Šarena jaja, šunka u kruhu, rotkvice i mladi luk i naravno pinca ili sirnica. Tradicionalni slatki uskrsni kruh nazivamo i sirnica, iako je zanimljivo kako sir nije na popisu namjernica koje su nam potrebne za ovu sočnu i mirisnu poslasticu. Jedva čekamo Uskrs i ukusni uskršnji doručak, a sada je pravo vrijeme da zaprljajte ručice u kuhinji i umijesite s nama ovu poslasticu.
Popis namjernica koje su vam potrebne za pincu:
- 2dcl mlijeka
- 1kg glatkog brašna
- 220g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 vrećice suhog kvasca
- 220g maslaca
- 8 žumanjaka
- 6 bjelanjaka
- korica 1 limuna
- korica 1 naranče
- malo ruma po želji
- prstohvat soli
- grožđice ili neko drugo suho voće po želji
Poželjno je da su svi sastojci sobne temperature.
Kako je pravimo:
Kvasac rastopite u 1 dl toplog mlijeka i dodajte 1 žlicu šećera, posipajte s malo brašna i stavite pokriveno na toplom kako bi se kvasac digao. U zdjelu stavite brašno. U drugoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke i šećer, dodajte koricu limuna i naranče te vanilin šećer. U trećoj zdjeli napravite snijeg od 4 bjelanjka sa prstohvatom soli. Grožđice potopite u rumu i malo vode kako bi omekšale. Maslac sobne temperature izmiksajte u kremu. Zagrijte 1 dl mlijeka.
U zdjelu s brašnom redom stavljajte: dignuti kvasac, jaja sa šećerom, maslac, snijeg bjelanjaka, mlijeko i procijeđene grožđice pa sve pomiješajte mikserom. Probajte mrvicu tijesta i vidite jesu li arome prožete, možete dodati ruma po potrebi. Trebate dobiti masni komad tijesta koji se ne lijepi.
Tijesto prekrijte krpom i stavite na toplo da se udvostruči. Ako nemate toplu prostoriju, zagrijte pećnicu na 50 °C, otvorite vrata pećnice pa tijesto s podlogom stavite na vrata pećnice i prekrijte da se diže. Kada se tijesto udvostručilo podijelite ga na četiri jednaka komada pa oblikujte kruščiće i opet stavite da se udvostruče na toplo mjesto. Pećnicu zagrijte na 170-180 °C.
Vrhom oštrog noža površinu svake sirnice zarežite u obliku križa. Stavljajte na podlogu za pečenje masni papir pa dva kruščića s dovoljno razmaka između neka se peku 30-40 minuta. Ako vidite da naglo poprimaju boju prekrijte ih folijom da ne zagore. Zadnjih 10 minuta premažite ih tučenim bjelanjcima i posipajte krupnim šećerom pa vratite u pećnicu.