Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Top 3 cjelovite žitarice koje su znatno zdraviji izbor od – bijele riže

Za sve koji žele konzumirati što zdravije verzije žitarica donosimo 3 zamjene kojima možete preskočiti manje zdraviju rižu - onu bijelu - i savjete kako ih pripremiti

Zadnjih godina iznimna je popularnost žitarica zbog njihove nutritivne vrijednosti i velikog udjela ugljikohidrata koji su u slučaju konzumacije cjelovite žitarice važan i stabilan izvor energije. Uz to su bogate bjelančevinama, mineralima i vitaminima (uglavnom B skupine). Ove jednogodišnje biljke iz porodice trava uzgajaju se od davnina, a njihova popularnost u poljoprivredi zadržala se sve do danas.

Čime zamijeniti bijelu riži i kako spremiti te žitarice

Najčešće se konzumiraju u obliku zrna, pahuljica (obrađeno zrno žitarice), kao brašno (mljeveno zrno) i u klicama. 
Za sve koji žele konzumirati što zdravije verzije žitarica donosimo 3 zamjene kojima možete ‘preskočiti’ manje zdraviju rižu – onu bijelu – i savjete kako ih pripremiti:

1/ Smeđa riža

Bogata je selenom, mineralom koji pomaže u regulaciji rada štitnjače. Također, djeluje kao antioksidans i jača imunitet. 
Priprema: za savršenu konzistenciju, rižu nakon kuhanja ocijedite u mrežastom cjedilu. Vratite u posudu, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta na plameniku. 

10 zamjena namirnica: Unesite dodatnih 30 g vlakana za bolju probavu!

2/ Ječam

Ova žitarica bogata je magnezijem i kalijem koji su zaduženi za vitalnost kostiju, beta glukan je ključan za snižavanje kolesterola. 
Priprema: ponovo natopite oljušteni ječam u vodi noć prije nego što ga planirate pripremiti. Time ćete dobiti na vremenu i skratit ćete vrijeme pripremanja hrane i do 30 minuta. 

3/ Kvinoja

Kvinoja je pravi primjer čistog proteina, sadrži svih 9 aminokiselina potrebnih za izgradnju i popravak mišićnog tkiva nakon treniranja. 
Priprema: ostavite kvinoju 15 minuta nakon kuhanja kako biste izbjegli mokru i grubu teksturu namirnice.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime