Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Chefica Ana Grgić Tomić otkriva tajne Mediterana na tanjuru!

Šarmantna i iskusna Ana otkriva da sa svojim timom najradije upotrebljava začinsko bilje uzgajano u malom vrtu na terasi Oleander, ali i dodaje da odabirom namirnica podržava male proizvođače koji ih mogu pratiti svojom kvalitetom i isporukom

Ako ste ikada razmišljali o razlozima autentičnosti zagrebačkog restorana Zinfandel’s, sada je pravi trenutak da pronađete odgovor. Kušajte neodoljiva jela s kreativnim konceptima pripreme hrane, koja potpisuje chefica Ana Grgić Tomić, kako biste doživjeli njegov šarm. Ana Grgić Tomić, nagrađivana chefica Esplanadine kuhinje, nedavno je dobila priznanje za Novi talent u regiji Mediterana na prestižnom popisu La Liste Mediterranean za 2023. godinu. Također, restoran Zinfandel’s, početkom ljetne sezone, treći put zaredom je dobio važnu zelenu Michelinovu zvjezdicu, što potvrđuje njegov status vrhunske i održive kuhinje.



Šarmantna i iskusna Ana otkriva da sa svojim timom najradije upotrebljava začinsko bilje uzgajano u malom vrtu na terasi Oleander, ali i dodaje da odabirom namirnica podržava male proizvođače koji ih mogu pratiti svojom kvalitetom i isporukom. „Dašak Mediterana svima bi nam dobro došao, posebno u vrućim ljetnim mjesecima kad smo svi željni mora, pa postoji li onda bolji način od toga da želje gostiju prenesete na tanjure i približite im ono što ih istinski usrećuje i nadahnjuje u srcu Zagreba?” ističe chefica Ana i dodaje da posebnu pažnju posvećuje upravo održivosti i minimalnoj obradi kako bi namirnice zadržale izvorni okus.

 Anini ljetni favoriti

Izdvojila bih konfitirane rajčice koje nabavljam od malog privatnog OPG-a, a kombiniram s gelom od bosiljka i prahom od maslinovog ulja uz pečenu burratu i lakto-fermentirane jagode. Premda je kraj sezone jagoda, i dalje našim gostima želim pružiti vrhunske užitke zagrebačkih jagoda, stoga sam ih fermentirala sa sirutkom, medom, soli i vodom da dobijemo potrebnu kiselinu i svježinu koja upotpunjuju jelo.

S druge strane, rakovica koja je u punom jeku sezone, zasigurno će biti tražen izbor s ovog jelovnika jer je spajam sa sorbetom od jogurta kojeg nabavljam od provjerenog OPG-a iz Like, a jelu daje poseban osvježavajući okus. Neizostavan su sastojak ovog jela marinirani krastavci koji se prvo dime, a zatim mariniraju u domaćem jabučnom octu, dok koru od krastavca ne bacam, već je pržim da bih time dobila prah zanimljivog okusa. Naš je primarni cilj maksimalno iskoristiti svaku namirnicu jer se čitav jelovnik temelji na održivosti”, istaknula je Ana Grgić Tomić.

Ne smijemo zaboraviti na deserte

Desertni jelovnik šlag je na kraju slatke priče o gastronomskom doživljaju restorana Zinfandel’s. Nove gurmanske poslastice nadahnute su ljetom i okusima Mediterana, a valja naglasiti da je riječ o isključivo bezglutenskim desertima sa smanjenim udjelom šećera, čime se želi staviti naglasak na zdrave slastice. Sladoled od smokve ove je sezone apsolutni hit u Zinfandel’sovoj kuhinji, a zasigurno će biti vrlo tražena slastica s jelovnika.

 „Zanimljivo je da list smokve iskuhavamo u mlijeku da bi se dodatno pojačao slatkasti okus smokve, dok s druge strane dodajemo kremastu čokoladu i namelaku s dodatkom čaja Earl Grey da bismo pojačali gorčinu i stopili sve različite i suprotne okuse u fantastičnu osvježavajuću poslasticu. Uz to, tu je i neizostavna panna cotta od jogurta kojoj smo dodali zanimljiv sladoled pripremljen od mog omiljenog povrća – komorača, te crumble od limuna i pinjola uz prah od kopra. Sve ljubitelje citrusnih ljetnih nota oduševit će desert s hladnom kremom od limuna s ganacheom od bijele čokolade i maslinovog ulja, kojem smo dodali posebnu aromu pomoću praha od ulja s limunom i ružmarinom, kao i pjenasti žele s limunom i karameliziranim pistacijama”, zaključuje Esplanadina chefica Ana. 

Spajanje okusa

Izbor finih slastica koje Ana priprema sa svojim timom vrsnih slastičara na čelu s Mirjanom Špoljar uključuje božanstveni mousse od tonke i vanilije s crumbleom od bazge. Profinjeni okusi jagode stapaju se s bosiljkom u ovoj slatkoj kombinaciji kojoj će rijetki odoljeti.

Restoran Zinfandel’s sa svojim suvremenim ozračjem i čarobnom terasom Oleander s koje se pruža očaravajući pogled na grad predstavlja mjesto susreta i visoke gastronomije kojem se gosti rado vraćaju. U kombinaciji s Aninim inovativnim sljedovima te šarmantnim i profesionalnim osobljem, restoran je već dugi niz godina jedno od nezaobilaznih odredišta na gastronomskoj karti grada. Za potpuni doživljaj, sommelier će vam rado odabrati najbolja vina i pjenušce iz Hrvatske i svijeta koji će savršeno zaokružiti iskustvo fine dininga.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime