PUREĆA JETRA SA SMOKVAMA I KAPARAMA
- 40 dag pureće jetre
- 3 veće zrele smokve
- 2 jušne žlice narezanih ukiseljenih kapara (ili kaparuna)
- 6 ukiseljenih lučica
- 2 ljutike (enšalotka)
- 4 jušne žlice maslinova ulja
- 1 žličica aceta balsamica ili domaće kvasine (najbolje je one u kojoj su se kiselile kapare)
- 0,5 dcl crnog vina (cabernet sauvignon, shiraz, merlot…)
- Prstohvat timijana
- Morska sol i svježe mljeveni „šareni“ papar
Na sitno narežite sve sastojke osim jetrice, pa u tavi na maslinovom ulju malo pirjajte, podlijte vino i kvasinu, pa na lagano uz povremeno miješanje držite na laganoj vatri dok niste dobili gusti umak. Pojačajte vatru, dodajte malo povrtnog ili pilećeg temeljca ili mlake vode a potom i jetru rezanu na rezance. Povremeno jetricu okrenite, držite na vatri dok se tekućina nije reducirala, posolite i poparite po volji i služite toplo uz neki dobar kruh ili palentu, kuhani krumpir, rižu…
SALATA SA SMOKVAMA I SLANIM INĆUNIMA
- 2 srednje velike svježe smokve
- 10 fileta slanih inćuna
- 10 cherry rajčica (trešnjica)
- Desetak listova zelene salate
- 10 zelenih maslina bez koštice
- 10 crnih maslina
- 2 jušne žlice narezanih ukiseljenih kapara ili kaparuna
- Desetak tankih šnita krastavca
- Maslinovo ulje i kvasina – po volji
- Sol i papar – po volji
Sve sastojke narežite na manje komade pa pomiješajte u zdjeli za salatu. Držite u hladnjaku barem pola sata, začinite uljem i kvasinom, paprom i (po potrebi) solju, sve dobro promiješajte pa služite ili kao prilog/salatu ili uz tostirani kruh kao glavno jelo.
SVJEŽA SMOKVA U PANCETI
- 4 srednje velike svježe smokve
- 8 tankih šnita pancete
- 8 ukiseljenih lučica
- 4 cherry rajčice
- Prstohvat čilija u prahu
Smokve narežite na polovice pa u svaku polovicu ugurajte ukiseljenu lučicu, a preko nje pola cherry rajčice. Pažljivo omotajte pancetom, a smotuljak učvrstite čačkalicom. Pecite s obje strane na ugrijanoj grill tavi. Smotuljci od smokve i pancete mogu biti toplo predjelo, hladni ugrizak uz čašu vina ili pak glavno jelo kad se služe uz lagane povrtne rižote poput rižota od tikvica i mrkve.
PILETINA A LA PAŠTICADA SA SMOKVAMA
– pileća ili pureća prsa
– 1 velika svježa smokva (ili 2-3 suhe smokve)
– 4 režnja češnjaka
– 1 žlica svježe nasjeckanog peršina ili rokule
– 1 dcl maslinova ulja
– 4 mlada luka (ili 1 manja kapula/crveni luk)
1 klinčić i prstohvat muškatnog oraščića
– 2 dcl bijeloga vina
– 1 žlica vinske kvasine
– 1 žličica kiselih kapara
– 3 očišćene slane srdele
– 2 suhe šljive
– 8 cherry rajčica (trešnjica)
Narežite na sitno očišćenu slanu srdelu, suhu šljivu i smokvu te nasjeckani mladi luk (ili kapulu) pa ih na barem pola sata pomočite u šalicu s bijelim vinom i kvasinom. Prsa peradi rezana na rezance, popecite na malo ulja u woku ili dubljoj tavi na laganoj vatri, pa ih stavite sa strane. U woku na preostalom ulju pirjajte češnjak i peršin (ili rokulu), pa dodajte nasjeckane kapare, smokve, luk, srdele i šljive te jedan klinčić i prstohvat ribanog muškatnog oraščića. Pirjajte pa dodajte vino i ocat iz marinade, posolite po volji (oprezno zbog slanih srdela) te pojačajte vatru dok ne zavrije. Dodajte pečena pileća (ili pureća) prsa i smanjite vatru. Držite na lagano još desetak minuta dok se ne prožme pa služite toplo sa cherry rajčicama.
Skuhao, napisao i snimio: Zlatko GALL