Utorak, 5 srpnja, 2022

3 prijedloga za gurmanski ručak s tartufima by David Skoko

Legende o tartufima zanimljive su i intrigiraju maštu baš kao što njihov miris intrigira nepca. Hrani daju jedinstven okus, a mnogi mu pripisuju i afrodizijačka svojstva. Zato jedva čekamo isprobati ove genijalne recepte

Jesen nam donosi pravu gastro poslasticu kojoj ćemo teško odoljeti. Jela pripremljena od jedne od najcjenjenijih gastro delicija na svijetu – istarskog tartufa u kombinaciji s vrhunskim namirnicama možete degustrirati od 22. do 25. listopada od 17h do 23h te za nedjeljni ručak od 12 do 17h u Restoranu Bota Šare i to u režiji jednog od ponajboljih hrvatskih chefova Davida Skoke.



Tri prijedloga koja će se među ostalima naći na Danima tartufa u Boti su tartar od jadranske tune s tartufom, sabljarka u umaku od tartufa s crnim njokama te rižot od bukovača i šampinjona za koje vam donosimo recepte.

TARTAR OD TUNE S TARTUFOM 

SASTOJCI (Za 4 osobe):

  • 400 grama čistog odreska jadranske tune
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar po želji
  • 2-3 kapi tabasca
  • 50 grama zelenih kapara sitno sjeckanih
  • 50 grama kapule sitno sjeckane

PRIPREMA: Odrezak tune izrezati na sitne kockice. Ostale sastojke pomiješati te servirati na podlozi od rikole. Na vrh naribati svježi tartuf.

 

SABLJARKA U UMAKU OD TARTUFA S CRNIM NJOKAMA

SASTOJCI (Za 4 osobe):

  • 800 grama čistog odreska jadranske sabljarke
  • 50 grama zelenih kapara
  • 100 ml bijelog vina
  • 20 gr češnjaka
  • 2-3 kapi ulja od tartufa
  • 20 grama tartufata
  • riblji temeljac
  • list peršina sjeckani
  • sol, papar
  • brašno

PRIPREMA: Na malo ulja popržimo sabljarku izrezanu na fete koje smo uvaljali u brašno. Zalijemo ribljim temeljcem. Dodamo ostale sastojke i pustimo 10 min da se sve sjedini da dobijemo kremasti umak koji po želji još začinimo. U međuvremenu napravimo domaće crne njoke.

SASTOJCI ZA NJOKE:

  • 500 grama pire krumpira
  • 300 grama brašna
  • Prstohvat soli
  • 20 grama crnila od sipe
  • 2 cijela jaja

PRIPREMA: Zamijesimo tijesto, režemo njoke. Zakuhamo vodu ,kad njoke isplivaju na površinu vadimo ih i poslužimo uz sabljarku i umak.

 

RIŽOT OD BUKOVAČA I ŠAMPINJONA

SASTOJCI (Za 4 osobe):

  • 400 grama riže scotti di roma
  • 100 grama šampinjona
  • 100 gr bukovača
  • 50 ml bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • temeljac od gljiva
  • sol, papar po želji
  • list peršina, malo češnjaka

PRIPREMA: Na maslinovom ulju zapržiti češnjak te dodati malo bijelog vina, neka ispari. Dodati temeljac od gljiva te rižu pirjati 10 min uz dolijevanje temeljca od gljiva.

Pročitajte još...

Nepravedno zapostavljena, a prava vitaminska bomba!

S porastom svijesti o zdravoj prehrani, naizgled mala i neugledna leća dobila je zasluženi - zvjezdani status. Uz to, cjenovno je povoljna, a nutritivno vrlo bogata

Uz naše recepte i početnici postaju majstori domaćih marmelada

Još pod nepcem osjećate okus finih bakinih džemova iz djetinjstva? Ništa ne može zamijeniti domaći okus, a baš sad je vrijeme da se za cijelu godinu opskrbite čarobnim aromama raznog voća

Važno je imati plan za – generalno čišćenje kuhinje

Imati dobar plan uvijek je preduvjet brzog i učinkovitog čišćenja. Kako kuhinja uvijek treba biti ogledalo čistoće i higijene, povremeno joj je nužna temeljita...

Za prave gurmane: Za svaku vrstu sira – odgovarajući nož

Koliko god ima različitih vrsta i okusa sireva, toliko ima i noževa za njihovo rezanje. Opskrbljenost pravim alatom za rezanje rezultirat će lijepim, a ne razmrvljenim ploškama

Povezano

Ovaj vikend napravite desert, za kojim su svi poludjeli, za samo 10 minuta

Ova jedinstvena torta od sira s jagodama i rabarbarom nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a vrlo ju je jednostavno napraviti, i to za malo vremena

Čestitamo: Restorani LH&V-a Alfred Keller i Matsunoki osvojili prestižne svjetske nagrade

Zahvaljujući pomno odabranom vinskom asortimanu od čak 660 etiketa u restoranu Alfred Keller i 495 etiketa u restoranu Matsunoki, ova dva bogato nagrađivana restorana uspješno su se etablirala i u elitnom društvu restoranskog vodiča Wine Spectator, čija izdanja prati više od 3 milijuna čitatelja u svijetu

Što je ljeto bez dobre hrane? Donosimo sedam savjeta za sve praktične gurmane!

Dakle, organizirate zabavu? Nema problema, inspiraciju pronađite u ovih sedam savjeta kojima ćete uštedjeti vrijeme, a proslava uz gurmanski doživljaj temeljena na proizvodima većinom hrvatskih proizvođača bit će zajamčena

Čokoladni rezanci: Savršeno ljetno jelo u kojem će uživati cijela obitelj

Recept za tjesteninu sa slatkim twistom, u kremi od vanilije, koji potpisuje Nina Mrvica, donosimo u nastavku

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime