Petak, 19 srpnja, 2024

Black Friday vs. Cyber Monday: Na koji su dan ipak veći popusti?

Desetljećima Black Friday slovi kao najbolji dan za kupovinu po najpovoljnijim cijenama. Ali u posljednjih se nekoliko godina Cyber Monday 'ugurao' kao njegova još bolja verzija i preuzima titulu najboljeg godišnjeg shopping događaja...

Black Friday temelji se na maloprodaji koja daje toliko impresivne popuste da kupci čekaju u redovima satima prije otvaranja trgovina. A nerijetko i nastradaju gurajući se i boreći za super popuste – iako se posljednjih godina sve više prelazi na online kupovinu, a posebno ove godine s obzirom na pandemiju.Ovogodišnji Black Friday pada 25. studenog, a neke trgovine već danima nude sjajne popuste. Porijeklo popularnog petka pomalo je maglovito, a dolazi iz SAD-a. Naziv proizlazi od termina ‘Black Friday’ koji su koristili policajci u Philadelphiji opisujući prometni kaos u gradu petkom nakon Dana zahvalnost.

Čista internetska stvar

S druge strane, Cyber Monday uvijek pada u ponedjeljak odmah nakon Black Fridaya, što znači da će se ove godine održati 30. studenog. Kao što mu samo ime kaže, Cyber Monday je čista internetska stvar. Pojam su skovali Ellen Davis i Scott Silverman iz američke Nacionalne maloprodajne federacije i Shop.org, a bio je to namjerni potez za promicanje online kupovine 2005. kada je internet još bio u povojima. Zato tek posljednjih nekoliko godina doživljava svoj zvjezdani trenutak.

Koja je razlika između Black Friday i Cyber Monday?

Ovaj neobični ponedjeljak prvenstveno je bio namijenjen pomaganju manjim trgovcima da se natječu s velikim imenima s kojima se teško boriti popularnim petkom. Ponedjeljak je odabran jer se pokazalo da ljudi vole kupovati online baš za vrijeme radnog vremena, iz ureda. S vremenom su i velika imena ‘prisvojila’ Cyber Monday, zbog čega je možda teško uočiti stvarnu razliku između ova dva dana. Osim datuma, glavna razlika između Black fridaya i Cyber Mondaya je u tome što se ponude za Black Friday mogu naći i online i u fizičkim trgovinama, dok je Cyber Monday posvećen isključivo online popustima!

Cyber Monday za modu, Black Friday za tehnologije

Oba shopping događaja imat će mnoštvo fantastičnih ponuda, ali postoje neki slučajevi u kojima bi ipak bilo bolje pričekati 28. studenog. Ako vas više zanima moda nego tehnologija, bolje je da pričekate Cyber monday, jer će većina brendova dati veće popuste na online trgovinama upravo taj dan. Dok je za kupnju tehnologije ipak bolji standardni Black Friday. Većina trgovaca nudi nastavak svojih ponuda od petka na ponedjeljak, povremeno još više spuštajući cijene. Hoćete li čekati ovisi i o tome koliko ste spremni riskirati da se predmet koji želite u potpunosti rasproda. Vruće stavke poput laptopa ili TV uređaja koji su sniženi 70-80%, primjerice, vrlo vjerojatno će se brzo rasprodati pa ih je bolje uloviti na Black Friday.

Ako vidite fantastičnu ponudu na Black Friday i ako je to baš ono što želite preporučujemo da ne čekate – proizvodi se mogu rasprodati u nekoliko minuta, a obično možete vratiti predmet, ako na Cyber Monday vidite bolju ponudu. 😉

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime