Utorak, 1 listopada, 2024

Zbogom, omiljena profesorice: Ovo je 5 najboljih filmova Maggie Smith

Maggie Smith je ostavila neizbrisiv trag u kinematografiji kroz brojne uloge, a mi smo izdvojili smo pet filmova koji su dodatno obogatili njezin impresivni opus

Ovog vikenda vikend svijet je potresla tužna vijest – napustila nas je legendarna britanska glumica Maggie Smith, ostavljajući za sobom bogatu karijeru i nezaboravne uloge koje su obilježile generacije. Filmska industrija i ljubitelji filma diljem svijeta tuguju zbog gubitka jedne od najomiljenijih i najcjenjenijih umjetnica. Smith, koja je više od šest desetljeća krasila pozornice i ekrane svojim jedinstvenim talentom, najpoznatija je mlađim generacijama kao stroga, ali pravedna profesorica Minerva McGonagall iz filmske sage o Harryju Potteru.



No, njezina karijera seže daleko izvan okvira magičnog svijeta Hogwartsa. Maggie Smith je ostavila neizbrisiv trag u kinematografiji kroz brojne uloge, a mi smo izdvojili smo pet filmova koji su dodatno obogatili njezin impresivni opus. Ovi filmovi predstavljaju njezin glumački raspon, dubinu emocija i sposobnost transformacije, čime je potvrdila status jedne od najvećih glumica svog vremena. Dok filmski svijet tuguje za ovom ikonom, njezino nasljeđe će zauvijek živjeti kroz ove i mnoge druge uloge koje su obilježile karijeru jedne od najistaknutijih glumica u povijesti britanskog, ali i svjetskog filma.

The Prime of Miss Jean Brodie (1969)

Ova uloga donijela je Smith prvi Oscar za najbolju glumicu. U liku nekonvencionalne i slobodoumne učiteljice, gospođice Jean Brodie, očarala je publiku svojom snažnom i slojevitom interpretacijom žene koja je oblikovala živote svojih učenica u Edinburghu tijekom 1930-ih.

Harry Potter (2001-2011) 

Maggie Smith tumačila je ulogu omiljene profesorice Minerve McGonagall u svih osam filmova iz popularnog serijala o Harryju Potteru. Njezina interpretacija stroge, ali pravedne i suosjećajne učiteljice privukla je srca milijuna gledatelja, donoseći joj novu generaciju obožavatelja diljem svijeta. Upravo zahvaljujući toj ulozi, Smith je postala nezaobilazno lice moderne pop kulture, a McGonagall je postala simbol mudrosti, odanosti i zaštitničke figure unutar čarobnjačkog svijeta. Ova uloga, iako drugačija od mnogih njezinih prethodnih projekata, zauvijek će ostati jedna od najprepoznatljivijih i najvoljenijih u njezinoj karijeri.

Redovnice nastupaju (1992) 

Tijekom 1990-ih i kasnije, Maggie Smith postala je vrlo tražena glumica, poznata po svojim suzdržanim izrazima lica i suho duhovitim interpretacijama u komičnim sporednim ulogama. Jedna od njezinih najistaknutijih uloga iz tog razdoblja bila je u glazbenoj komediji Redovnice nastupaju (Sister Act), gdje je utjelovila mrzovoljnu Časnu Majku, koja pokušava zagorčati život Deloris (Whoopi Goldberg), ključnoj svjedokinji u kaznenom suđenju koja se skriva u samostanu pred raspadom. Smithina interpretacija stroge, ali brižne časne sestre bila je iznimno zaokružena – istovremeno i smiješna i emotivna. Kroz lik Časne Majke, Smith je uspješno prikazala ženu čija stroga vanjština skriva strah od starenja i gubitka povezanosti s onima oko sebe.

A Room with a View (1985)

Maggie Smith tumači ulogu nadmene, ali dobronamjerne Charlotte Bartlett u ovoj ekranizaciji romana E. M. Forstera, koju su režirali Merchant i Ivory. Kao prikriveno nesigurna, ali krajnje pedantna pratiteljica, Smith je unijela posebnu dubinu u lik žene koja, iako dobronamjerna, često pretjerano utječe na živote onih oko sebe. Njezin suptilan i slojevit prikaz ove složene osobnosti donio joj je još jednu nominaciju za Oscara za najbolju sporednu glumicu, potvrđujući njezinu sposobnost da i u naizgled jednostavnim ulogama stvori bogate, nijansirane likove koji ostavljaju snažan dojam.

Scenarij potpisuje Neil Simon, a ova parodija klasičnih misterija o ubojstvima smještena u seoskoj kući prati grupu različitih likova koji se okupe za vikend, što rezultira zločinom. Film okuplja ansambl veterana koji igraju humoristične verzije poznatih književnih i filmskih detektiva. Maggie Smith udružuje snage s Davidom Nivenom, tumačeći Doru i Dicka Charlestona, šarmantni par iz visokog društva, inspiriran Nickom i Norom Charles iz “Mršavog čovjeka”. Iako je film namjerno blesav, Smith očito uživa u svojoj ulozi, briljirajući u izmjeni sarkastičnih replika sa suprugom i ostalim neobičnim gostima.

Naslovna fotografija: Screenshot YouTube 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime