Četvrtak, 27 lipnja, 2024

Okusi djetinjstva: Donosimo najbolji recept za zagorske štrukle!

Uvjerenje u to da ništa ne može zamijeniti umijeće starih ruku koje brižno mijese i razvlače mekano tijesto, u sve dodajući svoj tajni (a opet tako dobro poznati) sastojak – ljubav, poljuljala je jedna od najpoznatijih hrvatskih slastičarki Mirjana Špoljar koja je otkrila svoj recept

Kojih se okusi iz svog djetinjstva najradije sjećate? Pri spomenu na njih sasvim sigurno vam se bude i mnoge lijepe uspomene, kao i želja da ih sačuvate za nove naraštaje, zar ne?



Premda se o ukusima ne treba raspravljati, uvjereni smo ipak kako se ništa ne može usporediti s kremastom teksturom i neodoljivim okusom bakinih domaćih kolača. Nekima su zasigurno štrukli sa sirom simbol bezbrižnih dječjih dana – onih koji su obilježeni i najljepšim uspomenama. 

Uvjerenje u to da ništa ne može zamijeniti umijeće tih starih ruku koje brižno mijese i razvlače mekano tijesto, u sve dodajući svoj tajni (a opet tako dobro poznati) sastojak – ljubav, poljuljala je jedna od najpoznatijih hrvatskih slastičarki Mirjana Špoljar koja je polaznicima #KenwoodKuha radionice otkrila svoj recept za zagorske štrukle sa sirom.

Recept za zagorske štrukle by Mirjana Špoljar

Za tijesto će vam trebati 50 dkg glatkog i 20 dkg oštrog brašna, jedan decilitar ulja, jedan dekagram soli, jedno jaje i malo mlake vode.

Priprema:

  1. Za početak sve sastojke umijesite u glatko tijesto, pazeći na to da ne bude niti pretvrdo, niti premekano. 
  2. Kada ste izradili tijesto, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i umijesite ga u glatku kuglu.
  3. Tijesto zatim premažite uljem i ostavite ga da „odmori“ 35 minuta na sobnoj temperaturi. 

    Nadjev

Za to vrijeme napravite nadjev od sira za koji će vam biti potreban 1 kg svježeg kravljeg sira, 4 jaja, 1.5 dkg soli i 7 dkg oštrog brašna. 

  1. Sir izmiješajte sa solju, a zatim lagano dodajte jaja. 
  2. Kada se smjesa spoji, lagano dodajte brašno.

Kada je tijesto dovoljno mirovalo, prebacite ga na pobrašnjeni stolnjak i počnite ga nježno razvlačiti od sredine prema rubovima stola, da bude što tanje. Kada ste postigli željenu debljinu, odrežite krajeve tijesta pomoću noža, a zatim po tankom tijestu stavite nadjev od sira. 

  1. Pomoću slastičarske palete razmažite nadjev širine 10 cm po cijeloj dužini tijesta pa  preklopite ostatkom tijesta koje ste razvukli izvan ruba stola i zarolajte. 
  2. Pomoću tanjura izrežite štrukle na željenu veličinu pa ih kuhajte u kipućoj vodi u koju ste dodali malo octa, ulja i soli. Štrukle kuhajte na laganoj vatri sve dok ne isplivaju na površinu i, nakon toga, još jednu do dvije minute. 
  3. Kada štrukle budu dovoljno kuhane, stavite ih u vatrostalnu posudu i zalijte ih vrhnjem.
  4. Sve pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C oko 35 minuta, odnosno, dok vaši domaći štrukli ne dobiju zlatnu boju. 

    Mirjanini tajni savjeti

Kada budu gotovi, možete ih servirati s maslacem i krušnim mrvicama. Ako vam ta opcija zvuči primamljivo, Mirjana predlaže da na maslacu prepržite krušne mrvice sve dok ne postanu lagano smeđe pa zatim ugasite vatru i stavite svoje štrukle na pripremljenu smjesu. Ako volite kremastu teksturu jela, na vrh svake štrukle možete staviti i malo kiselog vrhnja.

Za kraj se ušuškajte u omiljenu dekicu i uživajte u remek djelu svojih ruku, prisjećajući se najljepših uspomena iz djetinjstva.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sweet lab by Mirjana Špoljar (@sweetlab_by_mirjana_spoljar)

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime