Petak, 3 ožujka, 2023

Top 3 cjelovite žitarice koje su znatno zdraviji izbor od – bijele riže

Za sve koji žele konzumirati što zdravije verzije žitarica donosimo 3 zamjene kojima možete preskočiti manje zdraviju rižu - onu bijelu - i savjete kako ih pripremiti

Zadnjih godina iznimna je popularnost žitarica zbog njihove nutritivne vrijednosti i velikog udjela ugljikohidrata koji su u slučaju konzumacije cjelovite žitarice važan i stabilan izvor energije. Uz to su bogate bjelančevinama, mineralima i vitaminima (uglavnom B skupine). 



Ove jednogodišnje biljke iz porodice trava uzgajaju se od davnina, a njihova popularnost u poljoprivredi zadržala se sve do danas.

Čime zamijeniti bijelu riži i kako spremiti te žitarice

Najčešće se konzumiraju u obliku zrna, pahuljica (obrađeno zrno žitarice), kao brašno (mljeveno zrno) i u klicama. 
Za sve koji žele konzumirati što zdravije verzije žitarica donosimo 3 zamjene kojima možete ‘preskočiti’ manje zdraviju rižu – onu bijelu – i savjete kako ih pripremiti:

1/ Smeđa riža

Bogata je selenom, mineralom koji pomaže u regulaciji rada štitnjače. Također, djeluje kao antioksidans i jača imunitet. 
Priprema: za savršenu konzistenciju, rižu nakon kuhanja ocijedite u mrežastom cjedilu. Vratite u posudu, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta na plameniku. 

10 zamjena namirnica: Unesite dodatnih 30 g vlakana za bolju probavu!

2/ Ječam

Ova žitarica bogata je magnezijem i kalijem koji su zaduženi za vitalnost kostiju, beta glukan je ključan za snižavanje kolesterola. 
Priprema: ponovo natopite oljušteni ječam u vodi noć prije nego što ga planirate pripremiti. Time ćete dobiti na vremenu i skratit ćete vrijeme pripremanja hrane i do 30 minuta. 

3/ Kvinoja

Kvinoja je pravi primjer čistog proteina, sadrži svih 9 aminokiselina potrebnih za izgradnju i popravak mišićnog tkiva nakon treniranja. 
Priprema: ostavite kvinoju 15 minuta nakon kuhanja kako biste izbjegli mokru i grubu teksturu namirnice.

Pročitajte još...

12 trikova da se osjećate sito i fit! Bonus: gubite i višak kilograma!

Otkrijte jednostavne načine kako jesti zdravo i puno praktičnih primjera kako imati vitk(ij)u liniju. I nije uopće teško, kao što neki misle

Odabrali gurmani: Hrvatska na 4. mjestu najboljih nerazvikanih svjetskih kuhinja

Prema izboru 250 chefova i foodieja napravljen je popis deset država koje treba staviti na svoje gastro ture. Hrvatska se nalazi na četvrtom mjestu - odmah iza Filipina, Vijetnama i Meksika. 

Anamaria Laslo: Život uz strogu bezglutensku dijetu može biti kvalitetan i zabavan!

Kako je doista živjeti s celijakom od rođenja otvoreno nam je ispričala novinarka i turistička djelatnica Anamaria Laslo, kojoj je u dobi od svega godinu dana dijagnosticirana celijakija te cijeli život provodi strogu bezglutensku dijetu kako bi sačuvala zdravlje

Povoljne opcije: Super hranjive i zdrave namirnice koje ne koštaju puno

Hranjiva hrana je uglavnom cjelovita ili minimalno obrađena hrana s malo ili nimalo dodanog šećera, natrija ili rafiniranih žitarica

Povezano

Srijeda je mali petak: Gdje otići na večeru s prijateljima?

Kako bismo si ponovno omogućili potpuno opuštanje tijekom tjedna, odlučili smo izaći svake srijede na večeru ili u polu izlazak. Napravili smo popis mjesta gdje ćete se, uz ukusnu hranu, sigurno zabaviti sa prijateljima. Opustite se, život je kratak! 

Isprobali smo kavu i hit desert o kojem bruji cijeli Zagreb

Zbog toga što o lokaciji ovih dana bruji cijeli grad, prema destinaciji smo se uputili u popodnevnim satima, točno u vrijeme kada se većina Zagrepčana zaželi druge doze kofeina – i to namjerno, da vidimo kakvi su pod pritiskom!

Omiljena zagrebačka craft pekarnica otvorena je na Britanskom trgu

Pored mirisa kruha i focaccie, Britanskim trgom će se od sada širiti i miris kroasana, cruffina, glasovitih pizza, za koju je Bread Club tim nedavno dobio srebrnu medalju na Svjetskoj olimpijadi pekarstva i još mnoštva proizvoda koji postanu hit na društvenim mrežama.

Najzdraviji izbor za doručak: Napravite sami domaću granolu!

Jeste li znali da kupovne musli mogu sadržavati puno skrivenih šećera? Domaće granole, pak, puno su zdraviji izbor, a i rok trajanja im je znatno dulji

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime