Zadnjih godina iznimna je popularnost žitarica zbog njihove nutritivne vrijednosti i velikog udjela ugljikohidrata koji su u slučaju konzumacije cjelovite žitarice važan i stabilan izvor energije. Uz to su bogate bjelančevinama, mineralima i vitaminima (uglavnom B skupine).
Ove jednogodišnje biljke iz porodice trava uzgajaju se od davnina, a njihova popularnost u poljoprivredi zadržala se sve do danas.
Čime zamijeniti bijelu riži i kako spremiti te žitarice
Najčešće se konzumiraju u obliku zrna, pahuljica (obrađeno zrno žitarice), kao brašno (mljeveno zrno) i u klicama.
Za sve koji žele konzumirati što zdravije verzije žitarica donosimo 3 zamjene kojima možete ‘preskočiti’ manje zdraviju rižu – onu bijelu – i savjete kako ih pripremiti:
1/ Smeđa riža
Bogata je selenom, mineralom koji pomaže u regulaciji rada štitnjače. Također, djeluje kao antioksidans i jača imunitet.
Priprema: za savršenu konzistenciju, rižu nakon kuhanja ocijedite u mrežastom cjedilu. Vratite u posudu, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta na plameniku.
10 zamjena namirnica: Unesite dodatnih 30 g vlakana za bolju probavu!
2/ Ječam
Ova žitarica bogata je magnezijem i kalijem koji su zaduženi za vitalnost kostiju, beta glukan je ključan za snižavanje kolesterola.
Priprema: ponovo natopite oljušteni ječam u vodi noć prije nego što ga planirate pripremiti. Time ćete dobiti na vremenu i skratit ćete vrijeme pripremanja hrane i do 30 minuta.
3/ Kvinoja
Kvinoja je pravi primjer čistog proteina, sadrži svih 9 aminokiselina potrebnih za izgradnju i popravak mišićnog tkiva nakon treniranja.
Priprema: ostavite kvinoju 15 minuta nakon kuhanja kako biste izbjegli mokru i grubu teksturu namirnice.