Alfonsa Cuaróna, 2020. su u nominacije ušla čak dva filma “Irac” (The Irishman) Martina Scorsesea i srceparajućom “Pričom o braku” (Marriage Story) Noaha Baumbacha. Prošle godine je bio nomiran s “Mankom” Davida Finchera i sudskom dramom Aarona Sorkina “Čikaška sedmorka” (The Trial of the Chicago 7). “Nomadland” je u konačnici trijumfirao 2021., ali Netflix je kući odnio ukupno sedam kipića, najviše od bilo kojeg stremera.



Za 2022. godinu streaming div ima najviše ikada asova u rukavu. “Šape pasje” (The Power of the Dog), Jane Campion prednjači za najbolji film, a “Božja ruka” (The Hand of God) Paola Sorrentina je u izboru za najbolji međunarodni film. U međuvremenu, u glumačkim kategorijama, Olivia Colman za “Izgubljenu kći” (The Lost Daughter), Andrew Garfield (Tick, Tick… ​​Bum!) i Ruth Negga (Passing) imaju velike šanse.

Koliko će pobjeda društvo osvojiti na Oscarovoj večeri? I hoće li konačno osvojiti nagradu koja mu je dosad izmicala? Uoči ceremonije, donosimo 15 nevjerojatnih Netflixovih filmova koji su zapeli za oko industriji prijašnjih godina, bili nagrađeni i utrli put novim natjecateljima:

1/ What Happened, Miss Simone? (2015.)

Istražujući život i naslijeđe Nine Simone, Liz Garbus je prikazala namjerno provokativnog i žestoko politički glazbenog genija i pritom zaradila nominaciju za Oscara za najbolji dokumentarni film. Nemoguće je ne biti očaran snagom njezinih pjesama i snagom njenog karaktera.

2/ 13th (2016.)

Aktivistica Angela Davis, autorica Jelani Cobb i zagovornica građanskih prava Michelle Alexander samo su neki od ljudi koji pružaju uvid u izlaganje Ave DuVernay o povijesnom rasizmu u američkom kaznenom pravosudnom sustavu. Ekspanzivan i pedantan, nominiran je za najbolji dokumentarni film.

3/ Icarus (2017.)

Ovaj film će vas šokirati. Oscarom nagrađen dokumentarac Bryana Fogela u kojem upoznaje simpatičnog zviždača (Grigorij Rodčenkov) i nehotice nailazi na ruski doping skandal. Dok razotkrivaju ogromnu zavjeru, dvojica njegovih suradnika pronađena su mrtva.

4/ Mudbound (2017.)

Dee Rees postala je prva crnka nominirana za najbolji adaptirani scenarij, a Rachel Morrison prva je žena nominirana za najbolju snimateljsku fotografiju. Mary J Blige također je dobila pohvale za svoju kameleonsku sporednu ulogu i izvornu pjesmu “Mighty River” koja budi dušu.

5/ The Ballad of Buster Scruggs (2018.)

Šest priča o američkoj granici, koje obuhvaćaju pucnjave, neuspjele pljačke i ekspediciju u rudnik zlata. Nominiran je za svoj odličan scenarij, posebne kostime i baladu “When a Cowboy Trades His Spurs for Wings”.

6/ Roma (2018.)

Najbliže što je striming div do sada došao do osvajanja najboljeg filma bio je s monokromatskim remek-djelom Alfonsa Cuaróna o sobarici koja živi u Mexico Cityju. Dobio je tri kipića od svojih nevjerojatnih 10 nominacija: za najbolju režiju, najbolju kinematografiju i najbolji film na stranom jeziku.

7/ The Edge of Democracy (2019.)

Sa zapanjujućim snimkama iz zraka, arhivskim snimkama i poetskom naracijom, operni dokumentarac Petre Coste, nominiran za Oscara, bilježi pad dvojice brazilskih predsjednika i uspon populizma.

8/ American Factory (2019.)

Godinama nakon zatvaranja tvornice General Motorsa u Ohiju, kineski milijarder otvara nova radna mjesta u tom području. U studiji Julije Reichert i Stevena Bognara o onome što slijedi, za koju su dobili Oscara za najbolji dokumentarni film, sukobljavaju se kulture, stvaraju se prijateljstva i budućnost postaje neizvjesna.

9/ The Irishman/ Irac (2019.)

Nepravedno, ovaj mafijaški triler otišao je kući praznih ruku unatoč 10 nominacija: za besprijekornu režiju Martina Scorsesea, magične izvedbe Al Pacina i Joea Pescija te vizualne efekte koji mijenjaju svijet filma. Ove je naprosto majstorsko djelo. 

10/ Marriage Story/ Bračna priča (2019.)

Upečatljiv prikaz ljubavnog odnosa u krizi Noaha Baumbacha donio je Lauri Dern Oscara i dobio je pohvale u pet drugih kategorija, uključujući najbolje glumce za Adama Drivera i Scarlett Johansson.

11/ The Two Popes/ Dva pape (2019.)

Zanimljiv, otkrivajući prikaz prijenosa vlasti, ova drama Fernanda Meirellesa prikazuje Anthonyja Hopkinsa kao papu Benedikta i Jonathana Prycea kao njegovog nasljednika, papu Franju. Obojica su bili nominirani za Oscara, uz Anthonyja McCartena za njegov scenarij.

12/ Da 5 Bloods (2020.)

Američka ratna drama koju je režirao, producirao i bio koscenarist Spike Lee. Radnja filma prati veterane Vijetnamskog rata koji se vraćaju u zemlju u potrazi za ostacima svog poginulog vođe odreda, kao i blagom koje su zakopali dok su tamo služili.

13/ The Trial of the Chicago 7/ Čikaška sedmorka (2020.)

Aaron Sorkin je ispričao istinitu priču o skupini antiratnih prosvjednika. Bio je kandidat za najbolji film, a nominiran je i za kinematografiju, scenarij, montažu, sporednu ulogu Sacha Barona Cohena i Celestinu dirljivu pjesmu “Hear My Voice”.

14/ Ma Rainey’s Black Bottom/ Ma Rainey – Majka bluesa (2020.)

S glazbenom melodramom Georgea C Wolfea, Mia Neal i Jamika Wilson postale su prve crnkinje koje su osvojile Oscara za šminku i frizuru. Film je dobio  i nagradu za kostimografiju, a nominirani su i Chadwick Boseman, Viola Davis i njezini producenti.

15/ Pieces of a Woman/ Krhotine žene (2020.)

Vanessa Kirby je bila nominirana za Oscara s ovom ulogom. Priča je to o majci koja tuguje zbog gubitka djeteta. Nevjerojatna 24-minutna scena rađanja, u kojoj njezino uzbuđenje prelazi iz zbunjenosti do užasu – ostavit će vas u šoku.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime