Utorak, 24 rujna, 2024

Pinca ili sirnica? Kako god zovete uskrsni kruh, donosimo najbolji recept!

Jedva čekamo Uskrs i ukusni uskršnji doručak, a sada je pravo vrijeme da zaprljajte ručice u kuhinji i umijesite s nama ovu poslasticu

Šarena jaja, šunka u kruhu, rotkvice i mladi luk i naravno pinca ili sirnica. Tradicionalni slatki uskrsni kruh nazivamo i sirnica, iako je zanimljivo kako sir nije na popisu namjernica koje su nam potrebne za ovu sočnu i mirisnu poslasticu. Jedva čekamo Uskrs i ukusni uskršnji doručak, a sada je pravo vrijeme da zaprljajte ručice u kuhinji i umijesite s nama ovu poslasticu.

Popis namjernica koje su vam potrebne za pincu:

  • 2dcl mlijeka
  • 1kg glatkog brašna
  • 220g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 220g maslaca
  • 8 žumanjaka
  • 6 bjelanjaka
  • korica 1 limuna
  • korica 1 naranče
  • malo ruma po želji
  • prstohvat soli
  • grožđice ili neko drugo suho voće po želji

Poželjno je da su svi sastojci sobne temperature.



Kako je pravimo:

Kvasac rastopite u 1 dl toplog mlijeka i dodajte 1 žlicu šećera, posipajte s malo brašna i stavite pokriveno na toplom kako bi se kvasac digao. U zdjelu stavite brašno. U drugoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke i šećer, dodajte koricu limuna i naranče te vanilin šećer. U trećoj zdjeli napravite snijeg od 4 bjelanjka sa prstohvatom soli. Grožđice potopite u rumu i malo vode kako bi omekšale. Maslac sobne temperature izmiksajte u kremu. Zagrijte 1 dl mlijeka.

U zdjelu s brašnom redom stavljajte: dignuti kvasac, jaja sa šećerom, maslac, snijeg bjelanjaka, mlijeko i procijeđene grožđice pa sve pomiješajte mikserom. Probajte mrvicu tijesta i vidite jesu li arome prožete, možete dodati ruma po potrebi. Trebate dobiti masni komad tijesta koji se ne lijepi.

Tijesto prekrijte krpom i stavite na toplo da se udvostruči. Ako nemate toplu prostoriju, zagrijte pećnicu na 50 °C, otvorite vrata pećnice pa tijesto s podlogom stavite na vrata pećnice i prekrijte da se diže. Kada se tijesto udvostručilo podijelite ga na četiri jednaka komada pa oblikujte kruščiće i opet stavite da se udvostruče na toplo mjesto. Pećnicu zagrijte na 170-180 °C.

Vrhom oštrog noža površinu svake sirnice zarežite u obliku križa. Stavljajte na podlogu za pečenje masni papir pa dva kruščića s dovoljno razmaka između neka se peku 30-40 minuta. Ako vidite da naglo poprimaju boju prekrijte ih folijom da ne zagore. Zadnjih 10 minuta premažite ih tučenim bjelanjcima i posipajte krupnim šećerom pa vratite u pećnicu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime