Utorak, 4 veljače, 2025

Kod kuće se jede najbolje: Ukusna jela sa smokvom u glavnoj ulozi by Zlatko Gall

Naš kolumnist i veliki zaljubljenik u gastronomiju, Zlatko Gall, donosi 4 recepta s kraljicom smokvom u glavnoj ulozi. Pripremite se na uživanje

PUREĆA JETRA SA SMOKVAMA I KAPARAMA

  • 40 dag pureće jetre
  • 3 veće zrele smokve
  • 2 jušne žlice narezanih ukiseljenih kapara (ili kaparuna)
  • 6 ukiseljenih lučica
  • 2 ljutike (enšalotka)
  • 4 jušne žlice maslinova ulja
  • 1 žličica aceta balsamica ili domaće kvasine (najbolje je one u kojoj su se kiselile kapare)
  • 0,5 dcl crnog vina (cabernet sauvignon, shiraz, merlot…)
  • Prstohvat timijana
  • Morska sol i svježe mljeveni „šareni“ papar

Na sitno narežite sve sastojke osim jetrice, pa u tavi na maslinovom ulju malo pirjajte, podlijte vino i kvasinu, pa na lagano uz povremeno miješanje držite na laganoj vatri dok niste dobili  gusti umak. Pojačajte vatru, dodajte malo povrtnog ili pilećeg temeljca ili mlake vode a potom i jetru rezanu na rezance. Povremeno jetricu okrenite, držite na vatri dok se tekućina nije reducirala, posolite i poparite po volji i služite toplo uz neki dobar kruh ili palentu, kuhani krumpir, rižu…



SALATA SA SMOKVAMA I SLANIM INĆUNIMA

  • 2 srednje velike svježe smokve
  • 10 fileta slanih inćuna
  • 10 cherry rajčica (trešnjica)
  • Desetak listova zelene salate
  • 10 zelenih maslina bez koštice
  • 10 crnih maslina
  • 2 jušne žlice narezanih ukiseljenih kapara ili kaparuna
  • Desetak tankih šnita krastavca
  • Maslinovo ulje i kvasina – po volji
  • Sol i papar – po volji

Sve sastojke narežite na manje komade pa pomiješajte u zdjeli za salatu. Držite u hladnjaku barem pola sata, začinite uljem i kvasinom, paprom i (po potrebi) solju, sve dobro promiješajte pa služite ili kao prilog/salatu ili uz tostirani kruh kao glavno jelo.

SVJEŽA SMOKVA U PANCETI

  • 4 srednje velike svježe smokve
  • 8 tankih šnita pancete
  • 8 ukiseljenih lučica
  • 4 cherry rajčice
  • Prstohvat čilija u prahu

Smokve narežite na polovice pa u svaku polovicu ugurajte ukiseljenu lučicu, a preko nje pola cherry rajčice. Pažljivo omotajte pancetom, a smotuljak učvrstite čačkalicom. Pecite s obje strane  na ugrijanoj grill tavi. Smotuljci od smokve i pancete mogu biti toplo predjelo, hladni ugrizak uz čašu vina ili pak glavno jelo kad se služe uz lagane povrtne rižote poput rižota od tikvica i mrkve.

PILETINA A LA PAŠTICADA SA SMOKVAMA

– pileća ili pureća prsa

– 1 velika svježa smokva (ili 2-3 suhe smokve)

– 4 režnja češnjaka

– 1 žlica svježe nasjeckanog peršina ili rokule

– 1 dcl maslinova ulja

– 4 mlada luka (ili 1 manja kapula/crveni luk)

1 klinčić i prstohvat muškatnog oraščića

– 2 dcl bijeloga vina

– 1 žlica vinske kvasine

– 1 žličica kiselih kapara

– 3 očišćene slane srdele

– 2 suhe šljive

– 8 cherry rajčica (trešnjica)

Narežite na sitno očišćenu slanu srdelu, suhu šljivu i smokvu te nasjeckani mladi luk (ili kapulu) pa ih na barem pola sata  pomočite u šalicu s bijelim vinom i kvasinom. Prsa peradi rezana na rezance, popecite na malo ulja u woku ili dubljoj tavi na laganoj vatri, pa ih stavite sa strane. U woku na preostalom ulju pirjajte češnjak i peršin (ili rokulu), pa dodajte nasjeckane kapare, smokve, luk, srdele i šljive te jedan klinčić i prstohvat ribanog muškatnog oraščića. Pirjajte pa dodajte vino i ocat iz marinade, posolite po volji (oprezno zbog slanih srdela) te pojačajte vatru dok ne zavrije. Dodajte pečena pileća (ili pureća) prsa i smanjite vatru. Držite na lagano još desetak minuta dok se ne prožme pa služite toplo sa cherry rajčicama.

Skuhao, napisao i snimio: Zlatko GALL

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime