Nedjelja, 28 veljače, 2021

Kuhača & telecster I Kineskoj klopi s ljubavlju (1. dio)

Iggy Pop sigurno nije bio idiot kad je na debut albumu 'Idiot' 1977. uvrstio skladbu 'China Girl' koju je napisao zajedno s Davidom Bowiem. I mnogi drugi glazbenici – a o filmskim likovima i da se ne govori – lijepo su se očešali u pjesmama i filmovima o 'chinese food'. Čak i vojvođanski pankeri Pekinška patka

Iggy Pop sigurno nije bio idiot kad je na debut albumu ‘Idiot’ 1977. uvrstio skladbu ‘China Girl’ koju je napisao zajedno s Davidom Bowiem. Ovaj potonji je, pak, svojom verzijom skladbe koju je producirao Nile Rodgers 1983. imao globalni hit kojemu je mnogo doprinio i video-spot sa zanosnom ‘kineskinjom’.

Zapravo, novozelandskim modelom i glumicom Geeling Ng (Ching) koja zacijelo dane ne provodi u kuhinji iznad woka spremajući tradicionalna kineska jela. Ili neke od omiljenih brzogriza poput spring rolica, dim sum ili zahtjevne pekinške patke… No, mnogi drugi glazbenici – a o filmskim likovima i da se ne govori – lijepo su se očešali u pjesmama i filmovima o ‘chinese food’. Čak i vojvođanski pankeri Pekinška patka.

DAVID BOWIE ‘China Girl’

 

Mlađahna pop pjevačica Alison Gold spjevala je pravu odu kineskoj hrani u ‘Chinese Food’ u kojoj veli da obožava prženu rižu, kineske rezance, pikantna pileća krilca i brokule, wonton juhu, rolade s jajima pa i nezaobilazne ‘fortune cookies’. Za razliku od nje engleski elektroničari LFO u ‘Summer Girl’ ističu svoj prijezir prema kineskoj kuhinji no, za reći pravo, u manjini su. Jer kineska klopa odavno je već udomaćena i u Americi i u Europi. U znanoj ‘Boston Beans’ Peggy Lee među jelima koje uvijek možete pronaći u Bostonu (gdje nema jela od graha) spominje i kineska jela kojih je u izobilju. U urnebesno duhovitoj ‘I Like Chinese’ družina Monty Python među razlozima zašto voli kinesku hranu spominje i uvijek nasmijano i ljubazno osoblje restorana ali i činjenicu da su Kinezi svašta izmislili ne bi li impresionirali svoje buduće goste pa tako i taoizam, maoizam, šah… 

Autohtona jela kao inačica fast-fooda – osvojila svijet

ABBA u ‘The Day Before You Came’ odnosno Meryl Streep u filmu ‘Mamma Mia! Here We Go Again’ govori o samotnoj večeri uz kinesku hranu i novu epizodu serije ‘Kuća karata’ kao i The Roots za koje u skladbi ‘Writers Block’ večer provedena ‘solo’ doma ide uz glazbu Coltraina i kinesku klopu. Sličnu temu obrađuje i K.T.Oslin u ‘Oh-Wee’ govoreći o samotnoj večeri uz hladno pivo i kineska jela a na istom je tragu i Kristin Hersh – negdašnja pjevačica i gitaristica odličnih Throwing Muses – u ‘Aching For You‘ s albuma ‘Strange Angels’.
Svi oni pa i mnogi drugi kineska jela spominju kao jeftini obrok u nekoj zalogajnici ili jela koja vam doma stižu dostavom. Jela koja su gotovo pa istoznačnica za usamljeničke obroke uz televizijski ekran. Naravno, riječ je o svojevrsnim brzogrizima kojima su Kinezi – pretvarajući svoja autohtona jela u zapadnjacima prihvatljivu inačicu fast-fooda – doslovno osvojili svijet. No kineska kuhinja je toliko bogata i raznovrsna da se europeizirana ili amerikanizirana ponuda u fast-food zalogajnicama s ‘maštovitim’ imenima poput ‘Peking’ ili ‘Azija’ doimlje kapljicom u oceanu. 

 

TRADITIONAL Chinese Music – Chinese Restaurant 

 

Kineska gastronomija je vraški bitan dio njihove kulture i tradicije te, zna li se koliki dio planeta zauzima Kina, fascinantan i bogat složenac utjecaja najrazličitijih etničkih skupina, regija i njihovih tradicija.
Najslavnije su četiri stare gastronomske tradicije sa četiri strane Kine: gastronomija Chuana (zapad), Lua (sjever), Yuea (jug) i Huaiyanga (istok). U novije doba ova podjela je dobila osam ogranaka: Anhui, Guangdong, Fujian, Hunan, Jiangsu, Shandong, Sichuan i Zhejiang. No, kad se govori o kineskoj gastronomiji najčešće se spominju one najpopularnije: Kantonska, kuhinja Shandonga i Jiangsua te Sečuanska. Naravno, svaka od njih duguje podneblju, namirnicama iz okruženja, povijesnim okolnostima te kuharskim stilovima i tehnikama koje su udomaćene. Kantonska kuhinja, recimo, nudi obilje povrća i riže, odnosno laganija jela koja su spremana na pari ili pak ‘stir fried’ – dakle kratkim prženjem na visokim temperaturama uz stalno miješanje. Shandong kuhinja iz istočne Kine se temelji na ribi i plodovima mora, a posebno su na cijeni jela od jakobovih kapica i drugih školjki, kozica i škampi ali i trpova. Slična je i Zheijang kuhinja no tamo su okusi nježniji a obilato se koriste bambusovi izdanci. Gastronomija Jiangsua je kao baštinik carske kuhinje nježna sa čudesnim balansima slatko slanih jela, sečuanska je kuhinja (kao i ona regije Hunan) slavna po svojim ‘žestokim’ jako začinjenim ljutim jelima a ona Anhuia po naglašenoj uporabi začinskog bilja i povrća. Posebice gljiva i bambusovih mladica. Kuhinja Fujiana se pak ističe po svojim jušnim jelima s ‘mare – monti’ kombinacijom namirnica. 

 

OLIVER SHANTI ‘Gathering in Tara’s Tea House’

 

Šarenilo gastronomije svakako ima veze sa tisućama godina (računa se oko sedam tisuća) korištenja riže i prosa te – doduše nešto kraće – pšenice pa su i tjestenina i jela od soje (sojine sačme), lokalne inačice povrća, gljiva… ostale trajne namirnice u kuhinji. Nezaobilazne kao i silni začini koje su Kinezi ‘pokupili’ iz cijele Azije i udomaćili. A onda i izvezli diljem planeta. 

Odabrano

KUHAČA & TELECASTER | Gradelavanje uz glazbu Kopita

Teorija o vrhunskom roštilju - koju prati zamjetna doza isključivosti i gastro-fundamentalizma - ima bezbroj. Tu je sva sila žestokih zagovaratelja odležavanja i mariniranja mesa ili pak, s one druge strane, gorljivih pristaša hladnog dimljenja u smokerima. Kod nas su stvari mnogo jednostavnije

KUHAČA & TELECASTER | Juhuuuu, baš volim juhu (1. dio)

Kada je juha u pitanju, samo mašta ograničava kuhara za gastro avanture u kojima igra baš sve: povrće, tjestenina, gljive, samoniklo bilje te najrazličitiji začini po kojima se, zapravo, drastično razlikuju i juhe i gastronomske tradicije Europe, Azije, Afrike, Amerike...

KUHAČA & TELECASTER | Kako je dolma postala sarma – omiljena balkanska spiza

Zašto se baš sarma našla razbacana po tako različitim glazbenim žanrovima u rasponu od narodnjaka i punka do hip-hopa? Odgovor je jednostavan: zato jer je svenarodno omiljeno jelo

KUHAČA & TELECASTER | Od “bijelog zeca” do lovačkog specijaliteta

Između himničke pjesme "White Rabbit" grupe Jefferson Airplane te klasika domaće dječje pjesme - "Zeke i potočić" nalazi se još barem dvadesetak hitova u kojima zec ima glavnu ulogu. Još više gastro hitova - sa zecom na tanjuru - pronaći ćete ako zavirite u tradicionalne, ali i moderne kuhinje

Povezano

Kuhača & telecaster: Vino, klopa i gitare

Vino ne ide samo uz gitare – kako su u skladbi 'Vino i gitare' nekoć pjevali Dragan Stojnić i Gabi Novak – već i uz gastronomiju. Zacijelo nema vinoljupca ili izjelice koji nema svoj popis omiljenog vina koje se pijucka uz omiljena jela

Kuhača i telecaster/ Pravi frajeri, seksepilne žene i hot-dog

I stari rockeri su voljeli hrenovke, ali i mnogi drugi također su snimili pjesme s naslovom 'Hot Dog'. No, kod američkih glazbenika hot dog nije samo naziv za hrenovku u žemlji s majonezom, senfom i kečapom već i za seksipilnu ženu ili 'frajera' koji je 'faca' ili pak vraški vješt u izvođenju akrobacija poput surfera

Kuhača i telecaster: Kruh naš svagdašnji daj nam i danas

Bez njega nema ni slasnih sendviča ni tunkanja slasnog toča/umaka, pa ne čudi da je kruh naš svagdašnji našao svoje mjesto i u globalnoj pjesmarici

Kuhača & telecaster / Kineskoj klopi s ljubavlju (2. dio)

Bez obzira o kojoj se regiji radilo kineska jela uvijek nastoje ostvariti ravnotežu između vizualnog dojma, okusa i arome. Pri čemu je posebno važna uloga začina poput umaka od soje, svježeg đumbira, različitih vrsta octa, umaka od školjki, češnjaka, začinskih biljaka…

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime