Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Acai bowl: Najpopularniji Instagram doručak dostupan je širom Hrvatske!

Acai bobice se naširoko reklamiraju kao takozvana superhrana, a postoje i tvrdnje da rješavaju razne zdravstvene probleme, uključujući artritis, gubitak težine, visoki kolesterol, erektilnu disfunkciju, izgled kože, detoksikaciju i opće zdravlje

Ljeto je pred vratima, a s njim nam se budi i želja za laganijim, kremastijim jelima. Mi imamo tri pravila: Što svježije, što manje kuhanja i da smo što duže siti. Ljeti nam se definitivno ne da provoditi sate i sate u kuhinji u nakuhavanju. Osim što su fotogenične i ukusne, Acai bowls ispunjavaju sve naše uvjete za jela tijekom vrućina.I iako su u hrvatskoj postale popularne u posljednje vrijeme, Acai bowls već nekoliko godina viđamo svugdje po Instagramu. Acai (ah-sigh-EE) bobičasto je voće nalik grožđu koje se bere s Acai palmi, a dolazi iz prašuma Južne Amerike.

Kao i druge bobice, Acai bobice sadrže mnogo antioksidansa i vlakana. Acai bobice se naširoko reklamiraju kao takozvana superhrana, a postoje i tvrdnje da rješavaju razne zdravstvene probleme, uključujući artritis, gubitak težine, visoki kolesterol, erektilnu disfunkciju, izgled kože, detoksikaciju i opće zdravlje. Međutim, istraživanja o Acai bobicama su ograničena, a tvrdnje o njihovim zdravstvenim dobrobitima nisu dokazane. 

Koliko su kalorične Acai bowls?

Kalorije Acai bowl ovisi o sastojcima koji se koriste. Ipak, većina je bogata vlaknima, antioksidansima i mikronutrijentima poput vitamina C, mangana i kalija. Acai zdjela od 170 grama može sadržavati sljedeće hranjive tvari:

Kalorije: 211
Masti: 6 grama
Proteini: 3 grama
Ugljikohidrati: 35 grama
Šećer: 19 grama
Vlakna: 7 grama

Acai bowls obično sadrže dodatke poput voća, orašastih plodova, sjemenki i granole. Iako su ovi sastojci sami po sebi hranjivi, lako je pretjerati s dodacima i pretvoriti zdrav obrok u visokokalorični užitak. Pa pažljivo s dodatcima koje birate. 

Obzirom na popularnost ovog jela ne čudi nas da sve veći broj mjesta u svojoj ponudi ima ovo ukusno jela. I dok ćete kalorijski unos moći kontrolirati jedino ako ovo jelo pripremite kod kuće, uvijek se možete počastiti ukusnom zdjelicom tijekom šetnje gradom. Osvježiti će vas, nahraniti, a nećete osjetiti veliku težinu u trbuhu nakon jela. Donosimo naše omiljene lokacije za ovaj ukusan obrok!

Melt

Brunch bar u centru Zagreba uz Acai ima i razne druge voćne zdjelice, pa možete uživati u nekoliko okusa. Za sve one koji se odluče preskočiti ovo jelo, dostupna su razna jela i sladoledi.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Melt (@melt_zagreb)

Acai & Salad 

Ako ste gladni, nakon Acai bowl u Acai & Salad, sigurno više nećete biti. U ponudi imaju  razne opcije, a svako jelo možete i sami sebi prilagoditi uz dodatk. Nikada dosta jagoda i čokoladnih kapljica.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Acai & Salad (@acai.zagreb)

Oakberry Açaí Bowls 

Oakberry Acai Bowls je poznati svjetski brend, a prošle je godine po prvi put stigao u Hrvatsku. U lipnju prošle godine otvorena je prva poslovnica u Splitu, a ove u Zagrebu. Uskoro stižu poslovnice i u Rovinju, Zadaru i Dubrovniku. Izbor je šarolik i zanimljiv, a sigurni smo da će svatko pronaći svoju idealnu kombinaciju.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by OAKBERRY (@oakberry)


MakaMaka Acai&Poke bar 

Poznati restoran zdrave hrane u Splitu, također nudi nekoliko okusa popularne zdjelice. Uz Acai, možete uživati i u Pitaya bowl, kao i raznim sokovima i smoothijima. Idealno ljetno osvježenje.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by MakaMaka and sushi bar (@makamaka_healthyfood)


Food line

Još jedno mjesto zdrave hrane u Splitu koje nudi ukusne Acai bowls. Iako se nalazi nekoliko minuta vožnje od centra grada, idealno je upoznavanje života lokalaca. Uz Acai, restoran nudi i pizze od pirvog rbašna, zdarve palačinke, burgere i druga jela.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Food🍴Line (@food__line)

 

 

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime