Subota, 23 ožujka, 2024

Dolce vita: Ženska strana vina u mjesecu koji svetkuje vrhunsko vino

Slavna vinska kuća Iločki podrumi nije nimalo slučajno odabrala početak studenog da premijerno predstavi vrhunska vina nove berbe 2020, ali i svoj veliki novitet: limitirane edicije vina najboljih berbi, svoj Grand Collection, a sve pod primjerenim nazivom 'Suho zlato Principovca'

Ako je neki mjesec u godini obilježen vinom, onda je to – studeni. Slavna vinska kuća Iločki podrumi tako nije nimalo slučajno odabrala početak studenoga da u lijepom ambijentu zagrebačkog Hotela Academia premijerno predstavi vrhunska vina nove berbe 2020, ponajprije Graševinu, Chardonnay i Traminac, ali i svoj veliki novitet: limitirane edicije vina najboljih berbi, svoj Grand Collection, a sve pod primjerenim nazivom “Suho zlato Principovca”, s obzirom da njihova vina većinom dolaze s tog fantastičnog položaja.Ženski touch je cijelom događaju dao specijalan flair

Riječ je o velikim vinima tih sorti, graševini, chardonnayju i tramincu, ali iz najboljih godišta koja su prikladno upakirana u magnum boce atraktivnog dizajna, a na tržištu se nalaze u limitiranim edicijama. Master of ceremony bila je članica Uprave i direktorica marketinga i izvoza Iločkih podruma, elegantna Karmela Tancabel, koja je poslovne partnere, medije i prijatelje Iločkih podruma ležerno i šarmantno uvela u ovu vinsku priču. Njezin je ženski touch cijelom događaju dao specijalan flair, a netko je kasnije primijetio da je njezina kosa baš te boje, zlatna baš kao “suho zlato Principovca”.

U Zagreb je ovom prigodom stigao i predsjednik Uprave, Antonijo Kraljević, koji je pozdravio prisutne, a zatim je palicu preuzela karizmatična Karmela koja je verzirano i iskričavo održala prezentaciju i degustaciju, a nova berba 2020. već sada mnogo obećava. Vinogradari je opisuju kao jednu od ljepših i manje zahtjevnih vinogradarskih godina pa su u Iločkim podrumima vrhunska vina ove berbe za vertikalno kušanje uz bok velikim vinima njihove kolekcije, stavili i ovu, novu berbu. Očito vjeruju u nju!

Vino za britansku kraljicu i kraljevsku obitelj

Gosti su bili počašćeni tzv. vertikalom, tj. kušanjem vina različitih godišta, a na vinskom “meniu” su se našla ova vina: Graševina vrhunska 2020, Graševina Grand Collection, 2018; Graševina Velika Berba, 2011; Chardonnay vrhunski, 2020; Chardonnay Grand Collection, 2018;Traminac vrhunski, 2020; i Traminac Grand Collection, 2019. A kako bi pokazali da zlata Iločkih podruma nisu uvijek nužno samo suha vina (s malim ostatkom šećera), za kraj je, kako i priliči, poslužen poluslatki Traminac Principovac, 2019.

Većina već zna da traminac ove vinske kuće nije tek bilo koji, nego se u posebnim prigodama poslužuje britanskoj kraljici i kraljevskoj obitelji, a ovaj je osvojio respektabilna i prestižna priznanja. Osvojio ih je vrlo nedavno na natjecanju Sélections Mondiales des Vins Canada gdje se između više od 1900 prijavljenih vina iz 32 zemlje svijeta ovjenčao i zlatnom medaljom i titulom Best of show.

Interaktivna prezentacija

Zagrebačka prezentacija na veselje organizatora nije bila jednosmjerna nego vrlo interaktivna. Većina uzvanika se uključila u diskusiju, očito željna da podijeli dojmove o vinu, pa su neki čak davali konkretne sugestije za određena vina. Apsolutna zvijezda večeri bilo je ipak najnagrađivanije vino Iločkih podruma, Graševina iz berbe 2018, ovaj put u ruhu premijerno predstavljene Grand kolekcije.

I ovo vino je višekratno nagrađivano na međunarodnim natjecanjima, pa se diči zlatnom medaljom s International Wine Challengea u Londonu 2020 godine, brončanom s Decantera 2020, kao i šampionskom titulom u kategoriji bijelih suhih i polusuhih vina na Sabatini 2020. U istom ruhu Grand Collectiona predstavljeni su Chardonnay iz berbe 2018 i Traminac iz berbe 2019 koji su također potvrdili svoj status velikih vina, ovaj put na nepcima uzvanika.

Od vrhunskih vina nove berbe 2020 Traminac je pokupio najviše pohvala

Ponovno se kušala i neizostavna Graševina Velika berba, 2011, vino Iločkih podruma, staro 10 godina a koje još se još uvijek uspješno razvija i ide prema svom vrhuncu. Očekivano, uzvanici su s posebnim oduševljenjem komentirali tramince Iločkih podruma. Od vrhunskih vina nove berbe 2020 Traminac je pokupio najviše pohvala kao vino koje je već sada u optimalnoj formi, a odličnim potencijalom da i dalje dozrijeva u boci.

Traminac 2020, već hvaljen donio je snažan i opojan miris ruže, a sadržajan okus uz nizak udio šećera suhoću koja ovo vino s pravom svrstava u vina koja se odlično sljubljuju s mnogim konkretnim jelima ane samo desertima. I tako, berba 2020., s obzirom na činjenicu da je bila gotovo školska, izgledda ima šansu da postane “nova 2011”.

Mlado vino kao savršen desert

No tek će ispit vremena pokazati hoće li se Graševina, Chardonnay i Traminac iz 2020.doista pokazati vrhunskim. Chardonnay 2020 pokazalo se kao pitko, izuzetno užitno vino, uz izraženu tipičnu chardonnayovsku kremoznost, s širokom lepezom aromatike – od svježine do zrelog žutog voća i prema mnogima best buy vino koje kvalitetom svakako opravdava cijenu jer ga je izuzetno lako upariti s hranom – od predjela do deserta.

I ostala vina iz berbe 2020. lijepo su dočekana. Graševina 2020, jedna od najboljih primjeraka svoje sorte, pamtljiva je po citrusnim notama na početku, koje prelaze u note zrelog voća, s iznimno dugim završetkom za ovako mlado vino. Uz finu zakusku, posluženo je i mlado vino Iločkih podruma – “Mladac”. Izražena aromatika kupina i višanja uz fino balansirane kiseline priuštila je, zapravo, najbolji desert.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime