Ponedjeljak, 23 prosinca, 2024

Imamo recept za germknedle: Kao sa skijališta, ali povoljnije! Plus, upute za medenjake koji će zamirisati čak i susjedima

Germknedle s kremastim umakom od vanilije i mekane medenjake jednostavno je pripremiti, a uz prave sastojke rezultat je garantirano vrhunski

Blagdansko razdoblje pravo je vrijeme za toplu, utješnu hranu koja priziva uspomene i stvara nove tradicije. Germknedle su klasik često konzumiran na skijalištima i planinskim  kućicama, u ugodnim pauzama od fizičkog napora. Međutim, cijene ovog jednostavnog, ali neodoljivog jela često su previsoke, posebno na adventskim kućicama i snježnim vrhovima, pa umjesto jednog užitka, mnogi odustanu od dodatnih porcija. No, nema razloga da germknedle ostanu privilegija samo tih trenutaka – uz recept koji donosimo možete ih  pripremati kod kuće tijekom cijele godine, i to uz značajno povoljniji trošak.



Razlog zašto su germknedle s umakom od vanilije toliko popularne leži u savršenom spoju mekanog tijesta i bogatog, kremastog preljeva. Njihova priprema kod kuće zahtijeva malo strpljenja, ali rezultat je vrijedan svake minute. Ključ uspjeha su kvalitetni sastojci poput odnedavno dostupne Kotányi Bourbon vanilija paste, koja tijestu i umaku daje neodoljiv miris i okus.

Kad su germknedle gotove, vaš će dom mirisati upravo onako kako mirise pamtite s adventskih sajmova ili zimovanja. A ako želite dodatno zapečatiti taj ugođaj, pripremite i medenjake. Mekani, začinjeni, idealni za dijeljenje uz šalicu toplog napitka, medenjaci s posebno pripremljenim začinima podižu blagdanski duh na novu razinu. Recepti za germknedle i medenjake koje donosimo u nastavku, sada su dostupni svakome tko želi svoj dom pretvoriti u malu oazu mirisa i okusa zime – bez preplaćivanja i uz radost dijeljenja s najmilijima.

Recept za germknedle Z (za 6 porcija)

SASTOJCI ZA TIJESTO:

SASTOJCI ZA UMAK OD VANILIJE:

Priprema 

  1. U zdjelici sjedinite kvasac, šećer, 1 žlicu brašna i mlijeko, promiješajte i ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira. U veću zdjelu za miksanje dodajte brašno, sol i koricu limuna te promiješajte. Ulijte smjesu s kvascem i jaje te umijesite mekano tijesto.
  2. Nakon 5 minuta, u zdjelu dodajte komadiće maslaca i nastavite mijesiti još 7-10 minuta. Oblikujte tijesto u kuglu, prebacite u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite oko sat vremena (odnosno dok duplo naraste, vrijeme dizanja ovisi o temperaturi prostorije).
  3. Tijesto premijesite i podijelite na 6 dijelova. Svaki oblikujte u kuglicu i razvaljajte u krug promjera 10 cm. Na sredinu stavite žličicu džema od šljiva, zatvorite tijesto kao da radite buhtlu i oblikujte kuglicu pazeći da nadjev ne iscuri. Ponovite s ostatkom tijesta.
  4. Prebacite loptice na komadiće papira za pečenje, pokrijte krpom i ostavite da se dižu 20 minuta. Za to vrijeme napunite pola lonca vodom i ostavite da zakuha.
  5. Na lonac stavite posudu za parenje ili metalno cjedilo s gazom i dodajte 1-3 germknedle, ovisno o veličini posude. Poklopite i ostavite da se kuhaju 20 minuta.
  6. Za umak od vanilije u zdjeli sjedinite žumanjke, gustin, šećer, pastu od vanilije i 100 ml mlijeka. Ostatak mlijeka prebacite u lonac i ostavite da se zagrije do vrenja. Maknite s vatre i uz miješanje ulijte u zdjelu sa žumanjcima. Dobro promiješajte, vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne pojave mjehurići. Nastavite kuhati još 2 minute i maknite s vatre. Ako ne želite koristiti odmah, pokrijte površinu folijom i ostavite do serviranja.
  7. U zdjelici pomiješajte mak i bourbon vanilin šećer. Prebacite kuhane germknedle u zdjelice, prelijte ih umakom od vanilije, posipajte makom i poslužite.

 

Recept za medenjake  

SASTOJCI:

ZA ICING:

  • 1 bjelanjak
  • 180 g šećera u prahu 
  • 2 žlice soka limuna

 

 

PRIPREMA:

  1. Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. U zdjeli sjedinite brašno i začin za medenjake. U lonac dodajte maslac, šećer i med te zagrijavajte uz miješanje dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre, dodajte vinski kamen i dobro promiješajte (smjesa će se zapjeniti i narasti). Odmah dodajte u zdjelu s brašnom i dobro promiješajte kuhačom.
  2. Dodajte jaje te nastavite miješati dok se ne formira mekano i glatko tijesto. Tijesto će u početku biti ljepljivo, ali kad se malo ohladi postat će elastično i lako za oblikovati.
  3. Prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na debljinu 3 mm i režite oblike po želji modlicom. Prebacite ih na lim obložen papirom za pečenje i stavite u pećnicu 5-7 minuta. Izvadite lim, ostavite 2 min na limu i preselite na rešetku da se skroz ohlade. Ponovite s ostatkom tijesta.
  4. Za icing miksajte bjelanjak uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Na kraju umiješajte sok limuna, prebacite u slastičarsku vrećicu i ukrasite medenjake. Medenjake čuvajte u metalnoj kutiji oko 2 tjedna.

 

Još više besplatnih blagdanskih recepata potražite na poveznici

#kotanyi #kotanyihrvatska #spiceupmylife #spice #začin #bourbonvanilija #vanilinšećer #vanilija

Fotografije: Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime