Četvrtak, 20 veljače, 2025

Kod kuće se jede najbolje: Jesenja sonata by Zlatko Gall

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi 4 brzopotezna recepta idealna za jesen. Pripremite se na uživanje

BALANCANE SA PUREĆIM MLJEVENIM MESOM 

  • 50 dag fino mljevene puretine
  • 1 manji crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 3-4 jaja
  • 1 balancana (patlidžan)
  • 4 veća krumpira
  • 2 zaimače šalše od poma
  • Sol i prstohvat čilija u prahu (kajenski papar)
  • 2 žlice ulja za prženje (ako koristite tavu umjesto pećnice na vrući zrak)

Od fino mljevenog purećeg mesa kojeg ste dodatno usitnili u multipraktiku (blenderu) zajedno sa  lukom, češnjakom, soli i čilijem formirajte polpete. U međuvremenu skuhajte krumpir u kori, pustite da se ohladi, ogulite ga i narežite na prutiće pa pecite uz povremeno protresanje petnaestak minuta u pećnici na vreli zrak. Ako pak ne koristite air fryer pržite ga u tavi na biljnom ulju pa ocijedite na kuhinjskom papiru. Balancani ogulite koru, narežite na tanje kriške, posolite ih i pustite da odstoje da puste gorčinu. Operite ih i dobro posušite, narežite na manje kriške pa popecite u pećnici na vrući zrak ili u tavi na malo ulja. U air fryeru ili u tavi ovlaš premazanoj uljem ispecite polpete i – za svaku osobu – jedno jaje „na oko“. Balancane, krumpiriće i polpete na koje ste stavili pečeno jaje služite uz domaću šalšu od poma.



PILEĆI ODKOŠĆENI ZABATAK S BUČOM I KUSKUSOM

  •  1 kg odkoštenih pilećih zabataka
  •  4 kavene šalice kuskusa
  •  60 dag buče (tikve)
  •  6 režnjeva češnjaka
  •  5 dag rukole
  •  dvadesetak većih šampinjona
  •  dvadesetak zelenih maslina bez koštica
  •  dvadesetak ukiseljenih kapara ili  jušna žlica ukiseljenog motara
  •  1 kavena žličica sušenog mediteranskog začinskog bilja
  •  0,5 dcl maslinova ulja
  •  sol i papar

Krpom dobro obrišite šampinjone pa sa strane stavite osam najvećih klobuka, prerežite ih napola a ostatak narežite ma komadiće. Očistite buču i narežite na kockice te nasjeckajte češnjak, šampinjone, ukiseljeni motar i masline. U dubljoj tavi ili u woku na malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri pirjajte pet-šest minuta buču, dodajte masline, motar ili kapare , posolite i zapaprite pa pirjajte na lagano miješajući još pet šest minuta. Dodajte nasjeckanu rokulu i podlijte s 1-2 dcl tople vode ili povrtnog temeljca. Dodajte kuskus i miješajte na laganoj vatri minutu dvije potom maknite s vatre pa poklopljeno odložite sa strane. Na vreloj gril tavi (ili u pećnici na vreli zrak) s obje strane popecite lagano nauljene i posoljene zabatke te klobuke šampinjona pa služite iznad kuskusa. Po volji sve još nakapajte maslinovim uljem.

PAČJI KARABATAK S PIRJANIM POVRĆEM

  • 4 pačja karabatka
  • 2 veće mrkve
  • 25 dag brokolija
  • 1 dcl bijelog vina
  • 25 dag mahuna
  • 2 manja poriluka
  • 1 žlica masti
  • 0,5 dcl maslinova ulja
  • sol i papar

Povrće operite i narežite na sitno (mrkve je najbolje oštrim nožem ili peelerom za guljenje povrća narezati na tanke rezance), posolite pa pirjajte pet minuta na maslinovu ulju u woku ili dubljoj tavi uz miješanje. Podlijte  s malo mlake vode i nastavite pirjati dok tekućina ne ishlapi pa dolijte bijelo vino (po potrebi i još malo vode) te pirjajte dok povrće nije mekano. U međuvremenu zarežite uzduž i poprijeko karabatke, premažite ih  mašću, natrljajte solju i paprom, pa pecite pola sata u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva ili u pećnici na vrući zrak. Služite uz pirjano povrće po volji nakapano s malo maslinova ulja.

JANJEĆA REBRA S PAPRIKAMA PUNJENIM POVRĆEM I PINJOLAMA

  • 1 kg janjećih rebara
  • 8 manjih rog paprika
  • 1 žlica nasjeckanih pinjola (kao nadomjestak neposoljeni kikiriki)
  • 50 dag smeđeg graha ili slanutka (može i iz konzerve)
  • 2 veće tikvice
  • 4 komada mladog luka (ili 1 veliki poriluk)
  • 20 dag sušene dalmatinske pancete
  • grančica ružmarina
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i bijeli papar

Janjeća rebra narežite na manje “porcije” (odijelite na 4 jednaka dijela), a svaki komad zarežite uz kosti rebara (kako bi se lakše ispekla uz kost), malo nauljite te natrljajte solju i paprom. Rebra pecite na suho u tavi ili u pećnici na vrući zrak. Najprije pecite na jačoj vatri sedam-osam minuta okrećući rebarca svako malo da dobiju boju sa svih strana a onda – ako koristite tavu – dodajte cijelu grančicu ružmarina (da pustio okus preko rebara) i poklopite pa nastavite poklopljeno peći na smanjenoj vatri uz povremeno okretanje još desetak minuta (zadnjih pet minuta možete zatvoriti vatru no ostaviti rebarca u tavi da se dovrše). U međuvremenu očistite paprike od sjemenki i popecite na suhoj grill tavi ili u air fryeru i stavite sa strane. U drugoj tavi na suho malo pirjajte tikvice rezane na kockice i nasjeckani mladi luk (ili poriluk) pa kad je potamnio dodajte pancetu rezanu na kockice i nastavite pirjati stalno miješajući sve dok panceta ne ocakli.

Dodajte malo tople vode i pirjajte (uz povremeno podlijevanje vodom) dok povrće nije posve mekano. Smjesom povrća koju ste pomiješali s nasjeckanim pinjolama ili nesoljenim kikirikijem (napunite pečene paprike a preostalom povrću dodajte prethodno preko noći namočen, skuhan (u svježoj vodi) i ocijeđen grah ili slanutak. Možete koristiti i konzerviran.  Na tanjur najprije složite povrće s grahom a na njega paprike punjene povrćem i pinjolama te pečena rebarca. Po volji povrće i paprike nakapajte preostalim uljem.

Kuha, piše i snima: Zlatko Gall

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime