Subota, 23 ožujka, 2024

Dutch Baby Pancake: Slana ili slatka, ova slasna palačinka nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Pjenaste palačinke oduševit će sve za doručkom ili za večerom svojim zanimljivim kombinacijama. Isprobajte ovu slanu kombinaciju jer je recept brz i jednostavan

Obične klasične palačinke peku se na tavi za pečenje, a obično su individualne veličine. Kako koji put. No, nizozemska dječja palačinka je super veličine, napravljena od tankog tijesta i peče se u pećnici u vrućoj tavi.



Sastojci koji se koriste za tijesto su mlijeko (punomasno mlijeko ili nemasno), 3 jaja, brašno, sol. Ova palačinka naziva se još i njemačka palačinka, jer zapravo potječe iz Njemačke, a ne iz Nizozemske! No, ustalio se upravo ovaj drugi naziv…

Kako pripremiti ukusne palačinke?

U pripremi ove palačinke za doručak prednosti im je što ih mođžete napraviti i slane i slatke! Slane verzije sadrže malo šećera i malo vanilije u tijestu.

Za slanu verziju u tijesto se može dodati parmezan – kako obrok ne bi bio sirastog okusa. Sljedeći sastojak je otopljeni maslac koji se stavi u tavu (može se posoliti prema želji ili ostaviti neslan) i često se umiješa u tijesto. Preporuča se upotrijebiti ekstra djevičansko maslinovo ulje jer dobro podnosi topline tave i izvrsno ide u kombinaciji sa salatom. U salatu možete dodati još malo sira (parmezana). 

Recept za obrok u svako doba

Recept je dosta ‘fleksibilan’ što ga može činiti obrokom za doručak, ali može postati i večera s nekoliko drugačijih sastojaka. U tome slučaju:

  • Koristite špinat, kelj ili salatu rikulu.
  • Umjesto cherry rajčice, koristiti crvenu papriku. 
  • Sljedeće: umjesto dimljene ribe može poslužiti zamjena – tunjevina iz konzerve, nasjeckana šunka, mrvljena slanina ili pečena jaja.
  • Dodati nasjeckano začinsko bilje: svježi timijan, peršin ili vlasac u tijesto nakon što ga izmiksate. Možda i malo crnog papra i dimljene paprike, ako želite. 

Kako postići efekt punašnih palačinki?

Za sastojke koristite jaja i mlijeko sobne temperature. Ako ovo nije moguće, jer ste, primjerice, na poslu cijeli dan – u tome slučaju, sirova jaja u ljusci stavite u zdjelu i napunite ju toplom vodom te ih ostavite oko 20 minuta.

Mijesite tijesto (može u blenderu) cijelu minutu. Obavezno ugrijte tavu i maslinovo ulje prije nego u nju ulijete tijesto. Preporuka je koristiti tavu od lijevanog željeza, ali može i tava od nehrđajućeg čelika. I za kraj, ‘zaigrajte’ se s raznim varijacijama sastojaka – s ovim palačinkama iznenađenja su dio zabave. 

Kako napraviti palačinke bez blendera? 

U ovom slučaju umutite jaja i sol u velikoj zdjeli. Umutite i brašno sve dok više ne vidite sitne grudice, zatim dodajte mlijeko i miješajte sve dok ne postane lagano pjenasto. Na kraju dodajte i umiješajte sir. 

Dodatne mogućnosti

Tijesto možete napraviti i dan ranije i ostaviti ga u hladnjaku. Idealno je izvaditi ga iz hladnjaka otprilike 30-ak minuta prije nego ga ulijete u vruću tavu kako bi se palačinke mogle ‘napuhati’. Ostatak smjese možete natrgati na male komadiće i dodati ih u juhu umjesto rezanaca ili okruglica.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime