Kikiriki – ta ukusna hrskava zrna Inke su toliko cijenile da su ih zvali nebeskim jelom. Kako bi zadržali pun okus i ne bi postali gorki, držite ih na hladnome i suhome mjestu. S druge strane, orasi pod utjecajem svjetlosti, zraka, topline i vlage gube aromu. Ako ih držite na hladnome mjestu, najbolje ih je upotrijebiti u roku od šest mjeseci. Od slatkih badema se izrađuje plemeniti marcipan.
U božićnoj se kuhinji rabe naribani, mljeveni i nasjeckani kao podloga raznim vrstama tijesta i za razna punjenja, no odlični su i sirovi. Što se tiče lješnjaka, njihov okus uglavnom podsjeća na dobru čokoladu. Neoljušteni plodovi punu aromu zadržavaju oko mjesec dana, i to ako se drže na hladnome i suhome mjestu.
Keksići s orasima
Sastojci (za oko 50 komada):
- 350 grama mekog maslaca
- 200 grama bijelog šećera
- 400 grama smeđeg šećera
- 3 jaja
- 1 žličica soli
- 1 žličica cimeta
- 225 grama mljevenih oraha
- 680 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 paketić čokoladne glazure
Priprema:
- Meki maslac pjenasto stucite s bijelim i smeđim šećerom. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, te sol, cimet i orahe. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i umiješajte u tijesto. Zatim tijesto podijelite na 5 dijelova i od svakoga oblikujte valjčiće (promjera 3,5 cm). Omotajte ih folijom i stavite u hladnjak.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Valjčiće od tijesta narežite na tanke ploške i posložite na limove obložene papirom za pečenje. Pecite ih 8-10 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđi.
- Čokoladnu glazuru otopite u posudi uronjenoj u vruću vodu, stavite u slastičarsku vrećicu te njome iscrtajte ukrase po ohlađenim keksićima od oraha.
Savjet: Valjčiće od tijesta za ove ukusne kolačiće od oraha možete pripremiti čak i dva tjedna prije izrade kolačića jer toliko tijesto omotano folijom može stajati u hladnjaku.
Kolačići s lješnjacima
Sastojci (za oko 40 komada):
- 275 grama brašna
- 1 jaje
- 150 grama maslaca
- 150 grama šećera
- 1 omot vanilin šećera
- 100 grama lješnjaka
- Po 1 paketić glazure lješnjaka i vanilije
- Mlijeko
- Šećer
Priprema:
- Brašno prosijte na radnu površinu te na sredini napravite udubinu. U nju razbijte jaje, a po rubovima posložite usitnjeni maslac te ga pospite šećerom i vanilin šećerom. Brzo zamijesite tijesto. Omotajte ga folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Tijesto natanko izvaljajte te nožem za tijesto izrežite na kolačiće dimenzija 5×3 cm. Lješnjake pomiješajte sa šećerom i mlijekom (trebate dobiti kompaktnu smjesu) te nadjev raspodijelite na kolačiće. Spojite po dva kolačića i pritisnite rubove. Kolačiće posložite na limove, obložene papirom za pečenje i pecite 15 minuta.
- Otopite glazure. Kolačiće premažite glazurom od lješnjaka. Ukrasite glazurom od vanilije.
Kolačići s pinjolima
Sastojci (za oko 50 komada):
- 120 grama maslaca
- 80 grama kreme od kikirikija
- 150 grama šećera
- 1 jaje
- 200 grama brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 150 grama nasjeckanih pinjola
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Pinjoli za ukrašavanje
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Maslac pjenasto stucite s kremom od kikirikija i šećerom (dok se šećer ne otopi). Zatim umiješajte jaje, brašno, prašak za pecivo, nasjeckane pinjole i prstohvat muškatnog oraščića.
- Tijesto oblikujte u valjak (promjera 3 cm), omotajte ga prozirnom folijom te držite u hladnjaku oko sat vremena.
- Zatim valjak izrežite na ploške pa te ploške posložite na limove za pečenje. Kolačiće obložite pinjolima i pecite 10-ak minuta.
Pereci s lješnjacima
Sastojci (za oko 30 komada):
- 125 grama mekog maslaca
- 2 omota vanilin šećera
- 2 jaja
- 2 žlice margarina
- 1 žličica cimeta
- 200 grama brašna
- Sol
- 1 žumanjak
- 2 žlice nasjeckanih lješnjaka
- 2 žlice šećera
Priprema:
- Maslac kremasto izmiješajte s vanilin šećerom. Dodajte jaja. Zatim umiješajte margarin i cimet. Zamijesite tijesto postupno dodajući sol i brašno. Zatim tijesto oblikujte u valjak, omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Tijesto narežite na tanke ploške. Od njih oblikujte valjčiće dužine 18 cm, oblikujte male perece te ih posložite na limove obložene papirom za pečenje. Premažite ih razmućenim žumanjkom, pospite orasima i šećerom te pecite oko 15 minuta.
Želim vam dobar tek!