Nedjelja, 28 veljače, 2021

Dragana Dilparić: Svijet ekskluzivne kozmetike radije je zamijenila – kuhačom!

Dragana Dilparić čak je 25 godina bila brend menadžerica luksuznog brenda kozmetike Clarins pa ipak, na čuđenje svake žene - nije mogla sebe zamisliti da to radi cijeli život. Shvativši kako je više ispunjava kada nekoga dobro nahrani prekvalificirala se za zvanje ? slastičarke i otvorila jednu od najotkačenijih kavana u gradu - Darling & Shegrts

Najbolji doručci u gradu, neodoljive ‘grandma’ style domaće torte, quichevi i chic kokteli… na taj način Dragana Dilparić, vlasnica Kavane Darling&Shegrts u zagrebačkom kvartu Ravnice ‘mami’ svoje goste.
I to joj poprilično uspijeva jer je kavana trenutno jedno od najboljih mjesta u gradu za uživanje u izvrsnoj klopi i cugi. I najotkačenije – baš poput njezine vlasnice.

Naime, tko god je upoznao Draganu ‘zarazio’ se njezinim vedrim duhom, vrckavim šalama i pošalicama, pa imate osjećaj kao da ste svratili kod dobre prijateljica doma – a ona, naravno, izvrsno kuha i pripremila vam je gin tonic prema nekom cool receptu.

Ulazak u svijet selektivne kozmetike
“Ja sam tipično dijete osamdesetih (rođena, khm, khm koju godinicu ranije), born and raised u Zagrebu, išla u legendarnu srednju koja se zvala Kultura, ali zapravo odrasla u OKC-u, Jabuci, Lapu… ono, rock’n’roll, koncerti, muzika… taj sam tip. Greškom sam upisala Pravo iako sam maštala da ću biti profa engleskog, ali tamo nisam upala pa sam nastavila piliti po Pravu. Hejtala sam svaki atom i faksa i materije koju sam studirala. Istodobno je počeo i rat i život je od jednom postao jako ozbiljan pa sam krenula i raditi, studentski posao na promocijama parfema i tako sam ušla u svijet bjuti (kozmetičke) selektivne industrije gdje sam ostala 25 godina. Radila sam kao brand manager za kozmetičku kuću Clarins koji je apsolutno najljepši brend na svijetu i posao je zapravo bio iz snova, ali nisam se mogla zamisliti da radim isti posao do mirovine…”, otkriva nam naša sugovornica.

Prije nekih desetak godina počela je razmišljati o tome što će raditi do penzije, jer raditi jednu te istu stvar, za nju nikad u životu nije bila opcija…

Prekvalifikacijom do statusa slastičarke
“Čak mi nije smetalo ni raditi u korporacijama, koliko ta jednoličnost i predvidljivost svakog dana… A kako se u životu obrazuješ za samo jednu karijeru i eventualno se uz neke dodatne edukacija nadograđuješ (ali opet najčešće za tu istu karijeru), shvatila sam kako u životu ne znam raditi ništa drugo osim to što radim i da nemam velikog prostora za manevar. Kad imaš obitelj i ful zahtjevan posao s kojim sam puno putovala i radila long hours, jedva da stigneš rješavati izrast od farbanja na vrijeme, a kamoli još kakve ekstra edukacije…”, sa misjehom nam objašnjava Dragana.
No, nekako je svoju svakodnevnu rutinu razbijala kuhanjem, što je postalo i njezin kreativni izričaj.
“Ono, klinci me rasture do sastavnih dijelova, a ja da sačuvam živu glavu za vikend skuham najgenijalniju marmeladu od gorkih naranči i đumbira i nekako tako smirim sve stanice u tijelu. Nema veze što od mojih to nitko ne jede, ali podijelim je svima koje znam i tako svi budemo sretni. Ili umijesim neke lude kolače, npr. štrudlu od limuna ili izmislim neke nove recepte ili tako… to je bio moj kreativni auspuh. I onda sam skužila da je to nešto što bih mogla raditi u ostatku života, jer mi je ugošćavanje i ugađanje ljudima u tom nekom prehrambenom smislu, baš gušt. Jesam li to trebala raditi od starta, ne znam? Vjerojatno ne. Trebalo je doći do toga da sama krenem u istraživanje tog svijeta i na kraju i da krenem na prekvalifikaciju i steknem zvanje slastičarke. To sam odradila pred cca 10 godina“, kaže Dragana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kavana Darling & Shegrts (@darling.and.shegrts)

I ona je, poput većine onih koji su odlučili krenuti u poduzetnike vode, propitkivala samu sebe koliko je pametno napustiti ‘siguran posao’ no vodila se svojim unutarnjim osjećajima i spoznajom da je to taj ‘trenutak i da mora prerezati staro’. Zahvaljujući radnom iskustvu dobro je isplanirala novi posao ali priznaje kako ipak nije bila svjesna da ne stvara ugostiteljski objekt, nego vlastiti brend iz samog početka.

Uz žensku energiju svemir samo krči put do cilja!
“U siječnju prošle godine pronašla sam prostor, dala otkaz, otišla na burzu; krenula u postupak samozapošljavanja i uz pomoć Hamag Bicro agencije dočepala se kredita za investiciju i krenula… Naravno, uz veliku podršku familije i mojih prijateljica. Ta ženska energija, to je zbilja jedno čudo. Kad se podigne, nema što se ne može – svemir samo krči put i bez ikakvog beda dođeš do cilja… A, apropos mojih prijateljica; to je jedna vrlo zanimljiva crtica – svaka ima svoju ozbiljnu karijeru, jedna je direktorica prodaje u velikoj firmi, druga je savjetnica uprave jaaako velike firme, treća učiteljica, ali kada ih vidiš kako u nedjelju u 8 sati ujutro krmeljave dotrčavaju kod mene u kuhinju peći jaja, i peku, bez prigovaranja ili jaukanja samo da ‘izvuku’. Znači, vrh… Kad se sjetim kako su na samom početku sjedile satima na terasi i glumile sretne goste (znate onu psihologiju potrošača kada vide dva kioska, ispred jednog nema nikog, a ispred drugog veliki red…naravno da će stati tamo gdje je veliki red), e tako su i one – punile terasu i kad su trebale biti na sastancima, putevima ili doma peglati ili whatever… Umirem od smijeha kad se toga sjetim. Ma nema ništa ako nemaš prijateljsku logistiku. A ja ju baš imam“, o velikim osmijehom priča Dragana.

Upravo u činjenici da su ljudi najvrjednije što joj je donijelo poslovno i životno iskustvo ne sumnja u uspjeh Darling&Shegrtsa. Jer kada uz sebe imaš podršku prijatelja i obitelji onda nema šanse da ne uspiješ u svemu što radiš!

Na kraju, uz takav vjetar u leđa, Dragana kaže kako nikad ne prihvaća ‘ne’ i ‘ne može se’ jer jedina deviza koje se ona drži jest – ‘uvijek se može i sve se može’. Posebno ako radiš posao iz vlastitih snova!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kavana Darling & Shegrts (@darling.and.shegrts)

Hrana je uz ljubav najvažniji element za ljude
“Volim svoju kuhinju i tamo se stvarno najbolje osjećam. Ne smetaju me visoke temperature ni stres koji tamo zna zavladati. To me baš puca na pozitivu i hajpa me. Opekotine na podlakticama su moj tip tetovaže.
Osim toga, volim i pratim svijet hrane, jer mislim da je hrana uz ljubav, najvažniji element za nas ljude. Ok, i koja čaša gin tonika. Ali generalno, štujem hranu kao izvor zdravlja i sreće. Ako dobro jedeš – bit ćeš dobro. Ako jedeš loše, ako se hraniš kao što ne bi ni neprijatelja hranio – bit ćeš u banani. Prije ili kasnije. E, pa mene to sve jako zanima; sa svime eksperimentiram iako najviše rezoniram s prehranom kakvu su imale naše bake. Takva je prehrana upisana u naše gene i nitko mi ne može reći da ima boljeg popodnevnog snacka od jedne dobre zljevanke. A što je život bez popodnevnih snekova… baš ništa“, pita se naša sugovornica i na kraju poručuje:

Živjeli popodnevni snekovi i sva hrana koja vas usrećuje! Sve što volite uz dozu umjerenosti je put u život koji je vrijedan življenja, osim ako se ne radi o nekoj bolesti, kod toga naravno nema zezanja. Iako, i takva hrana uopće ne mora biti bezokusna i dosadna, samo se treba malo potruditi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kavana Darling & Shegrts (@darling.and.shegrts)

Foto: Kristina Fazinić i Instagram

Odabrano

Ana Petričić Gojanović: upoznajte ‘mama-matu’ u PR industriji

Simbolično, ove godine agencija PRiredba slavi 13 godina, a u nikad izazovnijoj godini za cijelu branšu, njezina vlasnica Ana Petričić Gojanović i njezin vrijedni tim objašnjavaju koje poslovne vizije i vrijednosti sada dolaze do izražaja - više nego ikad

Ana Borović: Boravak u džungli promijenio mi je život na – bolje!

“Htjela sam putovati prije nego se zaposlim, jer me bio strah da poslije neću imati vremena. I tako sam slučajno dospjela u amazonsku prašumu i tamo provela tri godine života”, priča Zagrepčanka koja je ljubav prema prirodi pretvorila prvo u avanturu, a onda i u poslovni projekt - kozmetički brend od ljekovitih biljaka iz Amazone

Andreja Hotko Pavić: Selo nam je vratilo nebo!

Kiparica Andreja Hotko Pavić prije 16 godine preselila se s obitelji u staru drvenu kuću pored Dugog Sela, a više nego ikad, situacija s koronavirusom, dokazala je kako je to bila mudra odluka – imaju apsolutnu slobodu kretanja, kilometre prirodnih ljepota samo za sebe – i mir koji je potreban njihovoj bučnoj 6-članoj obitelji!

KUHAČA & TELECASTER | Al se nekad dobro jelo

Zlatko Gall povezuje glazbu i hranu, donosi sezonske i prigodne recepte, ali i preporuke za slušanje GASTRO MIXER: U kolumni “KUHAČA & TELECASTER” Zlatko Gall...

Povezano

Financijski savjetnici: Kako štediti novac i razviti zdrav odnos prema financijama

Razumijevanje svojih potrošačkih navika sasvim sigurno je početak svake dobre 'veze' s financijama. Zato vam donosimo savjete koji pomažu da počnete štedjeti, prestanete osjećati krivnju zbog troškova te vas uče kako razvijati zdrav odnos prema osobnim financijama

Urban Oasis: Pun stol povrća kao iz bakina vrta za manje od 15 kuna!

Da Hrvatska nimalo ne zaostaje po inovativnim trendovima dokazuje i priča o Urban Oasisu - moderno dizajniranom uređaju za aeroponski uzgoj biljaka i povrća -u 'pametnim' vitrinama koje se mogu smjestiti u bilo koji zatvoreni prostor. Aeroponski uzgoj podrazumijeva uzgajanje biljaka bez zemlje, samo uz pomoć vodene pare!

Ivana Validžić: Zaposlenici će sve više sami odlučivati kad će raditi od kuće, a kad iz ureda

Ivana Validžić dugi je niz godina provela kao menadžerica i voditeljica razvoja u renomiranoj zagrebačkoj agenciji za dizajn i arhitekturu, ali je upravo u doba pandemije odlučila promijeniti posao i zagrebačku adresu zamijeniti manjom sredinom te preseliti u Čakovec - kao voditeljice marketinga tvrtke Sobočan

Aduti iz rukava: 10 načina kako da ‘rasturite’ online razgovor za posao

Ako ste trenutno u potrazi za poslom, velika je vjerojatnost da se intervju neće dogoditi licem u lice. Umjesto toga, većina tvrtki komunicira preko Skype, Zoom ili Microsoft aplikacija, kako bi se sastali i procijenili potencijalne kandidate. Pa kako osigurati da i dalje ostavljate dobar dojam?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime