Četvrtak, 6 veljače, 2025

Keksići: 4 orašasta klasika po kojima ćete zasigurno pamtiti ove blagdane

Najprije malo strpljenja i snage, a zatim veliko uživanje - prionite na posao i jezgre orašastih plodova oslobodite 'oklopa' kako biste ih pripremili za izradu raznih kolačića

Kikiriki – ta ukusna hrskava zrna Inke su toliko cijenile da su ih zvali nebeskim jelom. Kako bi zadržali pun okus i ne bi postali gorki, držite ih na hladnome i suhome mjestu. S druge strane, orasi pod utjecajem svjetlosti, zraka, topline i vlage gube aromu. Ako ih držite na hladnome mjestu, najbolje ih je upotrijebiti u roku od šest mjeseci. Od slatkih badema se izrađuje plemeniti marcipan.



U božićnoj se kuhinji rabe naribani, mljeveni i nasjeckani kao podloga raznim vrstama tijesta i za razna punjenja, no odlični su i sirovi. Što se tiče lješnjaka, njihov okus uglavnom podsjeća na dobru čokoladu. Neoljušteni plodovi punu aromu zadržavaju oko mjesec dana, i to ako se drže na hladnome i suhome mjestu.

Keksići s orasima

Sastojci (za oko 50 komada):

  • 350 grama mekog maslaca
  • 200 grama bijelog šećera
  • 400 grama smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica cimeta
  • 225 grama mljevenih oraha
  • 680 grama brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 paketić čokoladne glazure

Priprema:

  1. Meki maslac pjenasto stucite s bijelim i smeđim šećerom. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, te sol, cimet i orahe. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i umiješajte u tijesto. Zatim tijesto podijelite na 5 dijelova i od svakoga oblikujte valjčiće (promjera 3,5 cm). Omotajte ih folijom i stavite u hladnjak.
  2. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Valjčiće od tijesta narežite na tanke ploške i posložite na limove obložene papirom za pečenje. Pecite ih 8-10 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđi.
  3. Čokoladnu glazuru otopite u posudi uronjenoj u vruću vodu, stavite u slastičarsku vrećicu te njome iscrtajte ukrase po ohlađenim keksićima od oraha.

Savjet: Valjčiće od tijesta za ove ukusne kolačiće od oraha možete pripremiti čak i dva tjedna prije izrade kolačića jer toliko tijesto omotano folijom može stajati u hladnjaku.

Kolačići s lješnjacima

Sastojci (za oko 40 komada):

  • 275 grama brašna
  • 1 jaje
  • 150 grama maslaca
  • 150 grama šećera
  • 1 omot vanilin šećera
  • 100 grama lješnjaka
  • Po 1 paketić glazure lješnjaka i vanilije
  • Mlijeko
  • Šećer

Priprema:

  1. Brašno prosijte na radnu površinu te na sredini napravite udubinu. U nju razbijte jaje, a po rubovima posložite usitnjeni maslac te ga pospite šećerom i vanilin šećerom. Brzo zamijesite tijesto. Omotajte ga folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Tijesto natanko izvaljajte te nožem za tijesto izrežite na kolačiće dimenzija 5×3 cm. Lješnjake pomiješajte sa šećerom i mlijekom (trebate dobiti kompaktnu smjesu) te nadjev raspodijelite na kolačiće. Spojite po dva kolačića i pritisnite rubove. Kolačiće posložite na limove, obložene papirom za pečenje i pecite 15 minuta.
  3. Otopite glazure. Kolačiće premažite glazurom od lješnjaka. Ukrasite glazurom od vanilije.

Kolačići s pinjolima

Sastojci (za oko 50 komada):

  • 120 grama maslaca
  • 80 grama kreme od kikirikija
  • 150 grama šećera
  • 1 jaje
  • 200 grama brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 150 grama nasjeckanih pinjola
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • Pinjoli za ukrašavanje

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Maslac pjenasto stucite s kremom od kikirikija i šećerom (dok se šećer ne otopi). Zatim umiješajte jaje, brašno, prašak za pecivo, nasjeckane pinjole i prstohvat muškatnog oraščića.
  2. Tijesto oblikujte u valjak (promjera 3 cm), omotajte ga prozirnom folijom te držite u hladnjaku oko sat vremena.
  3. Zatim valjak izrežite na ploške pa te ploške posložite na limove za pečenje. Kolačiće obložite pinjolima i pecite 10-ak minuta.

Pereci s lješnjacima

Sastojci (za oko 30 komada):

  • 125 grama mekog maslaca
  • 2 omota vanilin šećera
  • 2 jaja
  • 2 žlice margarina
  • 1 žličica cimeta
  • 200 grama brašna
  • Sol
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice nasjeckanih lješnjaka
  • 2 žlice šećera

Priprema:

  1. Maslac kremasto izmiješajte s vanilin šećerom. Dodajte jaja. Zatim umiješajte margarin i cimet. Zamijesite tijesto postupno dodajući sol i brašno. Zatim tijesto oblikujte u valjak, omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
  2. Tijesto narežite na tanke ploške. Od njih oblikujte valjčiće dužine 18 cm, oblikujte male perece te ih posložite na limove obložene papirom za pečenje. Premažite ih razmućenim žumanjkom, pospite orasima i šećerom te pecite oko 15 minuta.

Želim vam dobar tek!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime