Utorak, 26 ožujka, 2024

Kuhača & telecster I Kineskoj klopi s ljubavlju (1. dio)

Iggy Pop sigurno nije bio idiot kad je na debut albumu 'Idiot' 1977. uvrstio skladbu 'China Girl' koju je napisao zajedno s Davidom Bowiem. I mnogi drugi glazbenici – a o filmskim likovima i da se ne govori – lijepo su se očešali u pjesmama i filmovima o 'chinese food'. Čak i vojvođanski pankeri Pekinška patka

Iggy Pop sigurno nije bio idiot kad je na debut albumu ‘Idiot’ 1977. uvrstio skladbu ‘China Girl’ koju je napisao zajedno s Davidom Bowiem. Ovaj potonji je, pak, svojom verzijom skladbe koju je producirao Nile Rodgers 1983. imao globalni hit kojemu je mnogo doprinio i video-spot sa zanosnom ‘kineskinjom’.Zapravo, novozelandskim modelom i glumicom Geeling Ng (Ching) koja zacijelo dane ne provodi u kuhinji iznad woka spremajući tradicionalna kineska jela. Ili neke od omiljenih brzogriza poput spring rolica, dim sum ili zahtjevne pekinške patke… No, mnogi drugi glazbenici – a o filmskim likovima i da se ne govori – lijepo su se očešali u pjesmama i filmovima o ‘chinese food’. Čak i vojvođanski pankeri Pekinška patka.

DAVID BOWIE ‘China Girl’

 

Mlađahna pop pjevačica Alison Gold spjevala je pravu odu kineskoj hrani u ‘Chinese Food’ u kojoj veli da obožava prženu rižu, kineske rezance, pikantna pileća krilca i brokule, wonton juhu, rolade s jajima pa i nezaobilazne ‘fortune cookies’. Za razliku od nje engleski elektroničari LFO u ‘Summer Girl’ ističu svoj prijezir prema kineskoj kuhinji no, za reći pravo, u manjini su. Jer kineska klopa odavno je već udomaćena i u Americi i u Europi. U znanoj ‘Boston Beans’ Peggy Lee među jelima koje uvijek možete pronaći u Bostonu (gdje nema jela od graha) spominje i kineska jela kojih je u izobilju. U urnebesno duhovitoj ‘I Like Chinese’ družina Monty Python među razlozima zašto voli kinesku hranu spominje i uvijek nasmijano i ljubazno osoblje restorana ali i činjenicu da su Kinezi svašta izmislili ne bi li impresionirali svoje buduće goste pa tako i taoizam, maoizam, šah… 

Autohtona jela kao inačica fast-fooda – osvojila svijet

ABBA u ‘The Day Before You Came’ odnosno Meryl Streep u filmu ‘Mamma Mia! Here We Go Again’ govori o samotnoj večeri uz kinesku hranu i novu epizodu serije ‘Kuća karata’ kao i The Roots za koje u skladbi ‘Writers Block’ večer provedena ‘solo’ doma ide uz glazbu Coltraina i kinesku klopu. Sličnu temu obrađuje i K.T.Oslin u ‘Oh-Wee’ govoreći o samotnoj večeri uz hladno pivo i kineska jela a na istom je tragu i Kristin Hersh – negdašnja pjevačica i gitaristica odličnih Throwing Muses – u ‘Aching For You‘ s albuma ‘Strange Angels’.
Svi oni pa i mnogi drugi kineska jela spominju kao jeftini obrok u nekoj zalogajnici ili jela koja vam doma stižu dostavom. Jela koja su gotovo pa istoznačnica za usamljeničke obroke uz televizijski ekran. Naravno, riječ je o svojevrsnim brzogrizima kojima su Kinezi – pretvarajući svoja autohtona jela u zapadnjacima prihvatljivu inačicu fast-fooda – doslovno osvojili svijet. No kineska kuhinja je toliko bogata i raznovrsna da se europeizirana ili amerikanizirana ponuda u fast-food zalogajnicama s ‘maštovitim’ imenima poput ‘Peking’ ili ‘Azija’ doimlje kapljicom u oceanu. 

 

TRADITIONAL Chinese Music – Chinese Restaurant 

 

Kineska gastronomija je vraški bitan dio njihove kulture i tradicije te, zna li se koliki dio planeta zauzima Kina, fascinantan i bogat složenac utjecaja najrazličitijih etničkih skupina, regija i njihovih tradicija.
Najslavnije su četiri stare gastronomske tradicije sa četiri strane Kine: gastronomija Chuana (zapad), Lua (sjever), Yuea (jug) i Huaiyanga (istok). U novije doba ova podjela je dobila osam ogranaka: Anhui, Guangdong, Fujian, Hunan, Jiangsu, Shandong, Sichuan i Zhejiang. No, kad se govori o kineskoj gastronomiji najčešće se spominju one najpopularnije: Kantonska, kuhinja Shandonga i Jiangsua te Sečuanska. Naravno, svaka od njih duguje podneblju, namirnicama iz okruženja, povijesnim okolnostima te kuharskim stilovima i tehnikama koje su udomaćene. Kantonska kuhinja, recimo, nudi obilje povrća i riže, odnosno laganija jela koja su spremana na pari ili pak ‘stir fried’ – dakle kratkim prženjem na visokim temperaturama uz stalno miješanje. Shandong kuhinja iz istočne Kine se temelji na ribi i plodovima mora, a posebno su na cijeni jela od jakobovih kapica i drugih školjki, kozica i škampi ali i trpova. Slična je i Zheijang kuhinja no tamo su okusi nježniji a obilato se koriste bambusovi izdanci. Gastronomija Jiangsua je kao baštinik carske kuhinje nježna sa čudesnim balansima slatko slanih jela, sečuanska je kuhinja (kao i ona regije Hunan) slavna po svojim ‘žestokim’ jako začinjenim ljutim jelima a ona Anhuia po naglašenoj uporabi začinskog bilja i povrća. Posebice gljiva i bambusovih mladica. Kuhinja Fujiana se pak ističe po svojim jušnim jelima s ‘mare – monti’ kombinacijom namirnica. 

 

OLIVER SHANTI ‘Gathering in Tara’s Tea House’

 

Šarenilo gastronomije svakako ima veze sa tisućama godina (računa se oko sedam tisuća) korištenja riže i prosa te – doduše nešto kraće – pšenice pa su i tjestenina i jela od soje (sojine sačme), lokalne inačice povrća, gljiva… ostale trajne namirnice u kuhinji. Nezaobilazne kao i silni začini koje su Kinezi ‘pokupili’ iz cijele Azije i udomaćili. A onda i izvezli diljem planeta. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime