Obične klasične palačinke peku se na tavi za pečenje, a obično su individualne veličine. Kako koji put. No, nizozemska dječja palačinka je super veličine, napravljena od tankog tijesta i peče se u pećnici u vrućoj tavi.
Sastojci koji se koriste za tijesto su mlijeko (punomasno mlijeko ili nemasno), 3 jaja, brašno, sol. Ova palačinka naziva se još i njemačka palačinka, jer zapravo potječe iz Njemačke, a ne iz Nizozemske! No, ustalio se upravo ovaj drugi naziv…
Kako pripremiti ukusne palačinke?
U pripremi ove palačinke za doručak prednosti im je što ih mođžete napraviti i slane i slatke! Slane verzije sadrže malo šećera i malo vanilije u tijestu.
Za slanu verziju u tijesto se može dodati parmezan – kako obrok ne bi bio sirastog okusa. Sljedeći sastojak je otopljeni maslac koji se stavi u tavu (može se posoliti prema želji ili ostaviti neslan) i često se umiješa u tijesto. Preporuča se upotrijebiti ekstra djevičansko maslinovo ulje jer dobro podnosi topline tave i izvrsno ide u kombinaciji sa salatom. U salatu možete dodati još malo sira (parmezana).
Recept za obrok u svako doba
Recept je dosta ‘fleksibilan’ što ga može činiti obrokom za doručak, ali može postati i večera s nekoliko drugačijih sastojaka. U tome slučaju:
- Koristite špinat, kelj ili salatu rikulu.
- Umjesto cherry rajčice, koristiti crvenu papriku.
- Sljedeće: umjesto dimljene ribe može poslužiti zamjena – tunjevina iz konzerve, nasjeckana šunka, mrvljena slanina ili pečena jaja.
- Dodati nasjeckano začinsko bilje: svježi timijan, peršin ili vlasac u tijesto nakon što ga izmiksate. Možda i malo crnog papra i dimljene paprike, ako želite.
Kako postići efekt punašnih palačinki?
Za sastojke koristite jaja i mlijeko sobne temperature. Ako ovo nije moguće, jer ste, primjerice, na poslu cijeli dan – u tome slučaju, sirova jaja u ljusci stavite u zdjelu i napunite ju toplom vodom te ih ostavite oko 20 minuta.
Mijesite tijesto (može u blenderu) cijelu minutu. Obavezno ugrijte tavu i maslinovo ulje prije nego u nju ulijete tijesto. Preporuka je koristiti tavu od lijevanog željeza, ali može i tava od nehrđajućeg čelika. I za kraj, ‘zaigrajte’ se s raznim varijacijama sastojaka – s ovim palačinkama iznenađenja su dio zabave.
Kako napraviti palačinke bez blendera?
U ovom slučaju umutite jaja i sol u velikoj zdjeli. Umutite i brašno sve dok više ne vidite sitne grudice, zatim dodajte mlijeko i miješajte sve dok ne postane lagano pjenasto. Na kraju dodajte i umiješajte sir.
Dodatne mogućnosti
Tijesto možete napraviti i dan ranije i ostaviti ga u hladnjaku. Idealno je izvaditi ga iz hladnjaka otprilike 30-ak minuta prije nego ga ulijete u vruću tavu kako bi se palačinke mogle ‘napuhati’. Ostatak smjese možete natrgati na male komadiće i dodati ih u juhu umjesto rezanaca ili okruglica.