Četvrtak, 10 srpnja, 2025

Kod kuće se jede najbolje: Što je muškarac bez kuhače?

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi 4 brzopotezna recepta idealna za ljeto. Pripremite se na uživanje

ARTIČOCI A LA PRSTACI

  • 35 dag srca artičoka u ulju (otprilike dvije staklenke od 175 grama)
  • 4 režnja češnjaka
  • 0,5 dcl maslinova ulja
  • 1 dcl bijelog vina
  • 1 jušna žlica narezanog svježeg peršinova lista
  • 1 jušna žlica krušnih mrvica
  • Morska sol i papar

Na maslinovu ulju na kratko pirjajte češnjak rezan na tanke listiće i peršin pa dodajte vino i artičoke. Držite na srednje jakoj vatri dok se tekućina ne reducira na pola, posolite i paprite po volji pa dodajte krušne mrvice. Dobro sve pomiješajte pa služite toplo.



PEČENE SIPICE

  • 1 kg malih sipica
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • Morska sol i papar
  • 1 jušna žlica peršina

Sipicama samo izvadite kost (ne uklanjajte crnilo!) pa ih nakapane maslinovim uljem omotajte u aluminijsku foliju slažući ih u samo jednom sloju. Sipice u foliji pecite na gradelama, u pećnici (na 180 stupnjeva) ili air fryeru (na 200 stupnjeva) sa svake strane po pet minuta. Pažljivo rastvorite foliju i pecite u pećnici ili air fryeru još pet minuta odnosno dok sipice ne dobiju lijepu koricu. Ako koristite gradele (roštilj) sipice u otvorenoj foliji okrenite par puta da se ispeku s obje strane. Kad su sipice gotove (mekoću provjerite ubadanjem vilice) začinite ih solju, paprom i maslinovim uljem i pospite peršinom.

RAŽNJIĆI PILETINE U PANCETI I ROGAČU S FAŽOLETIMA

– 60 dag pilećih prsa

– 1 kg mladih fažoleta (mahuna)

– 4 srednje velika krumpira

– 6 režnjeva češnjaka

– 0,5 dcl maslinova ulja

– dvanaestak tankih fetica pancete

– dvadesetak malih kiselih lučica

– 4 jušne žlice rogača

– sol i papar

Operite fažolete (mahune), odrežite im vrhove i kuhajte u slanoj vodi zajedno s oguljenim krumpirom dvadesetak minuta odnosno dok ne omekšaju. Ocijedite ih, začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom i pola maslinova ulja pa stavite na toplo sa strane. Piletinu operite, osušite i narežite na kockice, pa posolite i popecite sa svih strana na preostalom maslinovom ulju. Polovinu pečene piletine dobro uvaljajte u mljeveni rogač, a drugu polovinu umotajte u tanke fetice pancete pa popecite na tavi dok panceta ne uhvati koricu. Na ražnjić potom naizmjenično nabodite piletinu u panceti i u rogaču te male ukiseljene (i oguljene) lučice pa služite uz kuhane fažolete i lešo krumpir.  

GRDOBINA U UMAKU OD CRNOG VINA I NARANČE

– 2 srednje velika repa grdobine (ili druge ribe poput mola bez glave, fileta smrznutog bakalara, fileta grgeča…)

– 0,5 – 1 dcl merlota (ili shiraza, cabernet sauvignona)

– Sok 1 naranče

– 1 žličica octa

– 1 srednje velika tikvica

– 1 veća crvena (rog) paprika

– 1 veća mrkva

– 4 režnja češnjaka

– 0,5 dcl maslinova ulja

– Morska sol i papar (po volji)

Posušene i posoljene repove grdobine popecite s obje strane na gradelama ili grill tavi i stavite na toplo. U dubljoj tavi na maslinovom ulju pirjajte povrće rezano na trakice (julienne) pa dodajte češnjak narezan na listiće, vino i ocat pa pirjajte dok povrće nije skroz mekano, a tekućina se reducirala do pola. U topli umak s povrćem dodajte repove grdobine pa držite na laganoj vatri (okrenite grdobinu jedanput da se s obje strane “napije” umaka) te služite toplo. Po volji paprite i nakapajte s još malo maslinova ulja.   

Skuhao, napisao i snimio: Zlatko Gall

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime