Jeste li ikada probali havajski specijalitet, šarene poké bowls koje svojim bojama, mirisima i ono najvažnije – okusima pružaju pravu sinesteziju? Iako je havajska kuhinja mnogima još uvijek daleka i nepoznata, ona je po mnogočemu pandan japanskoj kuhinji.
Zasniva se na zdravim i svježim namirnicama, a poké zdjelice najpotpunije obuhvaćaju karakteristike havajske kuhinje. Zdrav, nutritivan i obrok bogat okusom – tako na najjednostavniji način možemo opisati čudesne poké zdjelice. Tako je i SoHo sushi rolls & poké bowls, koji se nalazi u Palmotićevoj 2 u Zagrebu, došao na ideju da svojim posjetiteljima uz japanski, pruži i dašak Havaja.
Poké bowls sastoje se od sushi riže kao baze, izvora proteina u obliku ribe, mesa ili vegetarijanskih alternativa, povrća i sočnih umaka. Time će vaše tijelo dobiti sve potrebne i u pravoj mjeri dozirane nutrijente: proteine, ugljikohidrate i vitamine. Ako ste jedni od onih koji vole raditi po svome, SoHo je mislio na vas pa tako možete složiti vlastitu, personaliziranu poké zdjelicu.
Kako napraviti vlastitu poké zdjelicu?
Za početak izaberite bazu – kvinoju ili rižu. Drugi korak je izbor proteina, a opcije su tuna, losos, piletina ili tofu. Slijedi izbor raznolikih priloga i dodataka poput krastavca, manga, coleslaw, salate od alge, edamama, cikle, zelene jabuke ili mini rajčica. Nakon toga važna stavka je izbor umaka, koji će sve navedene sastojke povezati i dodatno naglasiti. Izaberite wasabi lime, creamy srirachu, fresh basil, ponzu lime ili tasty truffle – svaki od njih zaokružit će cijelu priču. Ponekad je više jednostavno više pa za kraj izaberite topping koji će vašoj zdjelici dati pravi hrskavi doživljaj. U ponudi su wasabi oraščići, šipak, guacamole, spicy nachos, đumbir, sezam, korijander, bademi i panko mrvice.
A svi oni koji žele probati Poké zdjelice ”na SoHo način”, mogu birati između četiri varijante. Tuna&Avokado zdjelicu sačinjavaju riža, tuna, mini rajčica, mango, baby špinat, edamame, šipak, đumbir, guacamole i ponzu umak. Još jedna riblja opcija krije se u Salmon in Green koja se sastoji od riže, lososa, manga, edamamea, krastavca, đumbira, wasabi kikirikija, wakame salate i wasabi lime umaka.
Ljubitelji mesa odabrat će Spicy Chicken zdjelicu koja kao bazu koristi kvinoju, a kojoj društvo prave pileći file, mini rajčica, krastavac, coleslaw, guacamole, spicy nanchos, mladi luk i cream siracha. U ponudi je i vegetarijanska opcija, Tofu Trendy zdjelica koju čine kvinoja, tofu dimljeni, feta sir, baby špinat, jabuka, coleslaw, krutoni i fresh balsamico umak.
Fotografije Sanja Jagatić