Nedjelja, 13 listopada, 2024

Kultno splitsko mjesto u nedoljivom izdanju: Restoran Mokosh mjesto je za uživanje u hrani i ambijentu

Restoran Mokosh dobio je ime po zaboravljenoj staroslavenskoj boginji prirode, zaštitnici žena, domaćinstva i obitelji

Omiljeno okupljalište Splićana za druženje i uživanje ponovno je otvorilo svoja vrata. Pod  novim imenom i s novom pričom, restoran Mokosh, smješten u povijesnoj vili Tončić u Slavićevoj ulici, spreman je nastaviti dugogodišnju tradiciju uživanja u hladu drveća jednog od najljepših starijih splitskih perivoja.



Mediteranska tradicija zajedničkog uživanja u hrani i druženju te povijest vile koju je kao svoj obiteljski dom podigao čuveni arhitekt Kamilo Tončić učinivši je jednim od središta splitskog društvenog i umjetničkog života inspiracija su priče koja otvara novo poglavlje u životu građevine koja je Splićanima osobito u srcu.

Osobitu čar vili Tončić daje njen poznati perivoj koji se posjetitelju otkriva čim stupi iza
zidina koje ga dijele od vreve grada. Raskošan i pomalo divlji mediteranski vrt upotpunjen je prepoznatljivom fontanom koja nježno žubori stvarajući osobitu, opuštajuću atmosferu, dok prirodna hladovina i prostranstvo perivoja s puno skrovitih mjesta stvaraju opuštajuću oazu u kojoj se tako lako prepustiti uživanju.

Spoj arhitektonske baštine i prekrasnog dizajna 

U središtu secesijskog perivoja smjestila se vila, koja u novom poglavlju svoje priče posjetiteljima otkriva neke kutke koji su donedavno bili skriveni od očiju javnosti. Ulaz vodi
kroz svijetlu verandu u stilu zimskog vrta do glavnog salona i dviju simetrično smještenih
soba s mnoštvom dekorativnih detalja.

Tijekom preuređenja, provedenog uz duboko poštovanje prema Tončićevom naslijeđu u suradnji s arhitekticom Katjom Stubnyom i dizajnerskim studiom 502, zadržani su postojeći
strogi geometrijski i prostorni odnosi, a selektivnom upotrebom materijala i intervencijama
u unutrašnjem uređenju naglašen je osjećaj prostornosti i fluidnosti. Ključna komponenta
koja definira ovaj projekt je intenzivna upotreba boje kao sredstva za oblikovanje prostora,
dok je dizajn interijera proizašao iz posvećenosti očuvanju izvornog arhitektonskog jezika
zgrade, a svaki njegov pažljivo odabrani segment, poput slika Jelene Bando koje krase
središnji salon i keramičkih vaza studija Anaestudio, teži izazvati emocije, potaknuti razgovor i ponuditi više senzorno iskustvo koje nadopunjuje kulinarske užitke.

Restoran Mokosh dobio je ime po zaboravljenoj staroslavenskoj boginji prirode, zaštitnici
žena, domaćinstva i obitelji. Inspiracija za naziv proizlazi iz prirodne oaze koja okružuje vilu
te povezanosti dekorativnih elemenata otkrivenih u kući i vrtu s povijesnim etnografskim
uzorcima. Mokosh svojom pričom podržava viziju o kreiranju mjesta na kojem se ljudi
okupljaju, druže i slave život i prirodu.

U skladu s ovim posebnim ambijentom osmišljena je gastronomska ponuda koju je kreirao
Alberto Garcia Perez. Chef s impresivnim životopisom u koji spadaju rad u restoranima s tri
Michelinove zvjezdice i život na različitim kontinentima, a čija se kulinarska filozofija temelji
na jednostavnosti, sezonalnosti i vrhunskim sastojcima, u Mokoshu spaja svoju španjolsku
spontanost s razigranim duhom Splita te kroz jela koja su istovremeno iznenađujuća,
zabavna i pristupačna nudi jedinstveno vibrantno gastronomsko iskustvo.

Restoran Mokosh prilagođava svoju atmosferu i ponudu ritmu dana, od doručka i marendi
do večernjih koktela, tapasa i vinske liste, isprepličući ljepotu druženja i zajedništva s
bogatstvom okusa i ambijenta, nastavljajući tradiciju ovog povijesnog mjesta okupljanja
ljubitelja umjetnosti i mediteranskog načina života.

Fotografije: Duško Vlaović

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime