Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Jedna od najpopularnijih predstava, Splićanke, dolazi u brojne gradove

Predstava satirizira i ironizira mane današnjeg Splita i Dalmacije u kojima će se mnogi prepoznati. Izvrsnu glumačku postavu kao rođenu za ovu predstavu čine Ana Gruica, Nada Kovačević, Lidija Florijan, Mia Vladović i Ana Uršula Najev

Cabaret Splićanke autora i redatelja Ivana Lea Leme, jedna od najpopularnijih splitskih predstava posljednjeg desetljeća koju je u Splitu pogledalo više od 13 000 ljudi, 18. ožujka ju u Centru Gervais u Opatiji, a 19. ožujka u Vidri, u Zagrebu. Cabaret Splićanke omnibus je od pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri stand up komedije s pratećom pjesmom i glamuroznom plesnom točkom u koreografiji svjetski poznatog Lea Mujića. Predstava satirizira i ironizira mane današnjeg Splita i Dalmacije u kojima će se mnogi prepoznati. Izvrsnu glumačku postavu kao rođenu za ovu predstavu čine Ana Gruica, Nada Kovačević, Lidija Florijan, Mia Vladović i Ana Uršula Najev.



Karte uvijek planu u trenu

“Iznimno je glumački i kondicijski zahtjeva predstava, i koliko je to otegotna okolnost, toliko me i veseli svaki put dotaknuti i gurati svoje limite u želji za što boljom izvedbom” – rekla je Ana Grujica koja je za  ovu predstavu posebno vezana. “Prvenstveno zato jer sam na sceni od 2005., tako da se Splićanke provlače kroz pola moga glumačkog života. Sve predstave dolaze i odlaze, samo Splićanke ostaju” – rekla je Grujica i dodala “Split je oduvijek bio dio zanimljivog geografskog položaja. Spoj Italije i Turske u srcu Mediterana. Spoj istoka i zapada. I ta dualnosti se i danas jasno vidi. Jak sudar onoga što bismo htjeli i onoga što jesmo vidljiv je na svakom koraku. I u odnosu prema poslu, obitelji, ženama, djeci i prijateljima. Svaka od tih silnica ima svoje prednosti i mane. Do pojedinca je što će iz tog bunara tko zagrabiti”.


Tajnu uspjeha Splićanki, za koje karte planu i nakon 7 godina igranja, komentirala je i Nada Kovačević koja glumi  profesoricu glazbene kulture kojoj se ne sviđa ukus današnje djece odnos. “Upravo moj lik zastupa vrijednosti staroga Splita. Cabaret Splićanke su predstava koja ima svoju trajnan odnos sa publikom. Tajna je u oku, uhu i srcu gledatelja. Naime, većina ljudi uživa gledati ovu predstavu, neki čak više puta” – rekla je Nada.

Predstava se bori protiv raznih strahova  

Autor i režiser “Splićanki” Ivan Leo Lemu kaže kako je ova predstava postoji iz nekoliko razloga. Prvi razlog je pokušaj skromnog doprinosa amortiziranju i anuliranju patrijarhalnih naivnosti koje još zapljuskuju obale grada i društva. Predstava također pokušava pomoći borbi protiv raznih strahova i inhibicija kojima opterećujemo um i srce. Uz to, cilj je bio i oraspoložiti kako sebe tako i publiku jer smo sve mrgodniji i mrgodniji. “A to stvarno nema smisla pošto će na kraju sve biti u redu. I u našoj scenskoj igri i u igri života. I nadasve, Cabaret Splićanke posvećen je Splićankama! One su mediteranske kraljice i lipo ih je vidit nasmijane i inspirirane”, komentirao je Lemo. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime