Petak, 22 ožujka, 2024

3 prijedloga za gurmanski ručak s tartufima by David Skoko

Legende o tartufima zanimljive su i intrigiraju maštu baš kao što njihov miris intrigira nepca. Hrani daju jedinstven okus, a mnogi mu pripisuju i afrodizijačka svojstva. Zato jedva čekamo isprobati ove genijalne recepte

Jesen nam donosi pravu gastro poslasticu kojoj ćemo teško odoljeti. Jela pripremljena od jedne od najcjenjenijih gastro delicija na svijetu – istarskog tartufa u kombinaciji s vrhunskim namirnicama možete degustrirati od 22. do 25. listopada od 17h do 23h te za nedjeljni ručak od 12 do 17h u Restoranu Bota Šare i to u režiji jednog od ponajboljih hrvatskih chefova Davida Skoke.



Tri prijedloga koja će se među ostalima naći na Danima tartufa u Boti su tartar od jadranske tune s tartufom, sabljarka u umaku od tartufa s crnim njokama te rižot od bukovača i šampinjona za koje vam donosimo recepte.

TARTAR OD TUNE S TARTUFOM 

SASTOJCI (Za 4 osobe):

  • 400 grama čistog odreska jadranske tune
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar po želji
  • 2-3 kapi tabasca
  • 50 grama zelenih kapara sitno sjeckanih
  • 50 grama kapule sitno sjeckane

PRIPREMA: Odrezak tune izrezati na sitne kockice. Ostale sastojke pomiješati te servirati na podlozi od rikole. Na vrh naribati svježi tartuf.

 

SABLJARKA U UMAKU OD TARTUFA S CRNIM NJOKAMA

SASTOJCI (Za 4 osobe):

  • 800 grama čistog odreska jadranske sabljarke
  • 50 grama zelenih kapara
  • 100 ml bijelog vina
  • 20 gr češnjaka
  • 2-3 kapi ulja od tartufa
  • 20 grama tartufata
  • riblji temeljac
  • list peršina sjeckani
  • sol, papar
  • brašno

PRIPREMA: Na malo ulja popržimo sabljarku izrezanu na fete koje smo uvaljali u brašno. Zalijemo ribljim temeljcem. Dodamo ostale sastojke i pustimo 10 min da se sve sjedini da dobijemo kremasti umak koji po želji još začinimo. U međuvremenu napravimo domaće crne njoke.

SASTOJCI ZA NJOKE:

  • 500 grama pire krumpira
  • 300 grama brašna
  • Prstohvat soli
  • 20 grama crnila od sipe
  • 2 cijela jaja

PRIPREMA: Zamijesimo tijesto, režemo njoke. Zakuhamo vodu ,kad njoke isplivaju na površinu vadimo ih i poslužimo uz sabljarku i umak.

 

RIŽOT OD BUKOVAČA I ŠAMPINJONA

SASTOJCI (Za 4 osobe):

  • 400 grama riže scotti di roma
  • 100 grama šampinjona
  • 100 gr bukovača
  • 50 ml bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • temeljac od gljiva
  • sol, papar po želji
  • list peršina, malo češnjaka

PRIPREMA: Na maslinovom ulju zapržiti češnjak te dodati malo bijelog vina, neka ispari. Dodati temeljac od gljiva te rižu pirjati 10 min uz dolijevanje temeljca od gljiva.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime