Petak, 6 rujna, 2024

Otvoren je Burger Festival Zadar: Evo naših dojmova!

Otvoren je drugi Burger Festival Zadar i odmah pokazao zašto je najuspješniji u regiji

Čim kročite na Trg Pet bunara, opojni mirisi s devet kućica Burger Festivala Zadar odmah će vas učiniti gladnima i sretnima. Okružen drevnim zidinama pod zaštitom UNESCO-a, Kapetanovom kulom i prekrasnim Perivojem Kraljice Jelene, ovaj impresivan trg do 20. srpnja bit će domaćin drugog zadarskog izdanja najpoznatijeg i najuspješnijeg street food festivala u regiji.



A da je popularnost i te kako zaslužio, pokazalo se već na samom otvorenju jer smo uz majstorske koktele započeli hedonističko putovanje ovom gastronomskom oazom i već s prvim gutljajima i zalogajima gurmanskih burgera zaboravili na ljetnu žegu, a kako se sunce spuštalo s horizonta, bili smo spremni i zaplesati uz vedre i chill out ritmove DJ-a Williama Collinsa. 

Težak odabir među bogatom ponudom 

Teško nam se odlučiti za favorita između Matcha Mojita, (osvježavajući spoj rumа, matcha čaja, yuzu citrusa, bazge, limete i mente, te klarificiran sojinim jogurtom, što mu daje izuzetno glatku teksturu i sofisticiran okus) Maraschino Spritza (koji nudi kompleksnu simfoniju okusa. Vermouth, maraschino, maraško vino, wildberry tonik i pjenušac stvaraju savršenu ravnotežu slatkog i osvježavajućeg, obogaćenu dubinom i karakterom) i i Roze (koja spaja gin, campari, rosé, ocat od šipka i jagode. Ova sofisticirana kombinacija stvara savršen koktel za one koji cijene fine i kompleksne okuse).

Ovakvu kreativnost i promišljenost u stopu prate Picnic Mingle and Fun burgeri. Njihov novi Summer Basil Burger pravo je ljetno osvježenje, a radi se o savršenoj kombinaciji majoneze od bosiljka, rajčice, mozzarelle i rikole, koja miriše na ljeto!

Nismo odoljeli ni prošlogodišnjem hitu Juicy Burgeru. Sočni 100% juneći burger na brioche pecivu od krumpirovog tijesta, obogaćen je dijon aioli umakom, guacamoleom, mozzarellom, svježom Picnic salsom, zelenom salaticom i jajem iz slobodnog uzgoja.

 

Burgers & More brane boje grada

Boje grada domaćina i ove godine majstorski brane Burgers & more, koji u ponudi imaju čak pet burgera, a mi smo ostali posve zadivljeni Royal burgerom koji spravljaju od brioche peciva tostiranog s maslacem, 100 % junećeg mesa, cheddar sira, gljivama s grilla i umakom od zadarskog tartufa. Za sve koji vole pikantnije okuse, od srca preporučujemo njihov Spicy Jack burger koji u brioche pecivu tostiranom s maslacem kombinira 100% juneće meso, cheddar sir, prženu slaninu, rajčicu, iceberg salatu, panirani luk i domaći chef’s umak.

Da bi nam fini burgeri fino klizili cijele se vrijeme brinula brza i okretna ekipa s Central bara sa savršeno rashlađenim pivom, vodom i sokovima. Posebna atrakcija su, kao i lani, plant based burgeri s kućice Begs Plant Based – od kojih smo kušali Begs Signature burger te Chicky burger – i da nam nisu rekli, ni teksturom ni okusima ne bismo znali da ne jedemo meso. Usto, ovi plant based burgeri oduševit će vas i činjenicom da nakon njih nećete osjećati ni umor ni tromost, već vas preplavi osjećaj zadovoljstva i lakoće.

Svoja kulinarska umijeća pokazao je i chef Pažanin 

Svoj je red strpljivo čekao izvrsno raspoložen chef Ivan Pažanin koji nas je najprije zadivio svojim burgerom Basil Garlic koji spaja svježe i mirisne note bosiljka, sočno i taman pečeno domaće juneće meso, rikolu, rajčicu, ljubičasti luk i garlic majonezu. A nismo odoljeli kušat ni apsolutno jedan od najpopularnijih burgera u Hrvatskoj, njegovu Crispy kapulu. Ona je vrhunski zaokružena fantazija okusa i tekstura koju čine brioche pecivo, 100% junetina iz lokalnog uzgoja, senf od meda, rikola, džem od luka, Jalapeño papričice i prženi luk. 

Uvijek sam se vodio okusima, teksturama, onim što ja zaista volim. Što sam stariji to manje filozofiram. Ono što ja želim iz srca, ono što ja želim jesti; e to želim i drugima. To tako ispadne najbolje’, kazao nam je Pažanin.

Naše gurmansko putovanje Burger Festivalom dovodi nas do Good Food kućice koja se ove godine premijerno predstavlja i za svoj debi zaslužuje velike pohvale. Bogovski smo uživali u njihovom Double Trouble burgeru koji čine 100% domaće juneće meso,cheddar, prženi luk, pečena panceta, iceberg salata, koktel umak, te burgeru moćnog naziva ali i sastava – King of BBQ. On dolazi s dva burgera od 100% domaćeg junećeg mesa, iceberg salatom, karamel lukom, cheddar sirom i BBQ umakom. No na ovoj nas kućici koja servira ‘dobru hranu za dobre ljude’, posebno privlači kreativna ljetna fantazija – burger  Avokado Chic(k) s s crispy piletinom, avokadom, rikolom, cheddar sirom te, mango-curry umakom.

 

Chef Mate Janković oduševio svojim Bacon Jalapeño burgerom

Kao šećer na kraju uživanja u Burger Festivalu Zadar dočekao nas je chef Mate Janković koji sa svojim Institutom za burgere s razlogom redovito pobjeđuje na festivalima kao apsolutni favorit publike. S veseljem smo uživali u njegovu Bacon Jalapeño burgeru koji nas i ove godine oduševljava sofisticiranom kombinacijom 100% junetine iz domaćeg uzgoja, pancete, Jalapeño papričica, senfom od meda, rikolom i ljubičastim lukom.

Ove smo godine na novoj, kompaktnijoj, pa čak i pristupačnijoj lokaciji. Zadar mi nije stran i zato nam je jako važno posjetiteljima ponuditi nezaboravno iskustvo. Prostor je jako lijepo uređen i organiziran, tako da imamo sve uvjete za dobru zabavu’, kazao nam je Janković i posve je u pravu jer cijelo vrijeme uživanja u ovim rapsodijama okusa dodatno opuštenu i vedru atmosferu je stvarala vrhunska glazba. A tako će se nastaviti sve do 20. srpnja jer svakodnevno se na Festivalu između 16:00 i 23:00 sata izmjenjuju po dva top DJ-a.

I taman kad smo pomislili da dan ne može biti bolji, na stol su nam počeli stizati kokteli vrsnih majstora s kućice Gingle Bells. Ovi originalni, inspirirani i nadasve vrijedni momci u ponudi imaju čak 23 vrhunska koktela, a mi smo kušali tri od pet specijala za Zadar: Basil Smash, Passionfruit Mojito te Mango Spritz. I ovdje smo u velikoj dvojbi koji nam je najdraži, ali sigurni smo u jedno: ekipa zadarskog Burger Festivala još jednom nam je dokazala da i te kako znaju svoje posjetitelje razveseliti, ugoditi im i učiniti da se poželite čim prije vratiti.

Fotografije: Press

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime