Donosimo top mediteranske recepte našeg kolumnista Zlatka Galla. Uživajte! Dobar tek!
MAFIJAŠKE POLPETE U ŠALŠI
– 50 dag mljevenog mesa (10-ak dag svinjetine, oko 35 dag junetine, par fetica dimljene pancete)
– 1 jaje
– 2 režnja usitnjenog češnjaka
– ½ žlice usitnjenog svježeg peršina
– sol i papar
– ulje za prženje
– 30 dag špageta
Za šalšu:
– 2 režnja češnjaka
– manja limenka rajčica („pelati“ s oguljenom korom)
– ½ žlice usitnjenog svježeg peršina
– 1 mala naribana mrkva
– 2 žlice maslinova ulja
– ½ dcl bijelog vina
– 1 žlica prošeka (ili malo šećera)
– sol i papar
Narežite sve sastojke za šalšu i stavite ih u dublju tavu ili wok, podlijte sokom iz konzerve s rajčicama, dodajte vino i prošek, maslinovo ulje, posolite i popaprite pa pirjajte na laganoj vatri oko sat vremena. Po potrebi podlijte s još malo bijelog vina ili s malo vode u kojoj ste razmutili žličicu-dvije koncentrata /pirea od rajčica (konšerve).
U međuvremenju mljeveno meso umijesite u masu s jednim jajem, solju i paprom, usitnjenim češnjakom i peršinom pa formirajte manje polpete. Ugrijte ulje za prženje pa ih na srednje jakoj vatri popecite s obje strane i odložite na papirnati ubrus da se ocijedi višak masnoće. Polpete/faširance možete služiti same prelivene toplom šalšom ili pak uz špagete (koje ste prethodno skuhali u osoljenoj vodi).
Same špagete prelivene šalšom možete poslužiti kao odvojeno jelo uz koje dobro idu polpete u pikantnom umaku. Dobit ćete ga ako na masnoći na kojoj su se pržile polpete propirjate malo dodatnog češnjaka, peršina i čilija te promiješate s par žlica šalše u koju ćete potom dodati pržene polpete.
DALMATINSKA SLANA PITA
– 1 kora za pite
– 1 srednja balancana
– 2 manje tikvice
– 6 fileta slanih inćuna
– 1 žličica suhog ili jušna žlica svježeg dalmatinskog začinskog bilja
– 1 velika (crvena) paprika (rog)
– 15-ak crnih maslina bez koštice
– 15-ak zelenih maslina bez koštice
– 25 dag mozzarelle
– 10 dag suhog ovčjeg ili kozjeg sira
– 3 jaja
– sol i papar
– nekoliko žlica maslinovog ulja
Kupljenu koru za pite zajedno s masnim papirom pažljivo stavite u okruglu posudu za pečenje i priljubite uza stijenke posude. Dok se pećnica ugrije na 220, očistite povrće na fetice ili rezance. Izvucite mu višak vlage u toploj peći (nekoliko minuta). Mozzarellu ocijedite, narežite na fetice i pomiješajte s pola naribanog tvrdog sira i usitnjenim filetima slanih inćuna. Maslinama izvadite koštice pa ih usitnite te sve zajedno pomiješajte u velikoj zdjeli za salatu. Smjesom napunite posudu, dobro prstima promiješajte da se ravnomjerno rasporedi pa stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon 20 minuta izvadite i prelijte tučenim jajima kojima ste dodali preostali naribani sir, vratite u pećnicu i pecite dok se jaja nisu zazlatila. Služite toplo ili kao hladni “narezak” koji možete i dodatno nakapati uljem.
PITOME ŠPAROGE U PANCETI
- Dvadesetak pitomih šparoga
- Dvadesetak tankih fetica/šnita pancete
Šparoge kojima ste odstranili drvenasti donji dio blanširajte na kratko u vreloj vodi pa ih držite malo pod mlazom hladne vode kako bi im se sačuvala zelena boja. Osušite ih i omotajte tanko rezanim feticama pancete te sa svih strana popecite na grill tavi. Služite ih kao prilog, ugrizak uz čašu vina ili pak kao lagano glavno jelo uz kuhani krumpir ili rižu.
VLASULJE U TEMPURI
Ako ste ovog ljeta negdje na moru gdje se u plićaku na manjim komadima kamenja nađu vlasulje ne zaobilazite ih već pokupite za ukusni ručak. Tehnika je veoma jednostavna. Na jednu ruku navucite običnu plastičnu rukavicu kakve se besplatno nude na benzinskim pumpama a u drugoj držite špahtlu, stari nož iz bešteka ili prigodni komad drva koji će poslužiti kao strugalica. Rukom u rukavici iz mora izvadite kamen na kojem je vlasulja pa strugalicom izgurajte zalijepljenu vlasulju ravno u najlonsku vrećicu (ili gustu mrežicu) koju ste strateški smjestili ispod kamena s vlasuljama. Sakupljene vlasulje malo isperite u moru a kad stignete do kuhinje posušite ih na papirnatim kuhinjskim ubrusima. Dok se vlasulje suše zamutite (kao da radite palačinke) bijelo glatko brašno i mrzlu vodu te zagrijte biljno ulje u dubljoj tavi ili woku. Vlasulje umočite u dobivenu tempuru pa pecite u dobro zagrijanom ulju dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Ocijedite ih od viška masnoće na papirnatom ubrusu, posolite pa služite uz kakvu salatu ili umak i tostirani kruh.
Skuhao, napisao i snimio: Zlatko Gall