Ako ste u dvojbi što kuhati danas ili sutra, mi smo tu da vam olakšamo brige. Jer znamo da vrlo često nije problem nešto skuhati – nego što skuhati. Smijali smo se našim mamama i bakama kada su nebrojeno puta izgovorile tu rečenicu, a sada se često i sami nađemo u toj dvojbi.
Jede vam nešto lagano, krepko ili aromatično? Primjerice, nešto fino iz woka? Ili možda nešto zaliveno omiljenim napitkom od hmelja? Ovi recepti pokrivaju sve želje. Škicnite niže recepte koji bi mogli postati hit na vašem meniju. Isprobajte ih i javite nam svoje dojmove.
Puretina s rižom
Lagano jelo iz woka
U originalnom receptu sastojak je tajlandski bosiljak, kojeg je teško naći. Slatko-kisele je arome koja lagano podsjeća na metvicu. Riža basmati će biti kompaktnija budete li je prije kuhanja držali pola sata u vodi da omekša. Ocijedite je pa je skuhajte prema receptu.
Sastojci:
- 150 grama riže basmati
- sol
- 2 pureća odreska (od oko 125 grama)
- 1 režanj češnjaka
- 1 svežnjić mladog luka
- 1 svežnjić bosiljka
- 1 jaje
- papar
- 3 žlice ulja
- 4 žlice svijetloga sojina umaka
- ploškice limuna
Priprema:
- Rižu operite, stavite u lonac u koji ste ulili 300 ml vode, posolite pa na laganoj vatri kuhajte 20-ak minuta.
- U međuvremenu operite meso te ga posušite i narežite na tanke rezance. Češnjak oljuštite i nasjeckajte. Mladi luk operite, očistite i ukoso narežite na kolutove. Bosiljak operite, protresite i usitnite listiće.
- Jaje razmutite sa solju i paprom. Na 1 žlici ulja pržite 2 minute (jednom okrenite). Omlete potom narežite na rezance.
- Preostalo ulje zagrijte u woku te češnjak i meso na jakoj vatri pržite uz miješanje 3 minute. Dodajte rižu, mladi luk i bosiljak te pržite miješajući 2 minute. Dodajte omlet pa začinite sojinim umakom. Jelo razdijelite na tanjure. Ukrasite ga ploškicama limuna i bosiljkom.
Kosani odrezak s pivskim umakom
Sastojci:
- 2 luka
- 1 režanj češnjaka
- ½ čilija
- ½ svežnjića peršina
- 500 grama mljevenog mesa (teletine)
- 1 jaje
- 2 žlice krušnih mrvica
- sol, papar
- 2 žlice maslaca
- 2 nasjeckane ljutike
- 100 ml tamnog piva
- 150 ml mesnog temeljca
Priprema:
- Luk i češnjak oljuštite pa ih nasjeckajte. Čili operite, uklonite mu sjemenke te ga nasjeckajte. Peršin operite, protresite i nasjeckajte.
- Mljeveno meso pomiješajte s lukom, češnjakom, peršinom, čilijem, jajem, krušnim mrvicama, solju i paprom. Navlaženim rukama oblikujte mesne popečke. Ako smjesa bude premekana, dodajte krušne mrvice. A bude li pretvrda, dodajte malo vode.
- Maslac zagrijte u tavi i na njemu popržite odreske sa svake strane do zlatnosmeđe boje. Izvadite ih i stavite na toplo.
- Za umak od piva najprije u umaku propirjajte ljutiku. Potom ulijte pivo i mesni temeljac. Na umjerenoj vatri zakuhajte. Posolite i popaprite. Kosane odreske poslužite s umakom od piva. Odličan prilog je pire – krumpir te mješavina od kuhanog povrća.
Prilozi:
- Pire krumpir je klasični prilog uz kosane odreske: 600 grama kuhanoga krumpira ogulite i zgnječite u preši. Pomiješajte s 200 ml mlakog mlijeka, 2 žličice maslaca, solju i muškatom.
- Mješavina povrća: operite 6 tikvica, a ogulite 6-8 mrkava. Povrće blanširajte 8 minuta u slanoj vodi. Ocijedite ga i pomiješajte s 2 žličice maslaca.
Fotografije: Unsplash