Subota, 23 ožujka, 2024

27. Sarajevo Film Festival otvoren s čak dvjema svjetskim premijerama

Svečana ceremonija otvorenje Festivala u Narodnom pozorištu Sarajevo započela je  dodjelom nagrade Počasno Srce Sarajeva Wimu Wendersu, jednom od najznačajnijih svjetskih filmskih autora, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti

Sinoć je otvoren 27. Sarajevo Film Festival svjetskim premijerama bosanskohercegovačkih filmova; DESET U POLA Danisa Tanovića i omnibusom PISMA S KRAJEVA SVIJETA sarajevske klase Bele Tarra.Svečana ceremonija otvorenje Festivala u Narodnom pozorištu Sarajevo započela je  dodjelom nagrade Počasno Srce Sarajeva Wimu Wendersu, jednom od najznačajnijih svjetskih filmskih autora, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Počasno srce Sarajeva Wimu Wendersu

“Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizualnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije”, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Wim Wenders će 16. kolovoza održati Masterclass u Narodnom pozorištu Sarajevo, a već od danas počet će i prikazivanje programa “Posvećeno” (Tribute To) u okviru kojeg će biti prikazana retrospektiva odabranih Wendersovih filmova: ALICE U GRADOVIMA,  BUENA VISTA SOCIAL CLUB,  PARIZ, TEXAS i DO KRAJA SVIJETA. Sarajevo Film Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije Wendersovog filma HOTEL OD MILION DOLARA, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu, čuvena triler drama s Jeremyjem Daviesom, Millom Jovovich i Melom Gibsonom.

Počinje i natjecateljski program

Natjecateljski program – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala počinje večeras u 19 sati u sarajevskom Narodnom pozorištu, regionalnom premijerom debitantskog filma kosovske rediteljice Luàne Bajrami. Film BRDO NA KOJEM RIČU LAVICE je svjetsku premijeru imao ove godine na Filmskom festivalu u Cannesu.

Druga regionalna premijera u Natjecateljskom programu – igrani film također je debitantsko ostvarenje, ovaj put gruzijske rediteljice Juje Dobrachkous. Film BEBIA, JEDINA ČEŽNJA MOJE DUŠE svjetsku je premijeru imao ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Narodnom pozorištu bit će prikazan večeras u 21:30 sati.

Deset u pola ekipa
Jasmila Zbanic
Bozo Vreco
Branko Djuric sa suprugom i kcerokom
Anja Matkovic, Goran Navojec, Marija Skaricic, Boris i Mrina Ler
Danis Tanovic sa suprugom
Lejla i Tarik Filipovic
WW
Jasn Djuracic 3
WW s obitelji i Mirsadom Purivatrom
Deset u pola ekipa Jasmila Zbanic Bozo Vreco Branko Djuric sa suprugom i kcerokom Anja Matkovic, Goran Navojec, Marija Skaricic, Boris i Mrina Ler Danis Tanovic sa suprugom Lejla i Tarik Filipovic WW Jasn Djuracic 3 WW s obitelji i Mirsadom Purivatrom

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime