Subota, 8 siječnja, 2022

Jako fino: Neodoljivi božićni kolačići koji će vam uvijek uspjeti!

Vikend pred nama pravo je vrijeme za zasukati rukave, upaliti pećnicu i ispeći keksiće. Uz ove recepte božićni kolačići će vam uvijek uspjeti!

Vikend pred nama pravo je vrijeme za zasukati rukave, upaliti pećnicu i ispeći keksiće. Iako se vrste kolača razlikuju od regije do regije postoje i oni koji se peku baš svugdje i bez kojih nam je Božić nezamisliv. Među njima su i nedoljivi božićni kolačići koji će vam uspjeti baš uvijek budete li se držali recepata koja vam donosimo. Krenimo odmah, kako bismo do kraja vikenda već guštali u slasnim zalogajima.

LINZERI

Sastojci:

300 g brašna

1 jaje

100 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

200 g maslaca

150 g marmelade od malina, ribizla, marelica, šljiva

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Svi sastojci neka budu sobne temperature prije nego počnete s pripremom. Prosijte brašno i napravite udubinu za jaje. Pospite šećerom i vanilin šećerom, pa na sve dodajte maslac narezan na listiće. Umijesite kompaktno tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite da odstoji u hladnjaku sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180°C. U međuvremenu izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga na površini posutoj brašnom na debljinu od par milimetara, izrežite krugove i krugove sa srceam u sredini. Napravite pola jednih, pola drugih. Stavite ih na papir za pečenje i pecite u pećnici 10-12 minuta. Kad ih izvadite, ostavite da se ohlade na kuhinjskoj rešetki, pa one bez rupe premažite marmeladom. Na njih stavite keksiće s rupicom, pritisnite i sve pospite šećerom u prahu.

Božićni kolačići

ORAH BOŽIĆNE JELKE S ČOKOLADOM

Sastojci:

240 g omekšalog maslaca

140 g šećera

260 g smeđeg šećera

2 jaja

Malo soli

1/2 žličica cimeta

150 g mljevenih oraha

450 g brašna

1/2 žličice praška za pecivo

200 g čokolade za kuhanje

Malo sjeckanih oraha za dekoraciju

Priprema:

Omekšali maslac pjenasto istucite sa šećerom – bijelim i smeđim, pa u smjesu dodajte jedno po jedno jaje, cimet i orahe. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte smjesi. Tijesto podijelite na tri dijela, omotajte folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180°C. Na površini posutoj brašnom razvaljajte tijesto na debljinu od pola centimetra, kalupima u obliku božićnog drvca izrezujte keksiće. Keksiće stavite na papir za pečenje i u pećnicu na 8-10 minuta, dok se ne zazlate. Izvadite ih da se ohlade. Za to vrijeme čokoladu otopite na pari, pa je stavite u slastičarsku vrećicu i njome ukrasite vaše orah jelke. Za dekoraciju pospite nasjeckanim orasima.

Božićni kolačići

MEDENJACI

Sastojci:

175 g maslaca

250 g meda

250 g šećera

1 žličica sode bikarbone

500 g brašna

1 žlica kakaa

2 žličice začina za medenjake

1 jaje

Listići badema

Priprema:

Rastopite maslac, pa u njemu miješajući otopite i med i šećer. Skinite s vatre i pustite da se ohladi. Suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, kakao i začine za medenjake izmiješajte u jednoj posudi, dodajte razmućeno jaje i otopljeni maslac, med i šećer, pa umijsite čvrsto i kompaktno tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna. Tijesto omotajte prozirnom folijom i ostavite da odstoji u hadnjaku preko noći (12h). Drugi dan zagrijte pećnicu na 200°C. Na podlozi posutoj brašnom razvaljajte tijesto, izrežite krugove, utisnite listiće badema, prebacite ih na papir za pečenje i pecite u pećnici dok ne porumene, otprilike 15ak minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade prije spremanja u kutije.

BOŽIĆNI KOLAČIĆI S MASLACEM

Sastojci:

450 g brašna

300 g maslaca

150 g šećera

1 jaje

1 žličica praška za pecivo

100 g šećera u prahu 

1 bjelanjak

Priprema:

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte na radnu površinu. U udubinu u sredini dodajte jaje, pospite šećerom i maslacem narezanim na listiće. Rukama brzo zamijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena.  Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na površini posutoj šećerom na debljinu od pola centimetra i božićnim kalupima izrezujte keksiće. Prebacite ih na papir za pečenje i ispecite u pećnici 10-12 minuta. Dok se keksi hlade pomiješajte bjelanjak sa šećerom u prahu, prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu (ili vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati vrh) i kad se keksići ohlade, ukrasite ih.

Božićni kolačići

Pročitajte još...

Darovi koji će oduševiti svakog kuhara – i profesionalca i amatera

Na vrhu top liste najpoželjnijih darova za kuhare najčešće se nalaze noževi, uz noževe idu i daske za rezanje, pa primjerice digitalni termometri… Ali i rukavice koje sprječavaju porezotine ili sapuni od nehrđajućeg čelika.

Nema Božića bez njega: Imamo recept za najukusniji panettone u gradu!

Rijetko koji Božić može proći bez tradicionalnih delicija i punog stola, a jedna od njih zasigurno je panetone, tradicionalni desert koji nam u blagdansko vrijeme krasi stol poput najljepše skulpture, a nepca nam nagrađuje nježnom teksturom i punoćom okusa

Chez Darling: Najbolji recept za vanilin kiflice – jer Božić nije Božić bez njih!

Meni božićno vrijeme počinje s vanilin kiflicama. Ne s adventskim kalendarom kojeg btw nije ni bilo dok sam ja bila mala, niti s božićnim reklama nego s kiflicama. Kiflice su se u našoj kući počinjale peći prve... Jer treba im da otpuste.

Što s korama od voća? Napravite od njih delikatese i uštedite kućni budžet

Uobičajena je zabluda da se kora određenih plodova ne može jesti. Uz prave recepte i metode kuhanja, voćne kore koje se obično bacaju mogu se pretvoriti u nešto vrlo ukusno - i prigodno za predstojeće blagdane

Povezano

Sladoledni sendviči: Birajte konfete ili brownie – a možete i obje verzije!

Osim što su izvrsni desert, sendviči sa sladoledom su fantastični za svaku priliku i ukus. Ohlađeno tijesto za kolačiće možete kombinirati s drugim okusima i aromama

Po jutru se dan poznaje: Ovdje se jede provjereno najbolji doručak u Splitu!

Restoran Allora nezaobilazna je splitska kulinarska destinacija, a nudi, među ostalim, raznovrsnu à la carte ponudu doručaka te ćete se naći na slatkim i slanim mukama jer svako jelo mami da ga isprobate

Najpopularniji TikTok recepti u 2021. godini na koje ste možda zaboravili

Naši okusni pupoljci zaslužuju ponovno proživjeti ugodu najpopularnijih TikTok jela - i već nestrpljivo čekamo koja će nam zanimljiva i otkačena jela donjeti 2022. godina!

Bigoš s teletinom i gljivama: Varivo koje godi u svako doba godine, a posebice zimi

Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba, a posebice nakon blagdana. Klasici su često pravi evergreen

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime