Srijeda, 29 ožujka, 2023

Glavom kroz zid: lirske minijature sa zanimljivom fabulom

Priče iz zbirke Glavom kroz zid nisu samo prepričane zgode jednog rokera, one su lirske minijature sa zanimljivom fabulom, za nas malo starije svjedočanstvo jedne ere, a za malo mlađe dokaz da smo i mi starci jednom bili živi

Moj prvi dodir s njim bio je na studentskoj razmjeni u Ljubljani. M. i ja smo nekako obmanule fakultetsko vijeće da smo štreberice i ono nam je poklonilo dvotjedni tečaj slovenskog jezika i kulture. Imale smo dvadeset i dvije.Kad smo se tog jutra ukrcale u vagon na Glavnom kolodvoru, nismo mislile ni o jeziku ni kulturi… otputovale smo u još jednu avanturu. Ljubljana nas je očarala, na njenim smo ulicama provodile dane, a u uličicima i klubovima noći. 

Slovenski sam učila na Predinovim stihovima, a tada sam samo znala da je to onaj Praslavan iz Lačnog Franza. Do tada. Do te noći u nekom starom klubu, gdje su nas, slavenske duše, odveli na druženje i zasluženi party nakon predavanja. Zveckale su čaše, čuo se ruski i češki, malo poljskog i hrvatskog, pjevalo se u poskočicama i hihotale su naše oči. 

A onda je došao on. 

U kožnoj jakni. I trapericama. I s osmijehom. I gitarom u ruci. Sam, bez nekog posebnog dekora. Prvom rečenicom bacio nas u trans. 

M. mi se smijala, i sad ju čujem kako mi govori da sam poludjela. Zoki je svirao i pjevao, i pjevao i svirao, i pričao priče i otad… sa svojim ženskim klanom hodočastim na sve njegove koncerte. 

Rekla sam još prije dva desetljeća M. u uho kako bi ove priče i stihove trebalo skupiti u neku zbirku jer su iskrene i životne, možeš se naći u svakom retku. Danas se slabo sjećam slovenske avanture, znam samo da smo na kraju semestra u index upisale petice, a u srce Zoranove priče.

Čak i one u kojima nevoljko kaže kako klasična literatura u našem svijetu ne znači ništa ili u priči o lopaticama i akvariju tijekom leta iz Londona u Ljubljanu gdje poručuje da je pisanje priča sjajna vježba za kondiciju uma. 

Priče iz zbirke Glavom kroz zid nisu samo prepričane zgode jednog rokera, one su lirske minijature sa zanimljivom fabulom, za nas malo starije svjedočanstvo jedne ere, a za malo mlađe dokaz da smo i mi starci jednom bili živi.

Često posegnem za njima i još češće idem glavom kroz zid i znam da je ovo recenzija s najdužim uvodom ikad, ali takve su i priče, uvuku te unutra i odvedu u vlastita sjećanja.

Posegnite za njima, ispisane su čitko i britko s prepoznatljivom dozom humora i blagog sarkazma na vlastiti i tuđi račun. Prepoznat ćete se u nekima, kao u onoj antologijskoj s obiteljskog odmora, neke će vas nasmijati, što gorko, što do suza, ali sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima!
Bez straha zakoračite stopama nježnog sjećanja, kako kaže Predin u naslovnoj priči, jer tamo ćete susresti puno srodnih duša! 


Željka Župan Vuksan, profesorica književnosti i jedna od prvih pet sveučilišnih specijalista dramske pedagogije u Hrvatskoj. Njezini sati književnosti i dramskog odgoja nalikuju finskoj školi, potiče čitanje i kreativnost svojih đaka i svoj posao ne bi mijenjala ni za što drugo. Kod kuće je mama trojice dječaka i strasna navijačica njihovih nogometnih klubova. Rođena Zadranka koja svemu pristupa mediteranski strasno pa tako i recenzijama knjiga, najdraže sporedne stvari na svijetu.

Pročitajte još...

Knjiga koja je obilježila godinu: ‘Molim te, pazi na mamu’ 

'Molim te, pazi na mamu' roman je korejske spisateljice Kyung-Sook Shin prodan u milijunskim primjercima. Ovo je jedan od onih romana što se čitaju u dahu i što te nakon posljednje rečenice tjeraju da obrišeš suzu i razvučeš osmijeh u isto vrijeme

Nezavisna online knjižara postaje konkurent velikom Amazonu

Online knjižara nazvana Bookshop ostvareni je san ljubitelja knjiga i pisca Andyja Huntera. Otvorena kao podrška nezavisnim knjižarama, omogućuje im da u sklopu platforme kreiraju svoje virtualne dućane u koji kupcima nude iskustvo koje vjerno odražava radost otkrivanja novih knjiga baš kao u fizičkoj poslovnici

Rupi Kaur: tijelo dom – nova zbirka pjesama za zaljubljenike u poeziju

U svojoj trećoj zbirci poezije i ilustracija, Rupi Kaur istražuje razna lica identiteta u formi koju sama opisuje kao 'ljubavno pismo sebi samoj', a knjigu na hrvatsko tržište od 8. prosinca donosi izdavačka kuća Stilus

U mjesecu knjige Nikša Sviličić preporučuje one koje morate pročitati

Kad trebate savjet što čitati, onda je najbolje pitati pravog renesansnog čovjek. A mi i u 21. stoljeću poznajemo jednog takvog. Svestrani Nikša Sviličić trostruki je doktor znanosti, znanstvenik i sveučilišni profesor

Povezano

Znanstvena fantastika nikada nije bila zabavnija

Svakih deset godina šestero najdarovitijih medejaca, izabranika s nadnaravnim moćima, dobiva poziv za posebnu inicijaciju. Cilj je pristupanje Aleksandrijskom društvu, najtajnijem društvu na svijetu

U vatrenu Španjolku i njezina zgodnog kolegu zaljubit ćete se na prvo čitanje, evo koju knjigu ne smijete propustiti

Ako ste tražili vikend-štivo uz koje ćete se dobro zabaviti te upoznati prezgodne likove, imamo pravu poslasticu za vas

Proljeće provodimo uz predstave kazališta Moruzgva!

Primarna misija tog mladog kazališta sa zagrebačkom adresom i mediteranskim imenom bila je progovoriti o statusu žene u našem, još uvijek, patrijarhalnom društvu

Teatar Erato predstavlja intrigantu dramsku komediju o prirodi prijateljstva, hrabrosti i ljubavima svih vrsta

Trebaju li žene biti svećenice i može li se Lady Gaga zarediti za svećenicu? Smije li novak u Novicijatu i pretendent na đakonstvo imati ljubavna iskustva prije celibata (pa i ona strogo zabranjena)? Je li crkva suvišna?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime