Subota, 23 ožujka, 2024

Kod kuće se jede najbolje: 5 brzopoteznih tjestenina by Zlatko Gall

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi 5 brzopoteznih recepata s tjesteninom u glavnoj ulozi. Pripremite se na uživanje u hrani

MANISTRA U SUVO

– 40 dag špageta ili peneta



– 50 dag mljevenog junećeg mesa

– 2 srednje velika crvena luka

– 1 jušna žlica sitno narezanog peršinova lista

– 1 manja mrkva (izribana)

– 1 žlica ribanog korijena celera

– 2 režnja češnjaka

– 3 žlice biljnog ulja

– 1 žlica maslinova ulja

– 1 žlica pirea od rajčica

– 4 klinčića

– prstohvat ribanog muškatnog oraščića

– sol i papar

U dubljoj tavi, woku ili plitkoj posudi na biljnom ulju pirjajte nasjeckani luk pa kad je ocaklio dodajte naribanu mrkvu, peršin, usitnjeni češnjak, naribani celer i mljeveno meso. Pirjajte malo da se prožme pa dodajte šalicu vode (ili povrtnog temeljca) u koju ste umiješali pire od rajčica te dodajte začine. Nastavite pirjati na srednje jakoj vatri dvadesetak minuta (po potrebi podlijte s malo povrtne ili mesne juhe ili vode). U međuvremenu u posoljenoj vodi skuhajte špagete pa ih ocijedite i dodajte u topli mesni umak. Promiješajte i pustite da se sve prožme a po volji začinite maslinovim uljem i pospite s dodatnim narezanim peršinom. 

DAGNJE I KOZICE S TIJESTOM

– 40 dag tijesta (fusili, penete…)

– 25 dag kozica

– 50 dag svježih dagnji

– 8 zelenih maslina

– 4 režnja češnjaka

– 1 jušna žlica svježe narezanog lista peršina

– 2 žlice maslinova ulja

– 4 žlice bijelog vina (malvazija)

Školjke operite pod vodom i očistite od mahovine pa stavite u dobro zagrijani wok, podlijte bijelim vinom i s malo vode pa držite na vatri dok se nisu otvorile. Izvadite meso školjki i procijedite tekućinu te sačuvajte sa strane. Kozice za tren ovlaš popecite na suhoj tavi – samo da porumene – pa im očistite meso iz repova a glave skuhajte u 3 dcl vode da biste dobili temeljac. U vreloj posoljenoj vodi skuhajte dopola tijesto, ocijedite i nakapajte uljem da se ne zalijepi. U međuvremenu u dubljoj tavi ili woku na srednje jakoj vatri na malo maslinova ulja pirjajte narezane masline,  češnjak i peršin, pirjajte par minuta pa podlijte sačuvanom tekućinom i temeljcem te dodajte dopola skuhano tijesto. Kuhajte dok nije gotovo (“al dente”)a pred sam kraj dodajte meso školjki i repiće kozica. Služite toplo. Po volji nakapajte s još malo ulja, posolite (oprezno zbog mora koje su pustile školjke!), popaprite i dodajte još malo svježeg peršina.   

PENETE S PANCETOM,  MLADIM LUKOM I ŠPAROGAMA

– 40 dag peneta

– 15 dag dalmatinske pancete

– 1 žlica pasiranih rajčica (pasata)

– 2 vezice mladog luka (mlade kapulice)

– 2 vezice divljih šparoga

– 1 dcl bijelog vina (malvazija)

– 0,5 dcl maslinova ulja

– sol i papar

Wok ili dublju tavu zagrijte  pa na malo ulja stavite pirjati pancetu, narezani mladi luk, 1 žlicu pasate  i bijelo vino. Pirjajte miješajući pet-šest minuta pa dodajte malo tople vode i šparoge te nastavite pirjati četiri-pet minuta. U međuvremenu u loncu za tjesteninu skuhajte penete u slanoj vodi, ocijedite ih i dodajte u umak. Pojačajte potom vatru i pirjajte dok tekućina nije ishlapila miješajući da se sve prožme, dodajte preostalo ulje te po volji posolite i poparite.  

ŠPAGETI SA SVJEŽOM SMOKVOM I SLANIM INĆUNIMA

– 40 dag špageta

– 4 zrele svježe smokve

– 10 zelenih maslina bez koštice

– 1 jušna žlica ukiseljenih kapara ili 1 jušna žlica ukiseljenog motara

– 1 crveni luk

– 1 srednje velika tikvica

– 0,5 dcl maslinova ulja

– 1 dcl bijelog vina

– 1 žličica vinske kvasine (aceto balsamico)

– nekoliko listića kadulje

– 6 fileta slanih inćuna

– 1 jaje

– sol i papar

U woku, posudi za pečenje ili dubljoj tavi na malo maslinova ulja zažutite sitno sjeckani luk i usitnjenu tikvicu pa dodajte nasjeckane slane inćune, sitno rezanu smokvu, narezane okoštene masline, usitnjeni motar/kapare i kadulju. Pirjajte miješajući na lagano par minuta pa podlijte s 1 dcl mlake vode. Kad je voda ishlapila dodajte vino i nastavite pirjati dok se tekućina nije dopola reducirala a alkohol ishlapio. U međuvremenu u slanoj vodi skuhajte špagete, ocijedite ih i dodajte u topli umak.  Posolite i popaprite po volji, začinite s još malo ulja pa sve dobro promiješajte i uklonite s vatre. U tople špagete (po volji ako želite dodatnu kremoznost) dodajte sirovo razmućeno jaje i sve dobro promiješajte. Služite toplo.

TAGLIATELLE S PORILUKOM, KOBASICAMA I JAJEM

– 50 dag tagliatella

– 2 srednje velika poriluka

– 1 režanj češnjaka

– par domaćih dimljenih svinjskih kobasica

– 1 dcl bijelog suhog vina (malvazija)

– 2 jaja

– 0,5 dcl maslinova ulja

– desetak listića kadulje

– sol i papar

Operite poriluk, narežite bijeli dio i trećinu zelenog dijela na manje komade te ih usitnite u blenderu zajedno s češnjakom. U pola maslinova ulja stavite oprane i osušene listiće kadulje (malo ih zgnječite) te stavite sa strane a na drugoj polovini u woku pirjajte usitnjeni poriluk i sitno narezane kobasice kojima ste prethodno ogulili crijevo.  Podlijte vinom a po volji i s malo pilećeg ili povrtnog temeljca pa na srednje jakoj vatri pirjajte dok se tekućina nije reducirala. U topli umak dodajte u međuvremenu skuhane tagliatelle i dobro promiješajte pa uklonite s vatre. Tijesto potom zalijte prethodno zamućenim jajima, po volji malo još posolite i popaprite pa sve dobro promiješajte dok se jaje nije „zalijepilo“ za tjesteninu i primilo na sebe umak. Po volji prije služenja dodatno začinite s preostalim uljem i listićima kadulje.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime